HABER

Silah bırakmak için böyle geldiler

Kolombiya barış için önemli bir adım daha attı. Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, Ulusal Kurtuluş Ordusu'nun silah bırakan 30 militanıyla biraraya geldi.

Silah bırakmak için böyle geldiler

Kolombiya'da FARC'dan sonraki en büyük silahlı militan grup olan Ulusal Kurtuluş Ordusu da silah bırakıyor.

Devlet Başkanı Juan Manuel Santos'un FARC'la yürüttüğü barış görüşmelerinde yer almayan Kolombiya Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) liderleri, barış görüşmelerinde yer almak için önemli bir adım attı.

'TERÖRİST'LE EL SIKIŞTI
Ulusal Kurtuluş Ordusu'nun 30 militanı iyiniyet göstergesi olarak silah bıraktı. Kolombiya'nın Cali kentindeki silah bırakma törenine Devlet Başkanı Juan Manuel Santos da katıldı. Santos'un silahlarını, Kolombiya ordusuna teslim eden militanlarla el sıkıştığı görüldü.

Törende konuşma yapan Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, bu gelişmeyi "barış için atılan büyük bir adım" olarak nitelendirdi.

3 HAMİLE MİLİTAN DA SİLAH BIRAKTI
Silah ve askeri teçhizatlarını bırakan 30 militan arasında 3 hamile kadının da bulunduğunu belirten Santos, "Barış görüşmelerinin amacı şu. ELN ve FARC'ın her bir üyesi, uğrunda savaştıkları ideallerinin takipçisi olacak ancak bunu şiddete başvurmadan ve silahsız yapacaklar" dedi.

Kolombiya Devlet Başkanı Santos, silah bırakan militanların elini sıktı.

Kolombiya Devlet Başkanı Santos, Ulusal Kurtuluş Ordusu üyelerinin ilk kez bu kadar büyük çaplı bir silah bırakmayı gerçekleştirdiklerini de söyledi.

Resmi rakamlara göre, sol örgüt Ulusal Kurtuluş Ordusu'nun 1500 silahlı militanı bulunuyor.

FARC: SİLAHLI MÜCADELEDE SONA GELİNDİ
Kolombiya hükümeti ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasındaki barış görüşmelerinde de sona yaklaşılıyor.

Kolombiya hükümetiyle görüşmelerde FARC heyetine başkanlık eden Ivan Marquez, 50 yıldan uzun bir süredir süren silahlı çatışmaların neredeyse son bulduğunu söyledi. Marquez, sol kanattaki siyasi parti ve dernekleri sürece katkıda bulunmaya çağırdı.

Ulusal Kurtuluş Ordusu üyeleri, silahlarını askere teslim etti.

Hükümetin Kasım ayına kadar anlaşmanın sonuçlandırılmasını istediğini belirten FARC heyeti başkanı Marquez, "Kasım ayına kadar bir anlaşmaya ulaşmak mümkün ancak barışı başarmak için zamana ihtiyaç var. Kötü bir barış anlaşması savaştan bile kötüdür" dedi.

Kolombiya basınına konuşan Marquez, "Barışı sağlamak için gerçekten çok çaba sarf ettiğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Biz, 5-10 yıldır süren çatışmaların sonlanmak üzere olduğundan eminiz" dedi.

'IRA YOL GÖSTERİCİ OLDU'
Barış sürecinde, bu konuda dünyada yaşanan tüm deneyimlerden faydalandıklarını, IRA'nın bu konuda kendilerine yol gösterici olduğunu ifade eden Marquez, silahlara bir kez daha dönülmemesinin önemine dikkati çekti.

HEDEF FARC'I SİYASİ SÜRECE KATMAK
Kolombiya hükümeti ile FARC arasındaki ilk doğrudan görüşmeler geçtiğimiz yıl Kasım ayında Küba'da başlamıştı. Hükümet tarafını temsil eden Humberto de la Calle, hedeflerinin, isyancıların silahları bırakarak siyasi sürece katılmalarını sağlamak olarak açıklamıştı.

Taraflar barış görüşmelerinin en önemli maddelerinden biri olan toprak reformu konusunda anlaştıklarını duyurmuştu. FARC, Küba'da şimdiye kadar üzerinde uzlaşılan maddelerin Anayasa Meclisi tarafından onaylanmasını istiyor.

50 YILDA 600 BİN ÖLÜ
Kolombiya'da çatışmaların başladığı 1960 yılından bu yana yaklaşık 600 bin kişi hayatını kaybetti. 3 milyon insan topraklarını terk etmek zorunda kaldı. FARC'ın 2001 yılında 16 bin olan isyancı sayısının şu anda 8 bin olduğu tahmin ediliyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler