Kırgızistan'da geçici hükümet kuruldu. Geçici hükümetin başına eski Dışişleri Bakanı ve Sosyal Demokrat Partisi Milletvekili Roza Otunbayeva getirildi.
[
**](https://www.mynet.com/gecici-hukumet-ulkeyi-6-ay-yonetecek-110100504702 )
Muhalefet temsilcilerinin yaklaşık 3 saatlik görüşmesinin ardından basına yapılan açıklamada, kurulan geçici hükümetin dört bakandan oluştuğu belirtildi. Geçici bakanlar, görevlerini yapmak üzere çalışmalara başladı.
[**
**](https://www.mynet.com/biskekte-yagma-110100504666 )
[**
**](https://www.mynet.com/icisleri-bakani-linc-edildi-110100504623)
[**
**](https://www.mynet.com/icisleri-bakani-olduruldu-2690621-myvideo)
[
[
](https://www.mynet.com/guncel-haberler )
RUSYA VE ABD'DEN AÇIKLAMA
Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Kırgızistan yetkilileri ve muhalefeti itidalli olmaya ve şiddetten kaçınmaya çağırdı. Rusya'nın Kırgızistan'daki olaylarda parmağı olduğu iddialarını reddeden Putin RIA ajansına yaptığı açıklamada, “Ne Rusya ve ne de Rusya yetkililerinin Kırgızistan'da olanlarla herhangi bir ilgisi var” dedi.
Bu arada, Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Kırgızistan'daki olayların endişe ile izlendiği belirtilerek, taraflardan itidalli davranmaları istendi.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Mike Hammer, “Durumu yakından takip ediyoruz. Şiddet ve yağma haberlerinden endişe duyduk ve bütün tarafları şiddetten kaçınmaya ve itidalli davranmaya çağırıyoruz” dedi.
Öte yandan, Kırgızistan Sağlık Bakanlığı, olaylarda 40 kişinin öldüğünü, 400'den fazla kişinin yaralandığını bildirdi.
BAKİYEV MUHALİFLERİ SOKAKLARDA
Kırgızistan'da çok sayıda muhalif politikacının tutuklanmasının ardından tırmanan gerginlik, güvenlik güçleri ile göstericiler arasındaki çatışmalarla sürüyor.
Beş yıldır iktidarda olan Bakiyev yönetiminin istifasını isteyen binlerce protestocu, Bişkek'teki hükümet binasını ele geçirmeye çalıştı. Polis önce eylemcilerin üzerine tazyikli su ve biber gazı sıktı, daha sonra ise ateş açtı. Göstericiler ise taş ve polislerin ellerinden aldıkları silahlarla karşılık verdi. İsyancılar yakaladıkları polisleri öldüresiye dövdü.
Reuters haber ajansına konuşan muhalif lider Toktoaim Umetaliyeza, Bişkek'teki çatışmalarda 100 kişinin öldüğünü söyledi. Hükümet ise olaylarda en az 40 kişinin öldüğünü, çok sayıda kişinin yaralandığını duyurdu.
AFP haber ajansı, muhalefet yanlılarının, parlamentoyu işgal ettiği ve genel savcılığın zemin katında yangın çıktığını bildirdi. Parlamentoya 10 metre mesafedeki Devlet Başkanlığı binasının da muhaliflerin kuşatması altında bulunduğu belirtildi.
İÇİŞLERİ BAKANI'NIN DURUMU MUAMMA
AFP'ye konuşan polis yetkilileri, Bişkek'in 200 kilometre batısındaki Talas şehrinde çıkan olaylarda ise göstericilerin İçişleri Bakanı Moldomusa Kongantiyev'i öldürdüğünü, Başbakan Birinci Yardımcısı Akılbek Caparov'u da rehin aldığını bildirdi.
Muhalif eylemci Şamil Murat da, Associated Press'e yaptığı açıklamada, Bakan Kongatiyev'in cesedini, Talas'taki hükümet binasında gördüğünü söyledi. Murat, Talas'taki protestocuların Kongatiyev'i dövdüklerini ve Bişkek'teki polise gösterileri bastırmayı durdurması talimatı vermesini istediklerini söyledi.
Kırgızistan resmi haber ajansı KABAR ise İçişleri Bakanı Kongantiyev'in sağ olduğunu duyurdu. KABAR'ın haberinde, bakanın sağlık durumunun çok ağır olduğunu ve halen protestocular tarafından Talas kentinin polis karakolunda rehin tutulduğu belirtildi.
Talas'ta ise yaklaşık 10 bin gösterici bölgesel hükümet binası ve bir polis karakolunu da ateşe verdi. Göstericiler, Talas meclis binası ile Milli Güvenlik Hizmetleri (GSNB) binasına girdi.
Narin kentinde ise 3 binden fazla muhalefet temsilcisi, valilik binası önünde polisle çatıştı.
İsyancıların istifasını istediği Kırgızistan Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev, isyan bölgelerinde olağanüstü hal ilan etti. Devlet Başkanı'nın şu an itibarıyla nerede olduğu bilinmiyor.
Kırgızistan'da dünden beri internet hizmeti verilmezken, ülkede telefon hizmeti kontrollü olarak sağlanıyor.
YÜKSEK ENFLASYON VE YOLSUZLUK İDDİALARI İSYAN ETTİRDİ
Ülkede yaygın yoksulluk, artan fiyatlar ve yetkililerin yolsuzluk iddialarıyla başlayan siyasi kargaşa Mart başından bu yana varlığını sürdürüyor.
Muhalefet, Bakiyev hükümetini insan hakları ihlalleri, otoriter yönetim anlayışı ve rastgele ekonomi politikaları yüzünden eleştiriyor. Bu politikaların sonucunda ülkede temel mal ve hizmetlerin fiyatlarının hızla yükselmesine neden olan bir enflasyon sorunu yaşanıyor.
Ülkede iki günden bu yana süren hükümet karşıtı eylemlerin ardından, dün gece gerçekleştirilen operasyonlarda en az 10 muhalif lider tutuklanmıştı.
Çin, Rusya ve Güneybatı Asya arasında kalan Kırgızistan 1991’de Sovyetler Birliği’nden ayrılan en fakir ülkelerden biri. Yolsuzluğun ve kronik istikrarsızlığın pençesindeki ülkede Mart 2005’te de benzer olaylar yaşanmış ve dönemin devlet başkanı Aksar Akayev koltuğundan olmuştu.
KIRGIZİSTAN'DAKİ TÜRKLER İÇİN DIŞİŞLERİ DEVREDE
Kırgızistan'daki olaylarla ilgili bir açıklama yayımlayan Türk Dışişleri Bakanlığı, gelişmelerle ilgili üzüntü ve kaygısını dile getirirken, bölgedeki Türk vatandaşlarının güvenliği için Kırgız yetkililerle temasa geçti.
Bişkek’teki Türk Büyükelçiliği'nde ve Ankara’daki Bakanlık'ta kriz masası oluşturan Dışişleri tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"Dost ve kardeş bir ülke olarak gördüğümüz Kırgız Cumhuriyeti’nin istikrar, barış ve refahına büyük önem atfeden Türkiye, Kırgızistan’da istikrar ve güvenliğin temini istikametinde her türlü adımı atmaya hazırdır."
"Kırgız Cumhuriyeti’ndeki olaylardan vatandaşlarımız etkilenmemiş ve güvenliklerinin tehdit altında olduğuna dair bir bilgi intikal etmemiş olmakla beraber, Kırgızistan’da bulunan tüm vatandaşlarımızın müteyakkız olmaları konusunda Bişkek Büyükelçiliğimizce gerekli uyarılar yapılmıştır. Büyükelçiliğimiz ayrıca, Kırgızistan’daki bütün Türk kurum/kuruluşlarının güvenliğinin sağlanmasını Kırgız yetkililerden resmen talep etmiştir."