Haber - Kamera: Nurcan KIRCALI / İstanbul DHA
Şile'de Orman Okulu'nun açıldı. Açılış törenine Şile Kaymakamı Salih Yüce, Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu, İstanbul Orman Bölge Müdürü Zekeriya Mere ve çok sayıda vatandaş katıldı. Şile Kaymakamı Salih Yüce yaptığı konuşmada, Şile'nin yüzde 80'nin orman olduğunu söyleyerek, çocuklar eğlenerek öğrenmelerinin önemli olduğunu vurguladı. Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu Şile'nin İstanbul'un bir şansı olduğunu ,bunun mega kentte yaşayan insanların daha iyi idrak ettiğini belirterek, "Ancak bizler 'Balık suda yüzer suyu bilmez' misaliyle Şile'de yaşayanlar kaybetmeden anlayamayacaklar gibi geliyor. Şile'nin bir hedefi var, sürdürülebilir bir hedef peşinde koşuyoruz, bu hedef tarımsal turizm. İşte bunun ana menbahı orman, diğeri tarım alanları, kıyı ve turizm alanları" ifadelerini kullandı.
"PROJE ÜZERİNDE 7-8 YIL ÇALIŞTIK"
Şile Kabakoz Köyü Mahalle Muhtarı ve okul yöneticisi Murat Tonbul da "Orman Okulu'nda, 2,5-10 yaş arasındaki çocuklara, doğal yaşamı öğrenme imkanı sunuluyor. Avrupa'da yaygın olduğunu öğrendiğimiz, çocukların doğal ortamda çeşitli faaliyetler yapabildikleri Orman Okulu konseptini uyarlamak için yıllar önce çalışmalara başladık. Bunun için Kabakoz Köyü'nü saha olarak uygun gördük. Doğanın çocuklar üzerinde etkili olduğuna inanan velileriz sonuçta. Hem kendimiz, hem İstanbul'daki çocuklar için, hem de bölge insanına farklı bir ekonomik gelir kaynağı oluşturmak adına böyle bir projeyi başlattık" dedi. Bir çeşit izci okulu da denilebilecek proje üzerinde 7-8 yıldır çalıştığını, işe köylüleri ikna ederek başladığını anlatan Tonbul, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Köylüleri bu işin içine dahil ettiğimiz iş, köy pazarı projesiydi. Köylülere dedik ki; 'Sizi İstanbul'da bir okulda köy pazarına götürüyoruz. Mücella teyze sen 200 ekmek yap, Hüseyin ağabey sen 300 yumurta biriktir, ona reçel yap, buna tarhana yap' derken malzemeleri bizim minibüse yükledik. Köylüleri de bindirdik. Köyün başına geldiğimizde ilk soruları, 'Ya biz bunları satamazsak ne olacak?' oldu. Ben de 'Bunlar satılmıştır, satamazsanız benim' dedim. 'Bu, bir sosyal proje. Biz bunu oturtalım, siz gelir elde edin, köylü kalkınsın, çocuklar doğal ürün kavramını öğrensinler' dedik. 'Tamam' dediler. Köylü böyle yaşaya yaşaya gördü... Ki muhtar iyi işler yapma peşinde... Şu anda bir telefonla bin emek yaptırabiliriz. Çünkü insanlar gördü, 300 ekmek üretiyorlar. Yarım saatte her şey satılıyor."
"5 LİRA HARÇLIK VERMELERİNİ İSTEDİK"
Tonbul, okulda velilere de çocuklarına köy pazarından alışveriş yapmaları için 5 lira harçlık vermelerini istediklerini söyleyerek, "6 lira olmaz dedik, 5 lira istedik. Herkes bir yumurta alabilir, iki alamaz çünkü fazla yok. Sonra okuldaki o öğrenciyi Kabakoz'a getiriyoruz, hamur yoğuruyorlar ve köy fırınında piştikten sonra ekmeği yiyorlar. Sonra kümese götürüyoruz, diyoruz ki 'Köy pazarında yumurta yemiştin ya, o yumurta bak işte bu tavuklardan çıkıyor'. Kümeste oryantiring yaptırıyoruz. Faaliyetlere başlamadan önce çocuklara yıkanabilir tulumlar, çizmeler giydiriyoruz, dersler bittiğinde de hortumla yıkayıp çıkarıyoruz. Bu da ayrı bir eğlence oluyor onlar için." ifadelerini kullandı.
TARHANA ÇORBASI İKRAM EDİLDİ
Okul öğrencilerinde katılımıyla açıldı. Açılışının ardından, katılımcılara tarhana çorbası ikram edildi. Açılış sırasında doğal köy ürünleri açılan standartlarda sergilendi.
Görüntü Dökümü:
-----------------------------
Okuldan detay
Kaymakam Salih Yüce ile röp
Şile Belediye Başkanı ile röp.
Murat Tonbul'un konuşması
Genel ve detaylar
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz