İSTANBUL (İHA) - Türkiye Jeofizik Kurumu Onursal Başkanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, 41 kişinin hayatını kaybettiği, 100'den fazla kişinin de yaralandığı Elazığ depreminin aslında beklenen bir sarsıntı olduğunu belirterek, "Şili depremi depremi Elazığ depremini tetikledi" dedi. Depremin artçılarının 5.0 şiddetine kadar varabileceğini ifade eden Prof.Dr. Ercan, Ege bölgesinde bir çok nokta başta olmak üzere Amasya, Tokat, Niksar üçgeni ile Çankırı'nın kuzeylerinin depreme gebe olduğunu belirtti.
İHA'ya açıklamalarda bulunan Prof.Dr. Ahmet Ercan, "Burada bir deprem olacağını geçtiğimiz ayın 19'unda siteme yazmıştım. Burası deprem konusunda Türkiye'nin en üretken yeridir. Türkiye'de hiçbir yerde deprem olmazsa bile, burada deprem olur. Dolayısıyla bu bölge, oldukça kırıklı" diye konuştu. Bu depremin ana kırık üzerinde değil, yan kırıklar üzerinde oluştuğuna dikkat çeken Prof.D. Ercan, yan kırıkların uzunluğunun yaklaşık 15-20 kilometre olduğunu belirtti. Ercan, "Bu uzunluktaki kırıkların
oluşturduğu deprem de yaklaşık 6.0,. 6.4 büyüklüğünde. Bu deprem eğer ana kırık uzunluğunda olsaydı, 7.3'e kadar ulaşırdı. Çok büyük bir felaket olurdu. Bunun artçı depremleri, bir deprem fırtınası olarak sürmektedir. Bunlar 5.0 şiddetine kadar varabilir. Elazığ'ın görmüş olduğu en büyük deprem, 1866 yılında 6.4'tür. Bu deprem her ne kadar Elazığ sınırında gözükse de, Bingöl'e daha yakındır. Bingöl'de bu depremle ilgili daha önce önlem alınmıştır ancak dağ köylerinde önlem alınmamıştır. Bu insanlara hiç hizmet gitmedi, ana sorun da bu" diye konuştu.
Prof.Dr. Ahmet Ercan, 8.8 şiddetindeki Şili depreminin, Elazığ depreminde etkileyici olduğunu söyledi. Şili'deki depremle Türkiye'deki kırıkların bir ilintisi olmadığının altını çizen Prof.Dr. Ercan, "8.8'lik depremden çıkan enerji, bin 800 atom bombasına eşittir. Bu enerji, dünyayı zangır zangır sallar. Direkt Şili depremi tetiklemiştir diyemeyiz ama etkisi olmuştur" açıklamasında bulundu.
Prof.Dr. Ercan, "Bu depremin İstanbul'da etkisi olacak mıdır?" sorusuna, "Depremin bulunduğu noktadan 50 kilometrelik alanda yaşayanlar dikkatli olmalı. Artçılar sürecektir. Şili depremi nedeniyle Mart ayı sonuna kadar dünyada bu tür sallantılar olacaktır. Herkes dikkatli olmalı. Bu deprem, İstanbul'da bir deprem oluşturmaz. İstanbul'da 2015 yılına kadar deprem olmayacağını düşünüyoruz. 40 bilimadamı çalışıyor. Yüzde 60 ihtimalle depremin ne zaman olacağını bu çalışmalar sonucunda söyleyeceğiz. Ben, 'bir deprem geliyor diye uyarmıştım' ve daha 20 gün geçmeden bu deprem oldu. Deprem, Kuzey Anadolu kırığı ile Doğu Anadolu kırığının kesiştiği yere çok yakın bir noktada oldu. Ege bölgesi deprem çekincesi altındadır. Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş, özellikle Rodos, Marmaris, Fethiye üçgeni, Midilli, Datça Çeşme üçgeni, Amasya, Tokat, Niksar üçgeni, Çankırı'nın kuzeyleri depreme gebedir diyebiliriz" yanıtını verdi.