YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Silifke Kalesi'ndeki Kazı Çalışmaları Tamamlandı

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Mersin il Özel İdaresi tarafından sağlanan 265 bin TL ödenek...

Silifke Kalesi'ndeki Kazı Çalışmaları Tamamlandı

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Mersin il Özel İdaresi tarafından sağlanan 265 bin TL ödenek ile yaklaşık iki aydır devam eden Silifke Kalesi'ndeki kazı çalışması tamamlandı.

Silifke Kalesi'nde tamamlanan kazı çalışmalarında ünlü gezgin Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sinde bahsedilen cami, yol ve değişik yaşam alanları gün ışığına çıkartıldı. 24 Ağustos 2012 tarihinde başlayan kazı çalışması Selçuk Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Boran’ın kazı başkanlığında ve yaklaşık 20 kişilik öğretim görevlisi tarafından yapıldı.

Tarihi kale içinde 12 bin metrekarelik alanın dörtte birinde yapılan kazı çalışması hakkında bilgi veren ve kazının son durumunu yorumlayan kazı başkanı Dr. Ali Boran, kale içinde bu yıl 3 bin metrekarelik alanda bir kazı yaptıklarını, kazının sonunda Osmanlı dönemine ait kent bulduklarını ve bu kentin içinde iki ve üç odalı evlere rastlandığını söyledi.

İki ay süren kazının sonunda bölge ve Türkiye turizmine önemli bulgular kazandırdığını belirten Kazı Başkanı Boran, "Milattan önce 4. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen kale, Romalıların yanı sıra Bizanslılar döneminde de kullanılmış ve tamir görmüştür. Seyyahlar ve bazı tarihi kaynaklar kaleyi daha geç dönemlerde Selçuklular, Karamanoğulları ve Osmanlıların kullandığını belirtse de bugüne kadar bu yönde somut bir ize rastlanmamıştı. Ancak bölgenin yapısı ve konumu dikkate alındığında burada bir Türk-İslam izinin bulunmamasının mümkün olamayacağını düşündük. Kazı çalışmalarını bu yönde sürdürmeye karar verdik. Tahminlerimizde de yanılmadık. Şu ana kadar da kalenin 3 bin metrekarelik bir alanının kazı çalışmasını tamamladık. Ünlü gezgin Evliya Çelebi, Seyahatnamesi'nde, 17. yüzyılda Silifke Kalesi'nin 23 burcu olduğu, içinde bir cami ve 60 ev bulunduğunu yönünde bilgilerin yer alınmasının üzerine yaptık çalışmalarımızı.” dedi.
Boran, “Bu yıl tüm İslam şehirleri için önemli olan merkezde caminin oluştuğu ve merkezden dağılan ticari mekanları, sokakları bulduk. Bu da Silifke Kalesi'nin Türk İslam dönemi için özellikle Karamanoğlu ve Osmanlı dönemindeki kullanımını göstermekte."

"Silifke Kalesi’nin özellikle Osmanlı dönemindeki şehirleşme ve kentleşme açısından son derece önemli bir yere sahip olduğunu gösteren camiye paralel sokaklar ve sokakların da binleştiği evlerden müteşekkil olduğu ortaya çıkmıştır. Önümüzdeki dönemde caminin doğusu ve camiinin güneyinde kazılarımız devam edecektir. Bu yıl toplam 3 bin metrekarelik alan kazılmıştır. Önümüzdeki yıl hedefimiz ödenekler kapsamında 3 bin yada 4 bin metrekarelik bir alana yaymaktır. Yani 12 bin metrekarelik kazılması gereken alanın dörtte birini şuanda kazmış durumdayız. Önümüzdeki yıllarda kazı aşamasını tamamlamayı düşünüyoruz. Silifke Kalesi bölge ekonomisi, bölge turizmi ve ülke turizmi açısından son derece önemlidir. Şuanda bile her gün 200 -300 turist gelerek kaleyi ziyaret etmektedir. Bu ziyaretçilerin önemli bir kısmını da yabancı turistler oluşturmakta. Kazı sonrasında bölge turizmine ve ülke turizmine önemli bir katkı sağlayacağı aşikardır.” diye ifade etti.

Çalışmaları, bir kazı başkan yardımcısı ve 8 öğretim üyesi ile 12 öğrenciden oluşan heyetle tamamladıklarının altını çizen Boran, çalışmalar boyunca heyecanlandıklarını ve bu heyecanı da çeşitli toplantılar yaparak gerek Silifke’deki kurum müdürlerine gerekse halka anlattıklarını söyledi.
Boran, böylelikle turizm için önem taşıyan Silifke Kalesi'nin daha çok tanıtılmasına vesile olduklarını söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler