YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Silifke'de Defne Üretiminde Kalite Artırım Eğitimi

MERSİN (AA) - Silifke ilçesine bağlı Çamlıbel köyünde defne üretiminde kalite artırımına yönelik uygulamalı eğitim düzenlendi.

MERSİN - Silifke ilçesine bağlı Çamlıbel köyünde defne üretiminde kalite artırımına yönelik uygulamalı eğitim düzenlendi. Silifke Kaymakamı Fatih Damatlar, Mersin Orman Bölge Müdür Yardımcısı Nurettin Bozdemir, Şube Müdürü Gökhan Şener, Silifke Orman İşletme Müdürü Mustafa Aslan ve defne alımı yapan fabrika işletmecilerinin katılımıyla defne ağaçlarının bulunduğu alanda yapılan eğitimde köylülere defnenin yöre açısından önemi, kesim tekniği, kurutulması, depolanması ve nakliyesi konusunda bilgi verildi. Kaymakam Damatlar, yaptığı konuşmada, bu yörede yetişen defnelerin Türkiye’deki en kaliteli defne olduğunu kaydetti. Yeşil altın olarak bilinen defnenin bir define olduğunu ve ormanlık alanda kendiliğinden yetiştiğinden orman köylüsü için önemli bir gelir kaynağı olduğunu ifade eden Damatlar, bu eğitim semineriyle köylülerin defne hasadını daha bilinçli olarak yapacağını belirtti. Silifke Orman İşletme Müdürü Mustafa Aslan ise daha önceki yıllarda odun dışı orman ürünleriyle ilgili çalışmalar yapılsa bile 2011 yılında Orman Genel Müdürlüğü'nde Odun Dışı Ürün ve Hizmetleri Dairesi Bakanlığına yer verilmesiyle birlikte bu konudaki çalışmaların ivme kazandığını kaydetti. Silifke Orman İşletme Müdürlüğü’nün 13 bin hektarlık defne sahasında otlatma baskısı başta olmak üzere sosyal sorunların ortadan kalkması ve korumanın tam olarak yapılması durumunda yararlanılabilecek 8 bin ton defne sürgünü servetinin bulunduğunu ifade eden Arslan, şu anda hasadına başlanan dallı yaş defnedin 50-60 kuruştan, kuru defne yaprağının ise kilosunun 3 liradan alındığını belirtti. Odun dışı orman ürünlerinin üretiminde, kesim tekniğinde, kurutulmasında, depolanması ve nakliyesinde geleneksel uygulamalardaki süre gelen yanlış uygulamaların düzeltilmesiyle birlikte kalite artışının kendiliğinden oluşacağını vurgulayan Arslan, "Gerek müdürlüğümüz gerekse Mersin Orman Bölge Müdürlüğü olarak kalite artışını sağlamaya yönelik olarak yaptığımız odun dışı orman ürünleri çalışmalarımız defne başta olmak üzere harnup, biberiye, kekik, adaçayı, sumak, laden, sandal ve soğanlı bitkiler gibi birçok türde devam etmektedir” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler