Restoran ve kahvaltılık sofralarında yer alan silor (salatalık), şubat ayında 2,6 lirayı görürken, mart ayında 1,8 liraya düştü. Nisan ayının ilk günü ise 1,2 liraya düşen silor, birkaç kün önce 0,9 liraya kadar geriledi. Geçimini sebzeden sağlayan birçok üretici fiyatların aniden düşmesine anlam veremedi. Masrafı çıkartmanın derdine düşen üretici ise bu yıl kar elde etmeyi beklemiyor.
Hasyurtlu silor üreticisi Zekeriya Sarıkaya, 3 dönüme yakın örtüaltı üretim yaptığını ifade ederek, “Silordan memnun olabilmemiz için fiyatların 2 liranın üstünde olması lazım. Çünkü çoğaldığında daha da düşecek bu. Hep zarar üretici için. Bu ürünler ihracata da gidiyor ama genelde İstanbula gidiyor. Bu sebze, restoranlarda ve tadı çıtır olunca sofrada daha iyi gidiyor. 2 bin 800 metrekare seramız var. Güzlükte de silor yapmıştık. O dönem güzel bir sezon geçirdik. Geçen yıl bundan çok daha iyiydi. Daha da düşerse emeğimizi zor kurtarırız. Şu an yeni siftah edenlerin işi zor. Biz 5 parti verdik daha önce. Yaylada daha fazla seralar kurulacağı tahmin ediliyor. Eskiden yoktu. Hele son 3 yıldır yapılan seralar burayı başlangıç ve sonda etkiliyor. Ortada etkilemiyor. Artık ortakçı olarak üreticilik yapanların durumu zor." dedi.
Bu yıl 500 kök silor ektiğini belirten bir başka üretici Mustafa Dalgıç ise fiyatların bir liranın altına düştüğünü ve zararda olduklarını dile getirdi. Fidan masrafını çıkartırlarsa sevineceklerini ifade eden Dalgıç, “Silorun tohumuna 600-700 lira verdik. Bir ağaçtan bir kilo ürün alsak, 500 ağaçtan 500 kilo ürün almış olacağız. Kilosu bir liranın altına düştüğüne göre tohum parasını bile kurtarmıyor.” diye konuştu.
Hasyurt Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Tahir Koçubaba da çiftçiye desteğin geçen yıllara göre daha da gerilediğini dile getirdi. Üreticinin yüzde 60’ının bankalara borçlu olduğunu ifade eden Koçubaba, çiftçinin maliyetlerde girdisinin fazla olduğunu hatırlattı. Koçubaba, “Yatta turist güneşletmeye 1,5 liradan mazot veriyorlar. Çiftçiye ise 4,2 liradan veriyorlar. Burada üretilen bütün çeşitler Rusya, Moldova, Ukrayna ve diğer Avrupa ülkelerine gittiği gibi iç piyasaya da veriyoruz. Piyasada ürün bollaşınca, silor yazın 0,3 liraya kadar düşüyor.” diye belirtti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz