Simav Orman İşletme Müdürü Enver Yıldırım, kanunen yasak olan anız yakılmasının, özellikle yerleşim bölgeleri ve ormanlar için büyük tehdit oluşturduğunu bildirdi.
Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 25 Ağustos'ta Kayaışık, 26 Ağustos'ta Çakırlar ve Boğaz köyleri ile 27 Ağustos'ta Hamzabey köyü ve Güney beldesi arasında çıkan orman yangınlarının kısa sürede söndürüldüğünü söyledi.
Orman Genel Müdürlüğü'nün, 25 Ağustos'tan önce nem oranının 6 gün yüksek olacağı yönünde uyarı yaptığını belirten Yıldırım, şöyle devam etti:
"Kaymakamlık, belediye ve iş makineleri bulunan özel kurumların yöneticileriyle toplantı yapılarak, olası orman yangınları için gerekli önlemleri ve çalışma programını belirlemiştik. Daha sonra meydana gelen orman yangınlarında bölgemize takviye olarak gönderilen arazöz ve helikopterlerle önce yangınları kontrol altına alıp ardından söndürme ve daha sonra da soğutma çalışmalarını gerçekleştirdik. Can kaybının olmaması ve Tavşanlı bölgesindeki yangınlarda olduğu gibi konut ve samanlık yangınları yaşamamamız sevindirici oldu."
Ormanlık alanlarda her türlü ihtimale karşı ekiplerin teyakkuz halinde olduğunu dile getiren Yıldırım, ormanları, milli varlıklar diye niteledi.
Yıldırım, ormanların korunmasında Orman Teşkilatı çalışanları kadar vatandaşlara da büyük görevler düştüğünü anlatarak, şunları kaydetti:
"Öncelikle tatil dönemi olması nedeniyle kesinlikle ateşli piknikler, Gölcük ve Hisarbey piknik alanları dışında kesinlikle yapılmamalı. Ormana 3 kilometre yakında yakılan her ateş için en az 3 yıl hapis cezası verileceği bilinmeli. Çobanlarımız kesinlikle orman yakınında ateş yakmamalı, ormandan uzak yerlerde de kontrollü bir şekilde yakıp işi bittiğinde ateşi söndürdüğünden emin olmalı. Bir başka önemli husus ise anız yakılmaması. Topraktaki canlıları, bitkileri, yararlı mineralleri yok eden, toprağın verimini düşüren anız yakılmasının çiftçilerimiz tarafından devam edilmesine bir anlam veremiyorum. Kanunen yasak olan anız yakılması, özellikle yerleşim bölgeleri ve ormanlar için büyük tehdit oluşturuyor."
-Alo 177 ve 110 yangın ihbar hatlarının önemi-
Simav Orman İşletmesi'nin 8 yangın kulesi, 7 arazöz, iki su tankı, greyder, iki dozer, 4 yangına ilk müdahale aracı, 9 hizmet aracı ve 8 teknik eleman dahil 64 kişilik ekiple orman yangınlarına karşı müdahale için günün 24 saati hazır olduğunu söyleyen Yıldırım, Simav ve Pazarlar ilçelerinde olarak Kütahya Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı 162 bin hektar alanda 92 bin hektar ormanlık alandan sorumlu olduklarını belirtti.
Orman yangınlarına ilk müdahale için İl Özel İdaresi'nce bölgede geçen yıl 800'er tonluk 3 su toplama havuzunun hizmete alındığı bilgisini veren Yıldırım, "Orman Bölge Müdürlüğü olarak orman köylüsüne dağıtılan 24 su tankı yanında Simav Kaymakamlığı tarafından 20 su tankı verildi. Dolayında kırsal alanda meydana gelebilecek olası ev, tarla, samanlık yangınları için su tankı dağıtıldı" dedi.
Yıldırım, ormanlık alanda veya dışında görülen her türlü duman ve ateş gibi olayların ücretsiz Alo 177 veya Alo 110 yangın ihbar hatlarına bildirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Muhabir: Zekeriya Türkel / Sedat Gök
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz