KÜTAHYA (İHA) - Kütahya'nın Simav İlçesi'ne bağlı Yemişli Beldesi'nde devlet-vatandaş işbirliğiyle yaptırılan merkezi ilköğretim okulunun yolu 15 yıl boyunca yaptırılmayınca, öğretmen ve öğrenciler, her gün bir vatandaşın evinin bulunduğu yolu kullanmaya başladı.
Öğretmenlerin araçlarıyla geçerken koyunlarını çiğneyip kedi ve köpeklerini ezdiğini, öğrencilerin ise teneffüslerde eşinin astığı çamaşırları kirleterek evinin camlarını kırdığını dile getiren Mustafa Çevik adlı vatandaş ise, yolun yapımına kimsenin ses çıkarmamasına kızınca, çalılıklardan barikat kurarak giriş ve çıkışları engelledi. Adı halk arasında 'barikat dede'ye çıkan Çevik, devletin bu duruma bir an önce el atmasını istiyor.
İlçeye bağlı Yemişli Beldesi'nde 1989 yılında devlet-millet işbirliği ile yaptırılan 12 derslikli taşıma merkezi ilköğretim okulunun yolu tam 15 yıldır yapılmayınca, 340 öğrenci, okul müdürü ve 15 öğretmen, okul bitişiğinde evi ve arazisi bulunan bir vatandaşın yolunu kullanmak zorunda kaldı. Evli ve 8 çocuk babası olan Mustafa Çevik (65), öğrenci ve öğretmenlere kızarak yolu odun ve çalılarla kapatınca eğitim aksadı. Öğrenci ve öğretmenler bu nedenle bazen okula giremiyor, bazen de ders bittiğinde evlerine dönemiyor. Kurulan barikatı Mustafa Çevik'ten korktukları için kaldıramayan öğretmen ve öğrenciler, çalı ve odunlardan yapılan barikatın ortasından bir delik açarak okula bu şekilde girebiliyor.
Okul yolunu kapattığı için adı 'barikatçı dede'ye çıkan Mustafa Çevik ise, bu isimden rahatsızlık duyduğunu, aslında tam bir eğitim gönüllüsü olduğunu dile getirdi. Çevik, "Aslında okulun arsasını 15 yıl önce hiçbir bedel almadan ben verdim. Devlet-millet işbirliğiyle okul yapıldı. Ancak o günden bu yana yolu yapılmadı. Tam 15 senedir öğretmen ve öğrenciler benim arazim ve evimin yolundan gidip geliyorlar. Yolum stabilize olduğu için yağışlı günlerde bozuluyor. Köylüye gelin yardım edin, yola malzeme dökelim diyorum. Kimse aldırış etmiyor. Köylü devlet yapsın diyor. Kaymakama gidiyorum, o da köylü yapacak diyor. Ben de kızıp yolu yaya ve araç trafiğine kapattım. Bu durum tam 15 yıldır böyle sürüp gidiyor. Böyle bir eğitim anlayışı mı olur. Devletin bu konuya bir çözüm getirmesi gerekir ki ben de barikatçı dede olmaktan kurtulayım" diye konuştu.
Okul yoluna barikat kurduğu için köylü tarafından da istenmeyen kişi ilan edilen Mustafa Dede, "Öğrenci ve öğretmenlerin okul yeri yerine benim evimin yolunu kullanmaları yüzünden bazen aramızda hoş olmayan hadiseler de yaşanıyor. Örneğin okula araçlarıyla gelen öğretmenler birkaç kez benim koyunlarımı çiğnedi. Kedi ve köpeklerimin ezilmesine neden oldu. Çocuklarda teneffüs saatlerinde oyun oynarken evimin camlarını kırıyor, bahçemdeki ağaçlarımın dallarını kırıp meyvelerini yiyor, eşimin yıkayıp balkona astığı çamaşırları kirletiyorlar. Ben zaten fakir birisiyim. Okulun arsasını hibe ettim, yolumu da hibe edecek değilim" diye dert yandı.
Çevik, okul yolunun bir an önce devlet ya da belediye tarafından yapılmasını istedi. Okul yolu olmadığı için Mustafa Çevik'in evinin yolunu kullanmaktan başka çareleri olmadığını ifade eden Yemişli İlköğretim Okulu Müdürü Recep Gökçen ise, "Barikatlar yüzünden hem bizler hem de öğrencilerimiz zor anlar yaşıyoruz. Bazen bizler bile barikatları aşmakta zorlanıyoruz. Öğrencilerimiz çalılardan geçerken üstlerini başlarını yırtıyor. Konunun bir an önce çözüme kavuşması gerekiyor" dedi.
Yemişli Beldesi Belediye Başkan Vekili Mehmet Koç da, belediyenin okul yoluna yeterli ödenek ayıramadığı için konunun 15 yıldır sürüncemede kaldığını bildirdi. Koç, "Okul yolunun devlet tarafından yapılmasını bekliyoruz. Şayet belediyeye kalırsa biz yol için tarla falan istimlak edemeyiz. Çünkü paramız yok" dedi.