Eğer Engin Alan’ın tahliyesi de reddedilirse Salı günü yapılacak yemin töreninde 37 koltuk “boş” kalacak. Anayasa ve TBMM İçtüzüğü’nde bu duruma ilişkin açık hüküm bulunmaması nedeniyle, “yeminsizlik” sürecinin ne kadar uzayabileceği tartışma konusu. Anayasa’nın milletvekili yeminini düzenleyen 81. maddesinde sadece “TBMM üyeleri göreve başlarken aşağıdaki şekilde and içerler” hükmü yer alıyor. TBMM İçtüzüğünde ise, YSK’nın kesin seçim sonuçlarını ilan etmesini takip eden 5. gün TBMM Genel Kurulu’nun çağrısız olarak toplanacağı, bu birleşimde milletvekillerinin andiçme töreninin yapılacağı belirtiliyor.
TAHLİYE OLUNCA YEMİN EDERLER
İçtüzük’te “Andiçme töreninde bulunmayan milletvekilleri, katıldıkları ilk birleşimin başında andiçerler” hükmü dışında, bir milletvekilinin ne kadar süreyle yemin etmeyebileceğine ilişkin detay hüküm yok. Buna göre, tutuklu milletvekilleri açısından and içmedikleri için devamsızlık ya da benzeri bir nedenle milletvekilliğinin düşürülmesine karar verilemeyeceği belirtiliyor. Bu durumda Balbay ve Haberal’ın ne zaman tahliye olurlarsa o zaman and içerek yasama faaliyetlerine katılabilecekleri kaydediliyor.
DEVAMSIZLIK SAYILMAZ
Vatan'da yer alan habere göre, kaynaklar Meclis’in yeni seçilecek Başkanlık Divanı yoluyla sürece ilişkin bir yol haritası çıkartılabileceğine de dikkat çekiyor: “TBMM Başkanlık Divanı sözkonusu vekillere yemin etmeleri için makul bir süre tanıma yoluna gidebilir. Bu süre sonunda da disiplin sürecini başlatabilir.” Ancak, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, dün konuya ilişkin soruları yanıtlarken yemin etmeyen milletvekilinin yasama görevi başlamayacağı için “devamsızlık” konusunun gündeme getirilemeyeceğini düşündüğünü söyledi. Siyasi kulislerde de TBMM İçtüzüğü ve Anayasa’da açık hüküm olmaksızın Başkanlık Divanı kararı yoluyla, yemin etmeyen milletvekillerinin, devamsızlık nedeniyle milletvekilliklerinin düşürülmesi yolunun açılmasının da TBMM’de ve siyasette gerilimi tırmandıracağı vurgulanarak, bu yola gidilmesinin zor olduğu belirtiliyor.
ARA SEÇİM GÜNDEME GELEBİLİR
Ancak Divan’ın böylesi bir karara imza atması durumunda, Divan’ca yemin etmeleri için kendilerine tanınan sürenin sonunda bağımsız vekiller için Anayasa’daki “Meclis çalışmalarına özürsüz veya izinsiz olarak bir ay içerisinde toplam 5 birleşim günü katılmayan milletvekilinin milletvekilliğinin düşürülmesine” Genel Kurul’da yapılacak oylamayla karar verilebileceğine ilişkin hüküm çerçevesinde disiplin süreci başlayacak. Ardından da devamsızlık gerekçesiyle milletvekilliklerinin düşürülmesi gündeme gelebilecek. Bu durumda da Anayasa’da öngörülen 28 üyeliğin boşalması şartı yerine gelmiş olacağından, 35 milletvekilliği için ara seçim yapılması sözkonusu olacak.
YEMİN ETMESELER DE MAAŞ ALACAKLAR
TBMM bürokratlarının verdiği bilgiye göre, yemin etmeseler dahi maaş ve sağlık konuları başta olmak üzere diğer milletvekillerinin yararlandığı tüm özlük haklarından kendileri ve aileleri yararlanabilecek olan bu vekiller, grup oluşturamayacak, komisyon ve başkanlık divanında görev yapamayacak, yasa teklifi, soru önergesi veremeyecek.