HABER

Simitis'ten desteğe devam

KOPENHAG (İHA) - Yunanistan Başbakanı Costas Simitis, Türkiye ile müzakerelerin 2004 yılında başlayabileceğini, ancak AB'nin kararı ne olursa olsun Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin yakınlaşması için çaba sarf edeceklerini söyledi.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Abdullah Gül, bugün akşam saatlerinde başlayacak tarihi Kopenhag Zirvesi öncesinde Yunanistan Başbakanı Costas Simitis ile bir araya geldi. Marriott Otel'de gerçekleşen görüşmeye, Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış ile Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu da katıldı.

Başbakan Abdullah Gül ve Yunanistan Başbakanı Costas Simitis, görüşme sonrasında ortak bir basın açıklaması yaptı. Erdoğan ve Gül'le son derece dostane bir ortamda görüşmelerde bulunduğunu açıklayan Simitis, kendileriyle bugün ve yarınki zirve ile ilgili görüşlerini paylaştığını, ayrıca Kıbrıs müzakerelerinin kaydettiği ilerlemeyi değerlendirdiklerini ifade etti.

Görüşmede Türkiye ile AB'nin gelecekteki ilişkilerini de değerlendirdiklerini dile getiren Simitis, "Yunanistan'ın son derece olumlu bir görüşü var. Özellikle Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin olumlu olmasından yana. AB - Türkiye ilişkileri, Doğu Akdeniz'de de güvenliği sağlayacaktır. Bu, AB'nin daha da güçlenmesini sağlayacaktır. Arap dünyasında da önem taşıyacaktır. Bu nedenle de görüşlerimi dile getirdim" dedi.

Türk hükümetinin de son derece güzel ve olumlu adımlar attığını hatırlatan Simitis, "Kopenhag Kriterleri'nin yerine getirilmesi açısından önemli adımlar atılmıştır. İki yasal mevzuat kabul edilmiştir. Bu nedenle müzakereler 2004 yılında başlayabilir, ancak her halükarda AB'nin kararı ne olursa olsun, Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin yakınlaşması için çaba sarf etmeye devam edeceğiz. Böylece Türkiye, AB'nin bir üyesi olacaktır" diye konuştu.

Yunan Başbakan Simitis, görüşmeler sırasında Kopenhag Zirvesi'nin hemen ardından Yunanistan ile Türkiye arasında işbirliği olmasını dilediklerini kaydederek, Yunanistan'ın dönem başkanlığının ardından da İtalya'nın dönem başkanlığının söz konusu olduğunu belirterek, bu iki ülkenin Türkiye ile ilişkilerine dikkat çekti.
"Kendisiyle Kıbrıs konusundaki siyasi sorunların çözülmesi gerektiğine inanıyorum" diyen Simitis, konuşmasına şöyle devam etti:

"Aslına bakarsanız, bu büyük bir önem taşımaktadır. Bu nedenle de hiçbir şekilde sorun olmamasını diliyoruz. Eğer böylesi bir sorun olursa, istediğimiz işbirliği gelişemez. Samimi çabalar değerlendirilir ve bu sayede de bu sorunda bir çözüme ulaşabiliriz. Biz şu görüşteyiz; çok olumlu olasılıklar söz konusudur. Her zaman iletişimimiz devam edecektir. Her zaman yeni bir işbirliği ilişkisi yaratmak istiyoruz."

Başbakan Abdullah Gül ise görüşmenin olumlu geçtiğini, Türkiye'nin konumunu kendilerine açıkladıklarını vurgulayarak, gerekli adımları attıklarını dile getirdiğini söyledi.
Bu amaçla iki reform paketinin hazırlandığını, aslında bir tanesinin dün gece kabul edildiğini, birinin de şu anda kabul edileceğini ifade eden Gül, "Bugün buraya gelmeden önce çok temkinli davrandık. Biz ev ödevimizi yaptık. Şu anda AB hiçbir şekilde şunu söyleyemez; 'Sizler buraya gelmeden önce bu kulübün gereklerini yerine getirmeliydiniz.' Bunları bildiğimiz için şu anda çok kesin bir şekilde bir tarih almayı hak ettiğimizi düşünüyoruz" dedi.

"Avrupalı liderlerden çok dikkatli şekilde karar almalarını istiyoruz" diyen Gül, liderlerden 2003 yılı yönünde karar vermelerini istediğini yineledi. Yaklaşımlarının her zaman olumlu olduğunu açıklayan Gül, "Bu her iki tarafı da tatmin edecek bir çözüm olacaktır. Bizler hazır olduğumuz için ve gereklilikleri de yerine getirdiğimiz için şimdi AB'ye girelim. Bu eve girdiğimizde, bu sorunlar otomatik olarak çözümlenecektir. Avrupa kimliği ortak kimliğimiz olacaktır. Bizler kesin bir tarih bekliyoruz ve bu tarihin 2003 olmasını istiyoruz" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler