Dilimizde binlerce kelimenin bulunmasından dolayı bazılarının yazılışında ve telaffuzunda pek çok kişi hata yapmaktadır. Bu sözcüklerin hatalı bir biçimde ifade edilmesi anlamlı iletişim kurma konusunda ciddi sorunlar yaratabilir. Bununla birlikte hatalı yazılan sözcükler yayılarak büyük bir bilgi kirliliği hâline gelebilir. Yazım kurallarına uymak, Türkçeyi kurallara uygun bir şekilde kullanmak oldukça önemlidir. Bu sayede anlamlı bir iletişim kurulurken, Türkçenin korunması da sağlanır.
Dil ögeleri arasında sıklıkla hata yapılan ve sorgulanan sözcükler arasında birleşik ve pekiştirmeli sözcükler bulunur. Bu sözcüklerin doğru yazım biçimlerini öğrenmek isteyen pek çok kişi, TDK tarafından yayımlanan çevrim içi yazım kılavuzlarından yararlanabilir. Türk Dil Kurumu sözlüklerinde çok fazla sorgulanan kelimelerden biri de ‘sımsıkı’ kelimesidir.
Gündelik yaşamda çok fazla kullanılan ve anlamı merak edilen kelimeler arasında sımsıkı yer alır. Türk Dil Kurumu'na göre sımsıkı kelimesi; Çok sıkı. Çok sıkı olarak, sıkı bir biçimde anlamlarına gelir. Kelimenin ‘sım sıkı’ biçimindeki hatalı yazılışı çok fazla görülür. Sımsıkı TDK tarafından pekiştirmeli sözcükler grubunda açıklanır. Sımsıkı yazımının nasıl olduğu konusunda pek çok kişinin kafası karışmaktadır. Dil kurallarına göre zarf veya sıfat görevinde yer alan pekiştirmeli sözcüklerin birleşik olarak yazılması gerekir. Ancak anlam ve kullanım amacına göre bazı sözcükler ayrı olarak da ele alınabilir.
Sımsıkı sözcüğü bir şeyin çok sıkı olduğunu ifade eder. Gündelik hayatta mecaz anlamda da kullanılabilen bir kelimedir. Bu sözcüğün yazılışında tereddüt yaşayan kişiler ‘sımsıkı bitişik mi yazılır’ şeklinde araştırma yapmaktadır. Türk Dil Kurumuna göre kelimenin doğru yazılışı ‘sımsıkı’ biçiminde bitişik olmalıdır.
Sımsıkı ayrı mı yazılır konusunda kafası karışan kişiler için kelimenin doğru ve yanlış kullanım biçimleri aşağıdaki gibidir: