HATAY (İHA) - Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Kutlu, stresin bulaşıcı olduğunu belirterek, "Anne babalardaki stresin çocukta da görülmesi gayet doğaldır. Stres yaşanması gerekir, zira, hayatın bir parçasıdır, ama aşırıya kaçmamak gerekir" dedi.
İskenderun Yarıkkaya Rotary Kulubu ve Eşit Ağırlık Dersanesi işbirliği ile "Sınav stresini yenme ve doğru meslek seçimi" konulu konferans düzenlendi. ÖSS ve LGS sınavına girmeye hazırlanan öğrencilerle ile ailelerine seslenen Prof. Dr. Oğuz Kutlu, ebeveynlerin kendilerinin yapmak isteyip de yapamadığını çocuklarda görme yaklaşımının, modaya kapılıp çocuklarına meslek yakıştırmasının doğru olmadığını belirtti.
Öğrencilere sınav başarısı hakkında bilgi veren Kutlu, "Sınav kesinlikle sınav anında kazanılıp, kaybedilmez, başarı iyi bir hazırlık sonrası elde edilir, iyi hazırlanan her zaman kazanır" dedi. Stresin bulaşıcı olduğunu belirten Özyürek, "Anne babalardaki stresin çocukta da görülmesi gayet doğaldır. Stres yaşanması gerekir, zira, hayatın bir parçasıdır, ama aşırıya kaçmamak gerekir. Unutmayalım ki elma ağacının altına armut düşmez, bir elmayı da armut yapamayız ama onu daha iyi elma yapabiliriz" diye konuştu. Sınava çok az bir süre kaldığını anımsatıp, sınava girmeye hazırlanan gençlerin kalan sürede spor yapmalarını, iyi beslenmelerini, düzenli uyumalarını ve eksik kalan konuları gözden geçirerek hazırlanmalarını öneren Kutlu, "Öğrencilerin görevi başarmak değil, elinden geleni yapmaktır. Sınavı da iyimser görmek gerekir ve bu bir ölüm kalım savaşı değildir. Bir alternatif mutlaka her zaman vardır" görüşünü dile getirdi.
ÇÜ Öğretim Öyesi Yrd. Doç. Dr. Ragıp Özyürek de kişinin kendini yetkin hissetmesinin başarı ile ilişkili olduğunu vurguladı ve yetkin olmanın sabırlı, zevkli ve keyifli olarak düzenli çalışmaktan geçtiğini ifade etti. Öğrencilerle yakınlarının sınav beklentilerinin gerçekçi olmasının kaygıyı azalttığının da altını çizen Özyürek, sınavda oluşacak kaygıların düzgün nefes alma, düşencelerini silme yaklaşımlarıyla yok edilebileceğini ifade etti. Gençlerin mesleğini seçerken parayı ön planda tuttuklarına vurgu yapan Özyürek, "Para önemlidir, ama 'başka ne önemlidir?' sorusu ile meslek seçimi yapılmalı. Meslek seçiminde mesleki doyum da çok önemlidir" diyerek mesleki tercihlerin sadece puanlara göre değil, yüzdelik dilimlerle belirlenmesini istedi.