Hacettepe Üniversitesi Sağlık Teknolojisi Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü uzmanlarının verdiği bilgiye göre, yoğun çalışma maratonu ve sınav, gençler üzerinde stres oluştururken, stres ve sınav heyecanı daha fazla enerji harcanmasına neden oluyor.
Sınav sırasında başarıyı etkileyen mucizevi bir besin olmadığına dikkati çeken uzmanlar, yanlış inanışlarla tek bir besine dayalı beslenmenin doğru olmadığını bildirdi.
Buna göre, yeterli ve dengeli beslenme fiziksel ve ruhsal sağlığını iyileştirmekle birlikte, okul başarısı üzerinde de önemli bir etkiye sahip.
Uzmanlar, bu nedenle gençlerin gereksinimleri olan karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, mineral ve su gibi besin öğelerini alabilmeleri için, her öğün 4 besin grubundaki süt ve ürünleri, et-yumurta-kuru baklagiller, sebze ve meyvelerle tahıllardan tüketmeleri gerektiğini belirtti.
Uzmanlara göre, ayrıca öğün atlanmamalı ve 3 ana öğünde beslenmeye özen gösterilmeli.
Sabah kahvaltısının önemli ana öğünlerden biri olduğunu ifade eden uzmanlar, "Vücut uyurken bile çalışmaya devam eder. Akşam yemeğiyle sabah kahvaltısı arasında yaklaşık 12 saatlik bir süre geçer. Bu süre içinde vücut besinlerin tümünü kullanır. Sabah kahvaltı yapılmazsa beyin için yeterince enerji oluşmaz. Yorgunluk, baş ağrısı, dikkat ve algılama azlığı görülebilir. Yapılan araştırmalar, sabah kahvaltısı yapan öğrencilerin okula devam ve başarılarının daha iyi olduğunu göstermektedir" dedi.
Uzmanların verdiği bilgiye göre, sağlıklı beslenmede, sabah kahvaltısı kadar içeriği de önem taşıyor. Uygun bir kahvaltıda süt, taze sıkılmış meyve suyu, peynir, yumurta, zeytin, domates, salatalık, yeşil biber, tahin-pekmez, reçel gibi dört besin grubundan yiyeceklerin bulunması gerekiyor.
Özellikle sınav sabahı öğrencilerin kahvaltılarını tam olarak yapmaları sınav sırasındaki başarılarında büyük önem taşıyor. (AA)