ANKARA (İHA) - Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "İmam hatipli bir başbakanı içime sindiremiyorum" diyen Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok'u mahkemeye vermeye hazırlanıyor. Avukatlarına hazırlık yapmaları için talimat veren Erdoğan, önümüzdeki günlerde Özok hakkında tazminat davası açacak. Başbakan Erdoğan ile Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özok arasında yaşanan 'sindirim' kavgası böylece mahkemeye taşınmış olacak.
Başbakan Erdoğan, "İmam hatipli bir Başbakanı içime sindiremiyorum" diyen Özok hakkında tazminat davası açmak için harekete geçti. Avukatlarına dava dilekçesini hazırlamaları için talimat veren Erdoğan, önümüzdeki günlerde 'kişilik haklarına hakaret ettiği' gerekçesiyle Özok hakkında manevi tazminat davası açacak. Özok, "İmam hatipte okumuş bir insanın Türkiye'de Başbakan olmasını hiçbir şekilde içime sindiremem. Türkiye'nin başında 2-3 lisan bilen, uluslararası ilişkiler bilen, Türkiye'nin kuruluş ilkelerini, muasır medeniyeti içine sindirmiş bir başbakanın ülkemizde olmasını isterim. Demokrasinin bütün kurum ve kurallarını ailesinde, toplumda, evinde yaşatabilecek bir Başbakan, Cumhurbaşkanı ve parlamento isterim" ifadelerini kullanmıştı. Başbakan Erdoğan da, Özok'un bu açıklamaları üzerine, "Türkiye'de hukukun gereğini savunması gereken bir insanın böyle bir açıklama yapmasını hiçbir özgürlük, hak hukukla bağdaştırabilmek mümkün değil. Çok çirkin. Bunu doğrusu yakıştıramadım" karşılığını vermişti.
Özok ile Erdoğan arasında YÖK Yasası nedeniyle başlayan bu kavganın sonucunu mahkeme belirleyecek.
AK PARTİ'Lİ FIRAT: 'ALLAH ÖZOK'A SELAMET VERSİN' Özok ile okul arkadaşı olan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat da, Özok'un Başbakan Erdoğan ve hükümete yönelik eleştirilerini 'Allah Özok'a selamet versin' sözleriyle cevapladı. Baroların demokrasinin ve özgürlüklerin öncüleri olduğunu anlatan Fırat, "Sayın Özok benim benim okul arkadaşım. Kendisini hukuk fakültesinden tanırım. Sayın Özok'a bu nevi davranışlarından dolayı birşey söylemem. Arkadaşlık hukukuna aykırı olur. Ancak bir avukat olarak bu nevi davranışlarından üzüntü duyduğumu belirtmek istiyorum. Benim çok sık kullandığım bir cümle vardır. Sayın Özok'a Allah selamet versin" dedi. Özok'un Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından Anayasa Mahkemesi üyeliğine atandığında 'Sayın Özok CHP'lidir. Bu sıfatıyla üyeliği kabul edeceğini zannetmiyorum' yönünde açıklama yaptığını hatırlatan Fırat, "Sayın Özok'u iyi tanırım. O zaman bu görevi kabul etmedi. Bu davranışlarının Türk hukuk devletine ve demokrasiye zarar verdiğini bilmesi gerekiyor. İnanıyorumki, Anayasa Mahkemesi üyeliğini bıraktığı gibi yeniden doğruyu bulacaktır" diye konuştu.
ÖZOK, GAZETE İLANIYLA HÜKÜMETİ HEDEF ALDI
Bu arada dün gazetelere ilan vererek YÖK Yasası'nı sert bir dille eleştiren Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özok, bugün de benzer ilanlar vererek tepkisini sürdürdü. Özok, gazetelere verdiği ilanda hükümete yönelik şu eleştirileri yöneltti:
"Ülkemizin nice iç ve dış sorunlarla karşı karşıya bulunduğu bir ortamda ülkeyi yöneten ve sorunları çözme durumunda olanların öncelikli olan meselelerle değil kendilerini iktidara getiren demokratik sistemle hesaplaşmaya girdikleri, kendi demokrasi anlayışlarını dayatarak ülkeyi kaosa götürdükleri kaygıyla izlenmektedir. Bunun sonucu olarak Anayasa tarafından güvence altına alınan kurum ve kurullar örselenmekte, geleceğe olan güven duygusu zayıflamaktadır. YÖK Yasası, meslek liselerinin sorunlarını çözmeye yönelik olmayıp, tüm üniversite camiası ve sivil toplum örgütlerinin karşı çıkmalarına rağmen 3 Kasım'da seçmen tabanına verilen sözlerin yerine getirilmesi amacıyla yapılan bir dayatmadır. Son günlerde YÖK Yasası ile çağdaşlık, bilimsellik, katılımcılık, çoğulculuk ve özerklikle bağdaşmayan yasal düzenleme, toplumla gereksiz bir gerginlik yaratmıştır. Özellikle imam hatip lisesi mezunlarına ayrıcalık tanıyarak, özgür düşüncenin ve pozitif bilimlerin yaşam bulduğu üniversitelerin dokusu bozulmuş ve üniversitelere girmek için eğitim yapan liseli gençlerimize de büyük haksızlık yapılmıştır. Toplumun, üniversiteler başta olmak üzere tüm demokratik kurum ve kuruluşların ortak görüş ve düşüncelerine aykırı olarak çağdaşlığa ve özerk üniversite anlayışına ters düşen bir biçimde Meclis'teki iktidar çoğunluğuna dayanarak çıkartılan YÖK Yasası değişikliğinin sayılan sakıncalarının yanında Anayasa'ya aykırılığı da göz önünde bulundurularak, yüce halkımız ve sayın Cumhurbaşkanı tarafından en iyi şekilde değerlendirileceğini umut ediyoruz"