Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Sinema Efektleri ile İlgili Bilmedikleriniz

Sinemanın Büyüsü Görsel Efektler Büyülü perde, görsel efekt teknolojisinin gelişmesi ile hayallerimizin sınırlarını zorlamaya devam ediyor. İşte sinemanın büyüsü görsel efektler ve gelişimi...

Sinema Efektleri ile İlgili Bilmedikleriniz

Sinema Efektleri ile İlgili Bilmedikleriniz

Sinemanın Büyüsü Görsel Efektler Büyülü perde, görsel efekt teknolojisinin gelişmesi ile hayallerimizin sınırlarını zorlamaya devam ediyor. İşte sinemanın büyüsü görsel efektler ve gelişimi...
Sinema tarihi kadar eski olan görsel efekt teknolojisi, inanılmaz bir hızla gelişiyor. Birileri bizler sinemada daha gerçekçi filmler izleyelim, kendimizi sinemanın büyülü dünyasına biraz daha yakın hissedelim; yönetmenler ve senaristler hayallerini gözle görülür kılabilsin diye durmadan çalışıyor. Bunun en güzel örneğini, 2010 Görsel Efekt Oscar’ını da kazanan Avatar ile yakından gördük. Sinema tarihinde sesli ve renkli film gibi bir devrim yaratması beklenen Avatar ile ilk 3 boyutlu aksiyon filmini izlerken, sinema salonunda olduğumuzu bir an olsun unutup, kendimizi Pandora’da gezinirken bulduk. Dilerseniz kameranın icadı ile başlayan ve hayal gücümüzü zorlayan görsel efekt teknolojisinin geçmişi ve bugününe birlikte göz atalım…
Sinema tarihinde ilk görsel efekt 1895 yapımı “The Execution of Mary Queen of Scots” filminde yapılmıştı. Kraliçenin idam sahnesinde giyotinin tam ineceği anda çekim durduruldu. Mary Queen’i canlandıran oyuncunun yerine, kuklası konuldu. Bu arada sahnedeki diğer oyuncular kımıldamadan beklediler. Kamerada da en ufak bir oynama olmadığı için, sahne kaldığı yerden çekilmeye devam edildiğinde kesintisiz bir görüntü elde edildi. Bu tekniğe “substitution shoot” (yerine koyma efekti) denir. Bu efekt daha sonra sinemada sıkça kullanılan bir efekt haline geldi. İnandırıcılığı düşük ve fark edilmesi kolay olmasına rağmen, basit bir şekilde uygulanabilmesinden dolayı günümüzde de görsel efekt kaygısı taşımayan çekimlerde kullanılan bir tekniktir.
STOP MOTION EFEKTİ
İlk animasyon örnekleri, stop motion tekniğine dayanır. “Stop Motion” durağan objeleri hareket edermiş gibi gösteren bir animasyon tekniğidir. Kuklalar veya oyun hamuru/latex/silikon ile yapılmış modeller kullanılır. Bu efekti uygulayabilmek için dijital veya analog, tek kare çekme özelliğine sahip kameraya ihtiyaç vardır. Tek kare yakalama özelliği olan Video Capture kartları da kullanılabilir.
Stop Motion tekniği; kamerayı objeye karşı ayarlayıp tek kare çekip, sonra objeyi biraz hareket ettirip yeni bir kare çekmek ve bunu tekrarlayarak animasyonu tamamlamaktır. Çekilen tek kare resimleri ardı ardına dizip (her saniye için 15-24 kare) oynatılması ile hareket elde edilir ve sahneler montajlanarak film tamamlanır. Bu işlemlerin çoğu çizgi film tekniği ile aynıdır, fark; stop motion animasyonda kullanılanlar gerçek 3 boyutlu obje, model ve setlerdir.

En Çok Aranan Haberler