YURTHABER

Ankara
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

SİNGİAD Başkan Vekili Pek:

Sincan Genç İşadamları Derneği (SİNGİAD) Başkan Vekili Harun Pek, Ar-Ge yada yenilik projeleri için işletmelere çeşitli kurum ve kuruluşlarca teşvik

Sincan Genç İşadamları Derneği (SİNGİAD) Başkan Vekili Harun Pek, Ar-Ge yada yenilik projeleri için işletmelere çeşitli kurum ve kuruluşlarca teşvik ve destekler sağlandığını anımsatarak, "Teşvik ve desteklere KOBİ'lerin ilgisi son derece azdır. Bunun en büyük nedenlerinden biri de destek ve teşvikler için aranan şartların, KOBİ'ler için ağır olması" dedi.

Pek, yaptığı yazılı açıklamada, işletmelerin verimlilikleri, katma değer içerisindeki paylarını arttırabilmeleri ile global rekabet ortamında güçlenebilmelerinin yolunun Ar-Ge ve inovasyondan geçtiğini kaydederek, buna karşın KOBİ'lerin bunlara yeterince ilgi göstermediğini ve bütçe ayıramadığını belirtti.

Türkiye'de Ar-Ge faaliyetleriyle ilgilenenlerin önemli oranda büyük işletmeler olduğunu ifade eden Pek, "Türk sanayisinin yüzde 99'luk bölümünü oluşturan KOBİ'lerin sayısı ise, bu oran içinde yok denecek kadar azdır. Bunun en önemli nedenlerinden biri Ar-Ge destek ve teşviklerinin büyük ölçekli işletmelere yönelik olmasıdır" dedi.

-"Destek şartları ağır"-

Pek, KOSGEB, TÜBİTAK, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı ve bazı bakanlıkların bu Ar-Ge ve inovasyon ile ilgili ciddi teşvik ve destekleri olduğunu kaydederek, "Buna karşın söz konusu teşvik ve desteklere KOBİ'lerin ilgisi son derece azdır. Bunun en büyük nedenlerinden biri de destek ve teşvikler için aranan şartların, KOBİ'ler için ağır olmasıdır" dedi.

Hızla değişen müşteri alışkanlıklarına ayak uyduramayan, ürün ve hizmetlerini pazara hızlı ve yenilikçi bir şekilde sokamayan firmaların yok olmaya mahkum olduğunu ifade eden Pek, şunları kaydetti:

"Ar-Ge bölümü oluşturmak isteyen bir işletmenin destek ve teşviklerden yararlanabilmesi için 50 kişilik ekip kurması zorunludur. Bu zorunluluk nedeniyle KOBİ'ler daha işin başında projeden vazgeçmektedir. Yine Ar-Ge faaliyeti yapmak üzere teşvik ve destekler için başvuran firmalara projenin onaylanması, desteğin ödenmesi aşamasında çeşitli bürokratik engeller çıkarılmakta, işlemler geciktirilmekte, bu nedenle de pek çok KOBİ, daha işin başında pes ettirilmektedir. Genellikle büyük işletmelere dönük olan teşvik ve destekler için aranan koşulların mutlaka hafifletilmesi, üniversitelerimizin ve teknoparklarımızın KOBİ'lere bu konuda daha yakın ilgi göstermesini bekliyoruz."

Muhabir: Hüseyin Karatepe

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler