HABER

Sınır köyünde sefalet içinde yaşam

Sınır köyünde sefalet içinde yaşam

Van'ın Başkale ilçesine bağlı İran sınırında bulunan Mahmutabat köyü halkı, ekonomik yetersizliğin yanı sıra birçok kamu hizmetinden mahrum oldukları için sefalet içinde yaşadıklarını belirtiyorlar.

Yaklaşık 600 kişinin yaşadığı 50 haneli köyün halkı, yaşadıkların sorun ve sıkıntıların görülmesi için devlet yetkililerini beklediklerini anlattılar. İran sınırında yaşadıklarını anlatan köylüler, ulaşım ve eğitim sıkıntılarının çözülmesini istediler. Yollarına hiçbir iş makinesinin girmediğini, ilköğretim okulunda 5'ncı sınıfı bitirenlerin eğitimini sürdüremediğini anlatan köylüler "Yıllar önce meydana gelen sel nedeniyle sulama kanalı tamamen tahrip olunca halk kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Birkaç ev dışında içme suyunun bulunmadığı köyde, 4 yıl önce bulunan 3 telefon aboneliği de iptal edildi. Mecbur kalan ve zor durumda kalanlar köyün yukarısında bulunan bir tepeye atla çıkarak cep telefonlarıyla çevre köylerle irtibata geçiyorlar. 10 Yıl önce İran sınırında bulunan bir sınır karakolunu ziyaret eden dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, çektiğimiz yol çilesini helikopterle görünce durumu oradaki yetkililere iletmişti. Bunun sonucunda programa alınan yol patikayı andırmıyor. Yılın 6 ayı kardan dolayı sürekli kapalı olan köy yolunda yazın bile araçlar köylülerin yardımıyla itilerek çıkarılıyor.

HAYVANLARIN KALDIĞI AHIRLARLA İÇ İÇE YAŞIYORLAR
Hayvanların kaldığı ahırlarda iç içe yaşayan köylüler, sağlıksız ortamdan dolayı bugüne kadar onlarca çocuğun hastalandığını ileri sürdüler. 21. yüzyıl Türkiyesi'ne bu tür manzaraların yakışmadığını söyleyen köylüler, "Köyümüz 140 yıl önce kuruldu. Ancak ne yazık ki bugüne kadar sıkıntılarımız çözülmedi. Seçim döneminde bile beklediğimiz siyasetçiler oy avcılığını yapmak için bile köyümüze gelmediler. Bizler de Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşı değil miyiz?" diye dert yandılar.

HARABE GİBİ OKULDA EĞİTİM
Köy Muhtarı Husret Yaşar, kuruluşundan bu yana hiçbir asıl öğretmenin atanmadığı köye bugüne kadar hep vekil öğretmenlerin eğitim öğretim verdiği köy okulunun harap halde bulunduğunu anlattı. Köyde bulunan 70 öğrencinin yıllar önce yapılan ve adeta harabeye dönen tek derslikli okulda eğitim gördüğünü ifade eden Yaşar "Burada 5. sınıfa kadar okuyan çocuklar, yol sorunu nedeniyle köyümüz taşımalı eğitim kapsamına alınmaması nedeniyle orta öğretime gidemiyorlar. Bu nedenle köyümüzde şu an tek bir lise mezunu yok. İlkokulu bitiren 200 civarında 12-18 yaş arası öğrencimiz var. Hepsi bizim gibi cahil kalmış. Okula gidemeyen kızlar erken yaşta evlenip giderken, gençler ise ya çoban oluyor, ya da bizim gibi köy boş boş oturuyor. Bu çocukların günahı yetkililerin boynunadır. Çünkü köyümüz kurulduğundan bu yana hiçbir devlet yetkilisi ayak basmadı. Sadece geçen yıl bir aşı ekibi gelip çocukları aşı yapıp gitti" dedi

DEVLETİN ŞEVKATLİ ELİNİ BEKLİYORLAR
Ahırlarla evlerin bir arada bulunması ve çoğu evlerde içme suyunun olmaması Mahmutabat köyündeki çocukların sağlıklı büyümesi açısından önemli bir problem olarak ortaya çıkıyor. Sağlık ocağı bulunmadığı için hastalanan bazı köylüler günlerce yatalak halde kendi kaderiyle baş başa bırakılıyor. Köyde ikamet eden Sertip Yaşar isimli vatandaş ise, devletin kendilerini bu dağ başında unuttuğunu söyleyerek; "Köyde yapılacak hiçbir iş olmadığı için sürekli kavgalar yaşanıyor. Bu da bizi huzursuz ediyor. Eğer bu insanlar okumuş olsaydı, bu kavgalar da olmazdı. Tek isteğimiz devletimizin köyümüze şefkat elini uzatması ve bizlere sahip çıkmasıdır" diye konuştu.

İHA

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler