5 İSTEKLİ OPERASYON SÜRECİ
Ritz Carlton Otelinde basın mensuplarının soruları üzerine Bush ile yaptığı görüşmenin oldukça verimli ve olumlu geçtiğini belirten Erdoğan, "Bundan sonraki kısmı daha verimli geçecek" diye konuştu. Erdoğan, Başkan Bush'a, 5 konuda Türkiye'nin taleplerini ilettiğini, bu taleplerin, bölücü terör örgütü PKK'nın lider kadrosuna ilişkin hedefler, bölücü örgütün kamplarının dağıtılması, lojistik desteğinin kesilmesi, Kuzey Irak'taki örtülü siyasetlere izin verilmemesi ve istihbarat paylaşımı için bir iletişim ağının oluşturulması olarak sıraladı.
Anlık bilginin önemini vurgulayan Erdoğan, bu konuda koordinasyon olmasının önemli olduğunu vurguladı. Erdoğan, "Bizim vurgumuz, PKK terör örgütüne yönelik. Sivil hedeflere yönelik çalışmamız söz konusu değildir, Kuzey Irak'taki yerel yönetimin hassasiyeti şart. Köylerle bölücü örgütün kamplarının iç içe olmaması gerekir" diye konuştu.
DÜŞMAN ORTADAN KALDIRILMASI GEREKENDİR
Başbakan Erdoğan, atılacak adımların bir samimiyet testi olacağını belirterek, Başkan Bush'un bugün yaptığı açıklamada "PKK, Amerika'nın düşmanıdır, Türkiye'nin düşmanıdır, Irak'ın düşmanıdır" sözünü de hatırlatarak, "Düşman nedir? Ortadan kaldırılması gerekendir. Süreç, operasyon sürecidir. Operasyon süreci aslında tezkereyle başladı. Biz, bunu zenginleştiriyoruz, dokuyoruz. Atılacakadımın haklılık gerekçesidir yaptığımız şeyler" diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, "Operasyon yapmayın diyen yok. Herkes 'haklısınız' diyor. Hepsi,'Irak'ın bunu çözmesi gerekir' diyor" dedi.
BUSH OPERASYON SORUSUNA TEPKİ GÖSTERDİ
Görüşmenin ardından ABD Başkanı Bush, bir gazetecinin "Türkiye operasyon yaparsa tepkiniz ne olur" şeklindeki bir soru üzerine gazeteciye tepki göstererek, bu sorunun varsayımsal olduğunu söyledi. "Ben, varsayıma dayalı sorulardan hoşlanmıyorum" diyen Bush, "Sayın Erdoğan ile PKK problemiyle başa çıkmak için neler yapabileceğimizi konuştuk. İstihbarat çok önemli. Kim olduklarını bilmemiz gerek. Birinci adım istihbarat paylaşımı. İyi, sağlam istihbarat olmadan bu problemi çözemeyiz. Modern teknolojiyi kullanarak bu meseleyle etkili bir şekilde başa çıkmak çok daha kolay olacaktır" diye konuştu.
TERÖRİSTLERİ YAKALAMAK İÇİN İSTİHBARATA İHTİYAÇ VAR
Başbakan Erdoğan ile birçok konuları değerlendirdiklerini belirterek ABD'nin stratejik ortağı olan Türkiye ile ilişkilerine büyük önem verdiğini kaydeden Bush, "Terör örgütü PKK konusunda Erdoğan ile uzun bir görüşme yaptık. PKK terörist bir örgüt, PKK Türkiye'nin, bağımsız Irak'ın ve ABD'nin ortak düşmanıdır. Başbakan Erdoğan ile daha iyi bir istihbarat paylaşımı sağlama konusunda nasıl çalışabileceğimizi konuştuk. Teröristleri yakalamak için istihbarata ihtiyaç var" dedi. Başkan Bush, bu çerçevede iki ülkenin askeri yetkililerinin de sürekli temasta olmasının önemini vurguladı.
ÜÇLÜ MEKANİZM ÖNEMLİ
PKK terörüne karşı mücadelede üçlü mekanizmanın önemli olduğunu belirten Bush, bunun dışında iki ülkenin Genelkurmay İkinci Başkanlarının sürekli temasta olmasının, ayrıca Irak'taki Amerikalı Komutan General David Petraeus ile sürekli temasta bulunulmasının önemine değindi. Başbakan Erdoğan'ın, ABD'den, Iraklı yetkililerle çalışarak, PKK'ya finansal ve lojistik desteğin engellenmesini istediğini belirten Bush, "Başbakana, yakın işbirliğinin önemli olduğunu ifade ettim" dedi.
PERİNO: "TÜRKİYE'YE İSTİHBARAT SAĞLANACAK"
Beyaz Saray Sözcüsü Dana Perino, Türkiye'nin, terör örgütü PKK'ya karşı "sınırlı ve belirli hedeflere yönelik" olarak eylemde bulunabilmesi için ABD'nin istihbarat sağlaması konusunun, iki taraf yetkililerince görüşüldüğünü söyledi.
Perino, son günlerde Türk ve Amerikan yetkilileri arasında PKK'ya karşı işbirliğine ilişkin gerçekleştirilen görüşmelerde ele alınan konular arasında, "Türklerin, PKK'ya karşı sınırlı ve belirli hedeflere yönelik eylemlerinde ABD'nin istihbarat desteği sağlamasının" yer aldığını söyledi.
Sözcü Perino, "Türklerin, PKK'nın ortadan kaldırılmasında onlara yardımda tamamen kararlı olduğumuzu anladığına inanıyorum" dedi.
ASKERİ MAKAMLAR NE GÖRÜŞTÜ?
Görüşmenin hemen ardından Türk ve Amerikan askeri makamları arasında ilk görüşme yapıldı. Bush, ABD Genelkurmay 2. Başkanı James Cartwright'a Erdoğan'ın heyetinde yer alan Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun'la görüşmesi talimatını verdi. Erdoğan, Ulusal Basın Merkezi'ne geçerken, Saygun varılan mutabakat doğrultusunda ABD'li mevkidaşı Cartwright ile ilk görüşmeyi gerçekleştirdi.