HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Sınır ötesi operasyon izlenimi edinmedik"

"Sınır ötesi operasyon izlenimi edinmedik"

ANKARA (ANKA) - Türkiye AB Troyka toplantısı tamamlandı. Almanya Dışişleri Bakanı Walter Steinmeier, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Kuzey Irak'a yönelik herhangi bir sınır ötesi operasyon yapacağı izlenimi edinmediklerini söyledi.

Türkiye AB Troyka toplantısı sonrasında Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Almanya Dışişleri Bakanı Walter Steinmeier, AB'nin genişlemeden Sorumlusu Olli Rehn ve AB'nin bir sonraki dönem başkanı Portekiz'in Dışişleri ve İşbirliğinden Sorumlu Devlet Sekreteri Joao Cravinho ve AB Konseyi'nin Güvenlik İşlerinden Sorumlu Genel Müdürü Robert Cooper ortak bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda ilk olarak söz alan Dışişleri Bakanı Gül, bugün yapılan Türkiye AB Troyka toplantısının Türkiye'nin AB ile üyelik müzakerelerine başlama kararı alındığı 17 Aralık 2006'dan bu yana Dışişleri Bakanları düzeyinde yapılan ilk toplantı olduğuna dikkat çekti. Gül görüşmelerin açık ve samimiyet içerisinde gerçekleştiğini söyledi.

AB Dönem Başkanı Almanya'nın üyelik müzakerelerinin yürütülmesi konusunda yaptıkları nedeniyle Steinmeier'e teşekkür eden Gül, Portekiz dönem başkanlığının da aynı şekilde çalışacağına inandığını söyledi. Türkiye'nin 2007-2013 döneminde AB müktesebatına uyum sağlanması için üzerine düşen her şeyi yapacağını belirten Gül, Türkiye'de büyük değişikliklerin olacağını ifade etti. Gül, Trokya toplantısında Kıbrıs sorununun gündeme geldiğini ve sorunun AB değil Birleşmiş milletler zemininde çözülmesine vurgu yaptığını ifade etti. Gül, toplantıda ayrıca İran, Irak, Ortadoğu, Lübnan, Suriye, Orta Asya ve Kafkaslar ile NATO ve AB ilişkileri konusunda da istişarelerde bulunduklarını söyledi.

Gül ayrıca, terör konusunun da gündeme geldiğini ve Türkiye'de son dönemde sivillere ve güvenlik güçlerine yönelik saldırılar hakkında bilgi verdiklerini ve Türkiye'nin Kuzey Irak'la olan ilişkilerini anlattıklarını söyledi. Gül toplantıda, Türkiye'nin Irak'ın toprak bütünlüğüne saygı duyduklarını ve Irak konusunda herhangi bir gizli gündemin bulunmadığını söylediklerini aktardı.

Gül'ün ardından söz alan Almanya Dışişleri Bakanı Walter Steinmeier, Türkiye'deki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek, bir süre önce Ankara'da yaşanan Anafartalar Çarşısı saldırısını hatırlattı ve saldırının kurbanlarına başsağlığı diledi. Türkiye'nin özel bir durumun içinde olduğunu belirten Steinmeier, parlamento seçimleri ve cumhurbaşkanlığı sürecini hatırlattı. Steinmeier, TCK'nın 301. maddesinin değişmesi konusunun da çok önemli olduğunu söyledi. Almanya Dışişleri Bakanı dönem başkanlıkları sırasında Türkiye ile 1 müzakere başlığını açtıklarını hatırlatarak, 26 Haziran için 3 müzakere başlığının daha açılmasını planladıklarını söyledi. Steinmeier, Kıbrıs konusunda beklenen adımların atılamamasının üzücü olduğunu belirterek, hem Ankara protokolü hem de doğrudan ticaret konusunda bir ilerleme olmadığını söyledi.

AB'nin genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, "Teşekkürler Abdullah" diye başladığı konuşmasına basın toplantısının yapıldığı Ankara Palas binasının Türkiye'de demokratik ve laiklik adına önemli gelişmelerin yaşandığı bir bina olduğunu söyledi. Rehn, AB'nin terörle mücadele konusunda Türkiye'nin yanında olduğunu söyledi. Rehn, ayrıca genel seçimler sonrasında kurulacak yeni hükümetin de reform sürecini tekrar harekete geçirmesi gerektiğini vurguladı.

"SINIR ÖTESİ İZLENİMİ EDİNMEDİM"

Almanya Dışişleri Bakanı Walter Steinmeier, basın toplantısının soru cevap bölümünde kendisine yöneltilen "Sınır ötesi operasyona AB'nin bakışı" hakkındaki soruya, Türkiye'de bu konudaki gelişmeleri de yakından takip ettiklerini söyleyerek yanıtladı. Gül'ün bu konudaki gelişmeleri kendilerine aktardığını belirten Steinmeier, Gül'ün söylediklerinden sınır ötesi operasyon yapılacağına dair bir izlenim edinmediklerini söyledi. Toplantı sırasında Gül'ün "Sınırdaki hareketlilik sınır güvenliğinin sağlanması için" dediği öğrenildi.

AB'nin genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, "Burada parlamentonun boykot edilmesi, askerin görüşü, Anayasa Mahkemesi'nin kararı gibi konularda benim tabi ki kişisel bir görüşüm var. Ancak bunları söylemek istemiyorum. Çünkü 301.madde hala geçerli" dedi. Dışişleri Bakanı Gül ise bu soruya verdiği yanıtta "olanın oldu" diyerek, artık kendilerine düşenin geleceğe bakmak olduğunu ifade etti. Gül, Türkiye'nin artık 60'lardaki, 70'lerdeki, 80'lerdeki Türkiye olmadığını ve şu anda AB ile müzakerelere devam ettiklerini belirtti. Gül, reform sürecinin sürdüğünü de vurguladı.

En Çok Aranan Haberler