HABER

Sınır ötesi operasyon yetkisi: "Demoklesin kılıcı"

ANKARA (ANKA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Kuzey Irak'a yönelik operasyonuna karşı çıkan ABD'ye sert mesajlar verse de, AKP Hükümetinin önümüzdeki hafta Meclisten alması beklenen bir yıllık operasyon iznini kolay kolay kullanması beklenmiyor.

AKP Hükümetinin, sınır ötesi operasyon yetkisini, Kuzey Irak Kürt yönetimi ve ABD üzerinde daha çok "Demoklesin kılıcı" gibi asılı tutarak sonuç almayı hedefleyeceği yorumları yapılıyor. 2002 Kasım ayından bu yana iktidarda olan AKP Hükümetleri birçok kez askerin sınır ötesi operasyon talebiyle karşılaştı. AKP Hükümetleri, 7 Ekim ve 20 Mart 2003 tarihlerinde iki kez Irak'a asker göndermek için Meclisten yetki aldı.

ABD'nin Irak'ı işgali öncesi ve sonrasına rastlayan bu iki yetki de Hükümet tarafından kullanılmadı. Her ikisinde de Hükümet, Kuzey Irak Kürt yönetimi ve ABD'nin tepkisini dikkate aldı.

Bu kez de aynı tepkiler devam ederken, daha önce sessizce muhalefet eden Doğu ve Güneydoğulu milletvekillerinin bu kez açıktan karşı çıkması nedeniyle Hükümetin daha zor karar alabileceği belirtiliyor.

- MUHALEFETİN DESTEĞİ, AKP'NİN FİRELERİNİ ÖRTECEK -

Hükümetin sınır ötesi operasyon için Meclise göndereceği tezkereye DTP dışındaki muhalefet partileri destek vereceklerini açıkladı. DTP'liler dışında tezkereye açıktan karşı çıkanlar, AKP'nin Doğu ve Güneydoğulu milletvekilleri oldu. Ancak AKP'nin önümüzdeki hafta Mecliste yapılacak oylamada verebileceği fireler, muhalefetin desteği nedeniyle sonucu etkilemeyecek.

20 Mart 2003 tarihinde, AKP Hükümeti, TSK'nın Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kuzey Irak'a gönderilmesi ve Türk hava sahasının yabancı silahlı kuvvetlerin hava unsurlarına 6 ay süreyle açılması için Meclisten izin istedi. Hükümet tezkeresi, gizli yapılan bir oturumda görüşüldü. Toplantıya 535 milletvekili katıldı. Tezkere, 202 red ve 1 çekimser oyuna karşılık 332 oyla kabul edildi.

7 Ekim 2003'te yine AKP Hükümeti, "Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının güvenlik ve istikrara katkı yapmak amacıyla" Irak'a gönderilmesine ve bu kuvvetlerin görev ve kullanılmasına ilişkin gerekli düzenlemelerin Hükümet tarafından yapılması için bir yıl süreyle Meclisten izin aldı. Hükümet tezkeresi, yine gizli oturumda görüşüldü. 543 milletvekilinin katıldığı oylamada, 2 milletvekili çekimser oy kullanırken, 183 red oyuna karşılık tezkere 358 oyla kabul edildi.

En Çok Aranan Haberler