KİLİS (İHA) - Kilis Sanayi ve Ticaret Odası (KİSTO) Başkanı Mehmet Özçiloğlu, Suriye sınırındaki mayınların kaldırılması için en hazır ilin Kilis olduğunu belirterek, "Mayınların kaldırılarak yerinde organik tarım yapılması için projemiz hazır. Mayınların kaldırılmasına Kilis'ten başlanmalı" dedi.
Suriye sınırındaki mayınların kaldırılmasına Mardin'den başlanacağının açıklanması Kilislilerin tepkisine neden oldu. KİSTO Başkanı Mehmet Özçiloğlu, Kilis'in mayından en çok etkilenen sınır kenti olduğunu vurgulayarak, "Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan projeye göre, Türkiye'nin en uzun sınır komşusu olan Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi çalışmalarının Mardin ilinden başlanmasının hiçbir mantıklı yönü yoktur. Maliye Bakanlığı verilerine göre Mardin'de 49 bin, Hatay'da 36 bin, Kilis'te 34 bin, Gaziantep'te 15 bin, Şanlıurfa'da da 55 bin dönüm mayınlı arazi bulunuyor. Bu iller arasında en avantajlı il Kilis'tir. Çünkü 1950'li yıllardan beri Kilis halkı mayınlardan en çok zarar gören yerdir. 55 yıl içerisinde en çok mayınlardan ölen, yaralanan ve sakat kalan da Kilis'tedir. Bakanlık bölgecilik yapıyor. Avrupa Birliği'ne (AB) şirin görünmek ve 'Mayınları Güneydoğu Bölgesi'nden kaldırmaya başladık' demek için hiçbir veri bu Mardin'den başlaması haklılığını vermez. Kilis'in organik tarım projesi hazır. Kilis Valiliği'nin hazırladığı proje, yurt içi ve yurt dışında bulunan üniversiteler tarafından incelenmiş ve beğenilmiştir. Durum böyle iken neden Mardin'den başlanacakmış anlamış değiliz" diye konuştu.
Özçiloğlu, Suriye sınırındaki iller arasında en verimli ve düzlük arazinin Kilis'te olduğunu herkesin bildiğine dikkat çekerek, buna rağmen bakanlığın kendi bildiğini yaptığını sözlerine ekledi.