Prof. Dr. Ersin Akarsu kemiklerin iç mimarlarının bozulmasıyla birlikte meydana gelen bozulmayla kemik erimesinin yıllarca sinsi bir şekilde ilerlediğini belirterek, özellikle menopoza giren kadınlarda ve ileri yaşta olan birçok insanda görülebileceğini söyledi. Akarsu, bu hastalığın önlenmesi için her insanın mutlaka yaşına göre kalsiyum alması gerektiğini ifade ederek, "Osteoporoz iskeletin zayıflamasına, bu yüzden de kemiklerin kolayca kırılmasına yol açan bir hastalıktır. Özellikle kadınlarda görülen bu hastalık erkekler için de bir tehdittir. 65 yaşını geçmiş insanların neredeyse yarısı bu hastalığa yakalanır. Hastalıkla birlikte iskelet sisteminde bozulmalar, eğilmeler de görülebilir. Kemiklerin yeteri derecede kalsiyum almaması nedeniyle ortaya çıkan bu hastalık kamburlaşma ve boy kısalmalarına neden olmaktadır. İnsanın yaşamı boyunca kemik sürekli değişir, yani eski kemiğin yerini yeni kemik alır. Çocukluk döneminde üretilen kemik kaybedilen kemikten daha fazladır, böylece iskelet hem boyca hem dayanıklılık yönünden gelişir. Kemik ve doku miktarı 30'lu yaşların ortalarında maksimuma ulaşır. Bu yaşa kadar her gün yeteri derecede kalsiyum almak gerekir" dedi.
Akarsu, bu hastalıkla ilgili risk etkenlerinin kadınlarda erkeklere oranla 4 kat fazla olduğunu, yaş, kalsiyum eksikliği, ırk, fiziksel etkinliğin olmaması, kalıtım, sigara ve alkol tüketimi, kemik kaybına yol açacak bazı hastalık tedavileri ilaçları gibi faktörler olduğunu anlatarak, "Menopozu izleyen yaşlarda, 65-70 yaşları arasında, kadınlar ve erkekler kemiklerini hızla kaybeder, kalsiyumun sindirim sisteminde emilimi her iki cins için de azalır. Kemik kaybı arttığında kemiklerin kırılma veya çatlama
oranı da artar. Kemik bir kere azaldığında bir daha yerine yenisinin gelmesi güçleşir. Başka bir deyişle zayıf kemikler çatlamalara ve kırılmalara karşı çok dayanıksız olur" diye konuştu.
Osteoporoz hastalığının sessiz ve sinsi bir hastalık olduğunu da hatırlatan Akarsu, sözlerini şöyle tamamladı: "Kemik kırılması ve çatlaması olmadığı sürece hastanın bunu kendi kendisine fark etmesi çok güçtür. Çatlaklar genellikle kalçada, omurgada ve bileklerde geçici hasarlar bırakır. Kemik sağlığınızı korumak için en başta genel sağlığı ilgilendiren sigara ve içki alışkanlıklarını bırakmak ve hareketli olmak gerekir. 65 yaşına kadar her gün 1 litre kalsiyumun alınması gerekmektedir. 65 yaşından sonra da günlük kalsiyum miktarının artırılması bu sinsi hastalığı önleyebiliriz."