YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sipsi Ve Zurnayı Birleştirip "Sipzur"u Üretti

Manavgat'ta yıllardır geleneksel müzik aleti sipsiyi yapıp satarak geçimini çağlayan sipsi ustası Fehmi Şanlı, kendi tekniğiyle sipsi ve zurna karışımı

Manavgat'ta yıllardır geleneksel müzik aleti sipsiyi yapıp satarak geçimini çağlayan sipsi ustası Fehmi Şanlı, kendi tekniğiyle sipsi ve zurna karışımı ses çıkaran yeni bir müzik aleti üretti.

Manavgat Şelalesi girişinde kurduğu tezgahta kendi yaptığı sipsileri sergileyen Şanlı, kendi tekniğiyle sipsi ve zurna karışımı "Sipzur" adını verdiği müzik aleti üretti. Müzik aletini tamamen kendi geliştirdiği anlatan Şanlı, AA muhabirine, sipzurun 5 veya 6 delikli olabildiğini, aynı zamanda 70'in üzerinde farklı ses çıkardığını belirtti.

Kendi stiliyle geliştirerek ürettiği müzik aleti sipzurun benzerinin olmadığını kaydeden Şanlı "Kendi stilime göre sipsi zurna karışımı bir ses buldum. Müzik aleti yaparak adını 'Sipzur' koydum. Benim yaptığım müzik aletine benzer şu ana kadar bir müzik aletine rastlamadım. Sipzurun düzenlemesi bana ait, yaparken hiçbir yerden örnek almadım" dedi.

Dinleyenlerin sipzurun, sipsi ve zurna sesini aynı anda verdiği için çok beğendiği ifade eden Şanlı, "Bu müzik aletinde hem sipsi hem de zurna sesini alabiliyoruz. Bilenler değişik bir müzik aleti diye alıyorlar. Müzikle ilgisi olanlar, bağlantısı olanlar çok değişik müzik aleti diye alıyor ve memnun kalıyorlar" diye konuştu.

Geleneksel sipsinin kartalın kaval kemiğinden üretildiğini, artık bulunmadığından dolayı sert ve çatlamayan ağaçlardan kurutularak yapıldığını anlatan Şanlı "Dut ve gül ağacını 15-20 gün kuruttuktan sonra Manavgat Şelalesi'nde bulunan tezgahımda el aletleri ile yapıyorum. Ses çıkaran bölümünü de kargıdan yapıyorum" dedi.

Yılda ortalama 400 adet yaptığını sipsilerin genellikle Türkler tarafından alındığını kaydeden Şanlı, şunları söyledi:

"Her yöreden insanlar bu müzik aletine ilgi gösteriyor. Müzik aletinin nasıl ses çıkardığını, nasıl çalındığını alanlara gösteriyorum. Nota olup olmadığını soranlara da notasız çalınabileceğini söylüyorum. Normalde 5-6 delikten 70'in üzerinde ses alındığını, bu sesin nasıl çıktığını izah ederek bilgi veriyorum. Manavgat Şelalesi'ne gelen turistlere de zaman zaman sipsi ve sipzur çalarak hatıra fotoğrafı çektiriyoruz. Yabancılar bilmediği için sipzur ve sipsi sesi tuhaf geliyor."

Muhabir: Mustafa Taş

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler