Şırıngalı çikolata yüzünden gelen çocuk ölüm haberleri aileler arasında panik yarattı. Ankara Keçiören'de bulunan Şehit Ahmet Kabukçu İlkokulu'nda eğitim gören 7 yaşındaki Mert Yağız Köksal, yediği şırıngalı çikolatanın kapağı boğazına kaçarak hayatını kaybetti. Mert'in ölümünün ardından bir acı haber de bu kez Diyarbakır'dan geldi. Aynı yaştaki Uut Bilgi de marketten aldığı şırıngalı çikolata yüzünden hayatını kaybetti.Yaşanan ölümlerin ardından özellikle anne ve babalar şırıngalı çikolata hakkında detaylı araşatırma yapmaya başladı. Peki şırıngalı çikolata nedir, nerelerde satılıyor? Şırıngalı çikolata yüzünden çocuklar neden ölüyor?
Şırınganın içerisinde yer alan sıvı çikolatadır. Birçok marka tarafından üretilmektedir.
Şırınga çikolata çeşitli marketlerde satılmaktadır. Aynı zamanda Şırınga çikolatanın özellikle okul kantininde satıldığı belirtiliyor.
Net bir marka bilgisi olmamakla birlikte Şırıngalı Çikolata'yı birçok marka üretiyor.
'OKUL GIDASI' LOGOSU VAR MI?
Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı kurumların bünyesindeki kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinde satışa sunulacak hazır ambalajlı gıdalarda “Okul Gıdası” logosunun kullanımı için MEB, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında protokol imzalanmıştı. Düzenlemeyle kriterlere uygun olarak üretilen hazır ambalajlı gıdalarda “Okul Gıdası” logosu kullanılacak. Satışı uygun olmayan gıda ve içeceklerde “Okul Gıdası” logosu olmayacak. Ancak 16 Eylül’de yürürlüğe girmesi planlanan uygulama, eksiklikler nedeniyle 1 yıl ertelenmişti. Uygulama 7 Eylül 2020’de başlayacak.
ŞIRINGALI ÇİKOLATANIN KANTİNDE SATIŞI YASAK MI DEĞİL Mİ?
Mert Yağız Köksal’ın ölümünün ardından gözler bir kez daha okul kantinlerine ve okul çevresinde satılan ürünlere çevrildi. Kantinciler, Mert’in ölümüne neden olan ürünün okul kantinlerinde satışının yasak olduğunu ve satışının yapılmadığını iddia etti. Ankara Kantinciler Odası Başkanı Bayram Şahin, olayın ardından kantine denetim ekibi gönderdiklerini ve bu ürünün satıldığına dair hiçbir bulguya rastlamadıklarını söyledi. Şahin, “Kantinlerde çikolata satışı yasak. Bu ürünün satışı da yasak. Bu ürün okulun bahçesindeki çöp kovasından çıkmış. Çöp kovalarında polis bulmuş. Bu ürünler okul kantininde satılmıyor ama okulun çevresindeki bakkalda, her tarafta serbest” dedi. Mert’in öldüğü okulun yakınındaki Keçiören Şehit Arif Çakır Ortaokulu’nun kantinini işleten Mehmet Güney ise şunları söyledi: “Bu ürünün satışı yasak. Olayı duyduktan sonra o okula gittim. Kamera kayıtlarında da olay günü kantinden çocuğa ürün satışı yok. Çocuk bahçede oynuyor, okulun içine girip yığılıyor. Kantinin karşısında sıralı dükkanlar var. Orada satıldığı söyleniyor. Kamera kayıtları inceleniyor.”