ANKARA (İHA) - Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Abdüllatif Şener, bürokratik engellerin kaldırılmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü belirterek, "Şirket tasfiye süreci sadeleştirilecek ve 2 yıllık süreç daha kısa sürede tamamlanacak" dedi.
Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Abdüllatif Şener, dün toplanan 25. Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında ele alınan konulara ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. Şener, kurulda iş ve çalışma hayatındaki bürokratik engellerle son ekonomik gelişmelerin ele alındığını açıkladı. Şener, şirket kuruluşlarında 19 işlevin 3'e indirildiğini ve sürecin bir günde tamamlandığını hatırlatarak, şirket tasfiyelerinde de benzer bir uygulamanın devreye sokulacağını ifade etti. Türkiye'de şirket tasfiye sürecinin 2 yıllık bir dönemde tamamlanabildiğini vurgulayan Şener, bu süreci kısaltacak yasal düzenlemelerin Dış Ticaret Kanunu ya da birkaç maddelik bir yasal düzenlemeyle Meclis'e gönderilebileceğini ifade etti.
Toplantıda Türkiye Odalar ve Borsal Birliği'nin (TOBB) bir sunum yaptığını kaydeden Şener, bürokratik işlemlerin azaltılmasına ilişkin olarak Başbakan İdareyi Geliştirme Başkanlığı'nın görevlendirilmesine karar verildiğini bildirdi. Toplantıda madencilik, sağlık, gıda, petrol ve doğalgaz, banka, savunma, hayvancılık, turizm ve ulaştırma gibi sektörlerde yaşanan bürokratik engellerin ele alınarak masaya yatırıldığını belirten Şener, "İş Kanunu, İşsizlik Sigortası Kanunu ve Sigortalar Kanunu (SSK) ile ilgili başvuruların Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca yapılması, madencilikte farklı bakanlıklardan alınan ruhsatların tek bir merciden alınması önerildi. Ayrıca turizmde 11 bakanlıktan alınan imar planı onayının en aza indirilmesi ve 2 ile 5 yıl alan sürecin 1 yılda tamamlanacak şekilde İtalya'daki 'Yuvarlak Masa' sisteminin benimsenmesi teklif edildi" dedi.
"YABANCI SERMAYE GİRİŞİMİ ARTIYOR"
Toplantıda son ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerle ilgili olarak ise Şener, "Aralık ayı İmalat Sanayi Eğilim Anketi'ne göre kapasite kullanım oranı yüzde 79.4'ten yüzde 84'e yükseldi. Merkez Bankası Güven Endeksi'ne göre tüketici güveni yüzde 2.4 artarak, 105.2 seviyesine yükselmiştir" diye konuştu. Türkiye'ye yabancı sermaye girişinin artarak devam ettiğini vurgulayan Şener, "Türkiye net yabancı sermaye girişi yüzde 100 artmıştır. Önümüzdeki 3 yılda 15 milyar dolarlık yabancı sermaye girişini bekliyoruz" şeklinde konuştu.
Şener, Mortgage sisteminin 2005 yılı sonunda devreye girmesi için çalışmaların ilgili kuruluşlar tarafından sürdürüldüğünü belirterek, "Taslak Başbakanlık'ta, tarafımca incelenmiştir ve 27 Ocak tarihinde bir toplantı yapılarak ilgili kuruluşların görüşleri alınmıştır. Bu yasa tasarısıyla amacımız basit, güvenilir ve tüketiciyi koruyan bir yapının oluşturulmasıdır. Son görüşlerin gelmesiyle tasarıya son şekli verilecektir" dedi.
Mortgage sistemi ile vatandaşın ucuz konut sahibi olması ve kiraların düşeceğini vurgulayan Şener, ayrıca sistemin hayata geçmesiyle birlikte inşaat sektörünün ve diğer yan sektörlerin canlanacağını, istihdam artışı sağlanacağını ve depreme dayanıklı konut yapımının destekleneceğini belirtti.