Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, kamu kurumları ile yeni bir Nace (şirketlerin alanlarına göre numara verme) faaliyeti yürüttüklerini ifade etti. Hisarcıklıoğlu, “Mayıs sonu itibari ile kimlik numarası nasıl tekse, bütün şirketlerin Nace kodları da tek olacak.” dedi.
Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) üyeleri ile Kartepe’de buluşan Hisarcıklıoğlu, TOBB’un faaliyet ve hedeflerine dair açıklamalarda bulundu. Nace’de gelinen aşamayı anlatan Hisarcıklıoğlu, “Gelir İdaresi Başkanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), İçişleri Bakanlığı ve TOBB olarak yeni bir Nace faaliyeti yürütüyoruz. Mayıs ayı sonu itibari ile kimlik numarası nasıl tekse, bütün şirketlerin Nace kodları da tek olacak.” ifadelerini kullandı.
Sistem ile kurumların uyumlu bir hal alacağını belirten Rifat Hisaracıklıoğlu, şöyle devam etti:
“Böylece bir bütün olup aynı dili kullanacağız. Şehirlerde ayakkabı imalatçılarının ismi talep edildiğinde bu senenin ağustos ayı itibari ile Türkiye'de il temelinde ayakkabı üretenlerin listesini vereceğim. Bu devrim olacak. Bir başka şey daha yapıyoruz. Birey olarak hangi konutta oturduğumuzu devlet biliyor, ama hangi şirketin nerede faaliyet yürüttüğü ile ilgili veri yok. Bu sistemle beraber hangi şirket nerede faal, anında görebiliyor olacağız. Seneye genel şirketler hakkında rakamları verebilir hale geleceğim. Türkiye'de yeni teşvik politikalarının oturacağı tabanın da bu olması gerekiyor.”
Balo Projesi’nin ülke adına önemini vurgulayan TOBB Başkanı, şunları kaydetti:
”Son 10 senede İstanbul Sanayi Odası’nın 1.000 sanayi şirketi içinde 155'i Anadolu’ya kaydı. Çok dinamik bir yapı var. Bizim onun önünü açıyor olmamız gerekiyor.
Sanayi ve büyük firmalar Anadolu'ya kayarken, biz Anadolu'yu Gümrük Birliği'nin içine sokamadık. Bu sebeple Anadolu'yu Avrupa'ya tren yolu ile bağlayacak Balo Projesi'ni hayata geçirdik. Proje, Anadolu'yu Gümrük Birliği'ne sokacak.”
Ekonomiyi de değerlendiren Rifat Hisarcıklıoğlu, 2011’in ilk 3 çeyreğinde Türkiye’nin yüzde 9,6 büyüdüğüne işaret etti. Özel sektörün bu büyümede önemli katkıları olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, “Eğer ithalat ve ihracatımız denk olsa Türkiye bir rekor daha kıracaktı ve yüzde 12,7 büyüyecekti.” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz