HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sırlarla dolu 24 milyonluk bir ülke

Sırlarla dolu 24 milyonluk bir ülke

Kuzey Kore “sevgili lideri” Kim Jong Il'i 69 yaşında kaybetti. Kim'in Cumartesi günü geçirdiği kalp krizi nedeniyle hayatını kaybettiği açıklandı. Dünyanın en ilginç liderlerinden birisi olan Kim, Kuzey Kore'yi 17 yıldır yönetiyordu. Kim, 24 milyonluk ülkesini ağır komünist politikalar altında kapalı kapılar ardında tutuyordu. Kim Jong Il'in yerine oğlu Kim Jong Un geçti.


Kuzey Kore, çok ender durumlarda yabancı gazetecilere kapısını açıyor. Son olarak Ekim ayında aralarında Reuters'ın foto muhabiri Damir Sagolj de bulunduğu bir grup gazeteci Kuzey Kore’ye girdi. Sagolj'in otel odasında sabah çok erken bir saatte çektiği bu karede bir devlet binasının üzerinde Kim Jong Il'in babası ve Kuzey Kore'nin kurucusu Kim Il Sung'un portresi görünüyor. Sagolj'in anlatımına göre, bu kareye çekmesinden kısa bir süre sonra kentte marşlar çalınmaya başlıyor ve Kuzey Koreliler güne başlamak için alanlarda toplanıyor.


Kuzey Koreliler başkent Pyongyang’da Kore İşçi Partisi’nin 65’inci kuruluş yıldönümü için yapılan bir anma yürüyüşünde.

Kuzey Kore'de tek parti yönetimi uygulanıyor. O parti de Kore İşçi Partisi. Kuzey Kore'nin kurucusu, ilk devlet başkanı ve ebedi lideri Kim Il Sung'un geliştirdiği ve "kendi kendine yetebilme" anlamına gelen "Juche" resmi ideoloji kabul ediliyor.


Juche, 1955'ten bu yana Kuzey Kore politikalarının temelini oluştursa da 1972 yılında kabul edilen anayasayla resmi devlet ideolojisi haline geldi. 1990'lı yıllarda yaşanan felaketlerde 900 bin ile 2 milyon Kuzey Koreli hayatını kaybedince, Kim Jong Il, "önce ordu" anlamına gelen "Songun" politikasıyla ülkeyi güçlendirmeye çalıştı.

Juche binasının Pyongyang'dan görünüşü. (26 Ekim 2008)


Kuzey Kore dünyanın en askerleştirilmiş uluslarından biri. Ülkede 10 milyon yakın muvazzaf, yedek ve yarı askeri güç bulunuyor. Pyongyang'ın ayrıca aktif bir nükleer programı bir de uzay programı var.

Kuzey Koreli askerler Kim Jong Il’in ülkenin neresinde olduğu bilinmeyen 1224 askeri üssüne yaptığı ziyaret sırasında sevgi gösterilerinde bulunuyor. (Fotoğraf KCNA ajansı tarafından 9 Kasım 2009’da yayınlandı)


Bir çocuk Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’da bulunan Parti Kuruluş Anıtı’nın yanında başında bir ordu şapkasıyla. (11 Ekim 2010)

Kuzey Kore'nin kapalı yapısı, yabancılarla ilişkilere de yansımış durumda. Örneğin başkent Pyongyang'da bazı mağazalar yabancılara hizmet vermeyi reddediyor, hatta kapıdan içeri girenlerden çıkmaları isteniyor. Kuzey Koreliler yabancılarla göz teması kurmuyor, çocuklarına da kesinlikle izin vermiyor. Ufak bir gülümseme yakalamak bile imkansız gibi.


Bir grup insan, başkent Pyongyang’da bulunan Büyük Halk Çalışma Evi yakınlarında, Kuzey Kore’nin kurucusu ve eski lideri Kim Jong Sung’un oyma portresinin çevresinde yürürken görülüyor. (27 Ekim 2008)

Yurtdışından gelen ziyaretçilerden, Kuzey Kore'nin liderlerinin resimleri ve heykelleri önünde saygı duruşunda bulunmaları bekleniyor. Hatta sokaklarda sırf bu iş için kullanılmak üzere çiçekler satılıyor.


Kuzey Kore lideri Kim Jong Il ve babası Kim Jong Sung hakkındaki kitaplar Pyongyang’ın merkezinde bulunan bir otelin lobisinde ziyaretçiler için sergileniyor. (24 Ekim 2008)

Pyongyang hükümetinin uygulamaları doğrultusunda Kuzey Korelilerin yabancı medya kanallarını izlemesi ya da dinlemesi yasak. Ancak yabancıların kaldığı bazı turistik otellerde kablolu yayın üzerinden ABD kanallarının bazılarına erişilebiliyor.


Kuzey Kore'ye yurtdışından turlar düzenleyen şirketlerin internet sitelerinde ilginç uyarılar bulunuyor:

"Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nde rehberlerinizin ve güvenlik görevlilerinin yoğun denetimi altında olacaksınız. Yanınızda bir rehber ya da rehberinizin kesin izni olmadan otelden ayrılmanız mümkün değil. Eğer 'bir nefes alayım' diyorsanız ırmak kıyısında kısa bir yürüyüş yapabilirsiniz ama yanınızda rehberinizin olması kaydıyla."

Çin turizm heyeti üyeleri Kumgang Dağı tatil köyü yakınlarında Mangyongbyong gemisinin üst güvertesinde dinleniyor. (1 Eylül 2011)


Bir grup insan Kumgang Dağı tatil köyünde bir haritaya bakıyor. (1 Eylül 2011)

Kuzey Kore'de devlet eliyle tesis edilen bir telefon ağı ve uydu internet hizmetleri mevcut. İki adet önemli servis sağlayıcısı var ancak yurtdışından bir uydu terminali getirmek mümkün değil. Pyongyang'ın tek internet kafesinde ve bazı pahalı otellerde de uydu bağlantısı kullanılıyor.

Ancak 2009 yılına kadar Kuzey Korelilerin internet diye bir şeyden haberdar olmadıkları iddia ediliyordu. Bununla birlikte hükümetten önde gelen isimler Çin üzerinden internete bağlanıyordu. Kim Jong Il de bir seferinde "internette sörf yapmayı çok sevdiğini" açıklamıştı.


Rason şehrinde bulunan bir otelde resepsiyonist telefonla konuşurken arkada bir dünya haritası görünüyor. Kore Yarımadası kırmızıya boyanmış.

Kore Yarımadası, 1905'te yaşanan Rus-Japon Savaşı'nın ardından Japonya tarafından ilhak edlene kadar Kore İmparatorluğu'nun elindeydi. İkinci Dünya Savaşı'nın sonunda 1945'te Sovyetler ve ABD'ya ait iki işgal bölgesine ayrıldı. Kuzey Kore 1948'de güneyde Birleşmiş Milletler denetiminde düzenlenen seçimlere katılmayınca bölünme yaşandı. Hem Kuzey hem de Güney Kore'nin yarımadanın tamamında hak iddia etmesiyle Kore Savaşı başladı. Savaş teknik olarak hala sürse de 1953'te imzalanan Ateşkes Anlaşması üzerinden sınırlar ve ilişkiler belirleniyor. Bununla birlikte her iki ülke de 1991'de Birleşmiş Milletler'e kabul edildi.


Kuzey Kore uluslararası gözlemci kuruluşların büyük bir çoğunluğu tarafından totaliter Stalinist bir diktatörlük olarak nitelendiriliyor. Ülkedeki siyasi kültür Kim ailesinin etrafında şekillenirken, Kuzey Kore insan hakları endekslerinde son sıralardan kurtulamıyor.

Kuzey Koreli askerler Yalu Irmağı’nın kıyısındaki Sinuiju şehrinde yenilebilecek bitkileri topraktan söküyor. (13 Mayıs 2010)


ABD Başkanı George W. Bush, 2002 yılında Kuzey Kore'yi "şer ekseni" ve "tiranlığın ileri karakolu" ilan etmişti.

Pyongyang’ın merkezinde bulunan 1 Mayıs Stadyumu’nda düzenlenen ünlü Arirang Toplu Oyunları’nda, Kuzey Koreli öğrenciler ellerindeki renkli kartonları kullanarak bir silah resmi oluşturmuş. (27 Ağustos 2007)


Bir kadın Mangyongbyong gemisinin Rason şehri Kuzey Kore Özel Ekonomik Bölgesi’nde düzenlenecek yola çıkış töreni için kırmızı halıyı hazırlıyor. (30 Ağustos 2011)


Güney Hwanghae bölgesi Soksa-Ri tarım kooperatifi yöneticisi Pak Su Dong, seller ve tayfunlardan zarar gören tarım ürünlerini sergiliyor. (29 Eylül 2011)


Kuzey Koreli kadınlar Kuzey Hwanghae bölgesinde sellerden ve tayfunlardan zarar gören bölgede öksüz ve yetimler için basit bir mısır lapası hazırlıyor. (29 Eylül 2011)


Kuzey Koreli öğrenciler ve gönüllüler seller ve tayfunların vurduğu Güney Hwanghae bölgesinin başkenti Haeju’daki su tedarik sistemini tamir etmeye çalışıyor. (1 Ekim 2011)


Seller ve tayfunların vurduğu Güney Hwanghae bölgesinin başkenti Haeju’daki bir hastanede gıda eksikliği çeken çocuklar dinlenirken görülüyor. (1 Ekim 2010)


Bir kadın Pyongyang’ın kuzeydoğusunda bulunan Rason şehri Kuzey Kore Özel Ekonomik Bölgesi’nde yolda yürürken görülüyor. (30 Ağustos 2011)


Bir çocuk Pyongyang’ın kuzeydoğusunda bulunan Rason şehri Kuzey Kore Özel Ekonomik Bölgesi’nde bir oditoryumda keman resitali veriyor. (29 Ağustos 2011)


Yerel halk bir gezi gemisinin Rason şehri Kuzey Kore Özel Ekonomik Bölgesi’nden yola çıkış törenine katılıyor. (30 Ağustos 2011)


Bir kadın Pyongyang’ın kuzeydoğusunda bulunan Rason şehrinde yürüyor. (29 Ağustos 2011)


Kuzey Koreli bir asker, Yalu Irmağı’nın kıyısındaki Sinuiju şehrinde bir badminton raketi tutarken görülüyor. Irmağın diğer tarafında Çin’in Dandong şehri var. (20 Mayıs 2011)


Kuzey Koreli bir trafik polisi Pyongyang şehir merkezinde trafiği idare etmeye çalışırken. (15 Ekim 2005)


Kuzey Koreli bir kadın asker, Yalu Irmağı’nın kıyısındaki Sinuiju şehrinde nöbet bekliyor. Irmağın diğer tarafında Çin’in Dandong şehri var. (23 Kasım 2010)


Kuzey Kore lideri Kim Jong Il’in en küçük oğlu Kim Jong Un (ön sırada ortada), Pyongyang’da İşçi Partisi’nin bir toplantısındayken. (28 Eylül 2010)


Kuzey Koreli bir asker, Yalu Irmağı’nın kıyısındaki Sinuiju şehrinde kıyıdaki bir tekneden çevreyi izliyor. (13 Ekim 2006)


Kuzey Koreli bir asker Yalu Irmağı’nın kıyısındaki Sinuiju şehrinde bulunan ordu tesisinde nöbet bekliyor. Irmağın diğer tarafında Çin’in Dandong şehri var. (10 Ekim 2006)


Kuzey Koreli fabrika işçileri, Kaesong’da, yatırımını Güney Koreli bir şirketin yaptığı sarımsak işleme fabrikasının tamamlanma töreninde. (6 Şubat 2007)


Havadan çekilen bu fotoğrafta Pyongyang’ın merkezi görülüyor. (13 Kasım 2008)


Kuzey Koreliler başkent Pyongyang sokaklarında. (13 Kasım 2008)


Kuzey Koreli bir kadın ve askerler Yalu Irmağı’nın kıyısındaki Sinuiju şehrinde kıyıya yanaşmış bir Çin gezi teknesini izliyor. Irmağın karşı yakasında Çin’in Dandong şehri var. (28 Mayıs 2009)


Sırtında bir bebek taşıyan bir kadın ve bir asker, motosikletle Yalu Irmağı’nın kıyısındaki Qing Cheng şehrinde seyahat ediyor. (12 Eylül 2008)


Kuzey Koreliler, Pyongyang'daki Sunan Havaalanı'nda çalışıyorlar. (12 Kasım 2008)


Kuzey Koreli subaylar, Tumangan sınırını geçen Khasan-Rajin tren yolunun yapım çalışmalarının başlangıcı için törene katılıyorlar. (5 Ekim 2008)


Kuzey Koreli askerler, askeri bir alanda antrenman yaparken fotoğraflarının çekilmesine tepki gösteriyorlar. Fotoğrafların çekildiği yer, Çin sınırındaki Dandong'un karşısında bulunan Sinuiju şehrindeki Yalu Irmağı'nın kıyısı. (10 Ekim 2006)


Kuzey Koreli bir asker, Kuzey Kore şehri Sinuiju'daki Yalu Irmağı'nın kıyısında, kendisini görüntüleyen fotoğrafçıya taş atıyor. (19 Aralık 2006)


Kuzey Koreli asker ve siviller, Pyongyang'ın dışındaki bir köyde, yakacak odunlarla çalışan bir kamyonette yol alıyorlar. (14 Kasım 2008)


Kuzey Koreliler, Çin'in sınır kenti Dandong ile Kuzey Kore şehri Sinuiju'yu birbirinden ayıran sınır şeridinin arkasında, ürünlerini hasat etmek için küreklerle yürüyorlar. (22 Kasım 2009)


Kuzey Koreli çalışanlar Pyongyang'daki Sunan Havaalanı'nda yürüyorlar. (15 Kasım 2008)

En Çok Aranan Haberler