Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Şırnak, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle öne çıkan bir şehirdir. Tarih boyunca Sümerler, Babiller, Asurlular, Persler, Roma ve Bizans gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Dolayısıyla bu bölgede farklı uygarlıkların izleri görülebilmektedir. Tarihi birikimi sayesinde Şırnak kültür mozaiği olarak tanımlanır. Ayrıca şehrin tarih boyunca ticaret, kültür ve inanç merkezlerinden biri olduğu bilinmektedir. Günümüzde ise Şırnak geçmişin izlerini modern yaşamla buluşturan özel bir yapıya sahiptir.
Tarih öncesi dönemlerden itibaren Şırnak ve çevresi insanların yerleşim kurduğu bir bölge olmuştur. Bölgede yapılan arkeolojik kazılar sonucunda Neolitik, Kalkolitik ve Tunç Çağı’na ait buluntular sayesinde bu toprakların insanlık tarihinin önemli bir parçası olduğu söylenebilir. Antik çağlarda Asurlular, Persler, Romalılar ve Bizanslılar gibi farklı medeniyetlerin egemenliği altında bulunmuş olduğundan çok katmanlı bir kültürel miras oluşturmuştur.
Tarihi yapıları arasında Kasrik Boğazı, Finik Ören Yeri ve Bazebde Harabeleri gibi mekanlar şehrin köklü geçmişine ışık tutar. Dini yapılar arasında ise Hz. Nuh’un gemisinin bu bölgede bulunduğuna dair inanış ve hikayeler bölgenin manevi değerini artırmaktadır.
Şırnak’ın doğal güzellikleri arasında Dicle Nehri önemli bir yere sahiptir. Nehir kenarında bulunan alanlar, piknik yapmak, balık tutmak ya da sadece doğanın tadını çıkarmak isteyenler tarafından sıklıkla ziyaret edilir.
Enes, Şırnak sınırlarından geçen ve Dicle Nehri’nin kollarından biri olan Hezil Çayı, yöreye hayat veren su kaynaklarından biridir. Çay kenarındaki doğal ortamlar, hem piknik hem de doğa yürüyüşleri için elverişlidir. İlkbahar ve yaz aylarında Hezil Çayı etrafı yeşillik ve rengârenk çiçeklerle dolarak insanlara huzurlu bir ortam sunar.
Enes, Şırnak’ın Uludere ve Beytüşşebap ilçeleri yaylalarıyla ünlüdür. Bu yaylalar, yaz aylarında serinlemek, doğanın tadını çıkarmak ve geleneksel yayla kültürünü gözlemlemek için idealdir. Yöre halkı buralarda hayvancılıkla uğraşır, organik süt ve süt ürünleriyle ünlüdür. Bu yaylaların tertemiz havası ve doğal bitki örtüsü, şehrin sıcak ikliminden kaçmak isteyenler için bir sığınak sunar.
Perde pilav, birçok bölgede olduğu gibi Şırnak mutfağının da öne çıkan lezzetlerinden biridir. Hazırlanan ince hamur yuvarlak bir tencereye bir tabaka halinde yerleştirilir. Pilav, tavuk eti, baharatlar ve badem gibi malzemeler ile zenginleştirilerek hamurun içine doldurulur. Ardından hamurun üzeri kapatılarak pişirilir.
Meyre bilhassa sıcak yaz günlerinde soğuk olarak tüketilen geleneksel bir çorbadır. Ayran ve dövme (buğday) birlikte kaynamaya bırakılır. Karışımın kıvamını artırmak için içerisine yumurta eklenir ve sürekli karıştırılarak pişirilir. Ardından doğranmış kabaklar ve pancar yaprakları ilave edilip pişirme işlemi tamamlanır.
Kolay hazırlanışıyla öne çıkan suryaz yöreye özgü suryaz otu kullanılarak yapılan lezzetli bir yemektir. Suryaz otu kaynatılır ve ardından kızgın yağda kavrulur. Üzerine kavurma eklenip karıştırılarak servis edilir. Hem yöresel bir tat hem de pratik bir yemek olarak tercih edilir.
Şırnak mutfağının öne çıkan geleneksel lezzetlerinden biridir. Temizlenmiş koyun bağırsağının içine iç harç olarak hazırlanan kıyma, pirinç ve baharat karışımı doldurulur. Hazırlanan bu dolmalar kaynar suya bırakılarak pişirilir. Genellikle özel günlerde veya misafir ağırlarken sunulan bir yemek olarak öne çıkar.