Bozalan köyü İnci mezrasında tarlada çalışan tarım işçileri tarafından görülen "çöl varanı" olarak adlandırılan kertenkele, Orman ve Su İşleri İl Müdürlüğü görevlilerince Şırnak'a getirildi.
[**
Orman ve Su İşleri Şırnak İl Müdürlüğü Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Orhan Kalay, yaptığı açıklamada, ölü kertenkelenin dondurulduğunu ve tahnit (ilaçlama işlemi) yapılmak üzere Kahramanmaraş'a gönderileceğini belirterek, daha sonra kertenkelenin müzede sergileneceğini söyledi.
Kalay, köylülerin daha önce de Dicle Nehri kıyısında birçok kez çöl varanı gördüklerini ve zehirli olduğunu sanarak korktuklarını belirterek, korkulanın aksine kertenkelenin zehirli olmadığını, bu canlının bölgede yaşamasının önemli olduğunu belirtti.
Kalay, şöyle dedi: "Vatandaşlarımıza bu canlının sayısının çok fazla olmadığı ve korunması gerektiği anlatıldı. Literatürdeki adı varanus griseus olan ve halk arasında çöl varanı olarak adlandırılan bu canlı, çöl ve yarı çöl alanlarda yayılış gösteriyor. En belirgin özellikleri, dillerinin uzun, ince ve uçlarının çatallı olmasıdır. Sırt bölgesinin rengi genel olarak sarımsı, kahverengi ya da grimsi olur. Sırtta koyu kahverengi ya da siyah, enine şeritler bulunur. Gündüzleri aktiftir. Genel olarak diğer küçük kertenkeleler, kemiriciler, avlayabildikleri kuşlar ve sürüngen yumurtalarıyla beslenirler. Ayrıca, toprağı kazabilir ve ağaçlara tırmanabilirler. Dişiler bir defada 10-12 kadar yumurta bırakabilirler. Boyları 100 ile 130 santimerte arasında değişir. Çöl Varanı, Silopi ilçesinin Ortaköy, Buğdaylı ve Çardaklı köylerinde, Cizre ilçesinin Bozalan köyü sınırları içinde yayılım gösteriyor. Ülkemizde ayrıca Şanlıurfa, Birecik, Ceylanpınar bölgesinde de yaşamını sürdürmektedir." Orhan Kalay, bölgede geçmiş yıllarda vatandaşlar tarafından yakalanıp görevlilere teslim edilen 4 kertenkeleyi doğal alanlarına bıraktıklarını sözlerine ekledi.