YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Şırnak'ta Hekim Yetersizliğine Tepki

Sağlık-Sen Şırnak Şube Başkanı Hakan Usal, Avrupa’da kişi başına düşen hekim sayısı bakımından 53 ülke...

Sağlık-Sen Şırnak Şube Başkanı Hakan Usal, Avrupa’da kişi başına düşen hekim sayısı bakımından 53 ülke içerisinde Türkiye'nin 52. sırada, Şırnak'ın ise ülke sıralamasında sonlarda olduğunu söyledi.

Ülke genelinde genel cerrahi, çocuk hastalıkları ve dahiliye uzmanları sayılarının ciddi anlamda yetersizlik gösterdiğini belirten Usal, Şırnak'ta mevcut PDC (Bakanlıkça uygun görülen çalışan sayısının) il geneli 490 bin nüfus için yetersiz olduğunu dile getirdi. Usal, "Mevcut çalışan durumu ise PDC’nin yüzde 54,5'ine tekabül etmektedir. Ayrıca ilimizden şuanda eş durumu ve eğitim durumu mazereti ile ayrılacaklar da düşüldüğünde yüzde 40’lara kadar düşmekte ve hizmet bütün sağlık kurumlarımızda verilemez bir hal almaktadır. OECD’ye üye ülkelerde 2011 yılı verilerine göre 2000 vatandaşa düşen hemşire sayısı 17 iken, bu sayı ülkemizde 3 hemşire, ilimizde ise sadece 1 hemşire bile değildir. Ülkemizde 2 bin kişiye ortalama üç hekim düşerken, bu rakam Şırnak ilimizde yarım doktor bile değildir. Başka bir ifade ile 4 bin 800 kişiye ilimizde düşen hekim sayısı birdir. Aile hekimlerimizin baktıkları hasta sayısı 4 bini geçtiği için karşılığında herhangi bir ücret alamamaktadır. Bu da angaryadan öte bir durum değildir. İlimizde halen aile hekimi olmayan veya aile sağlığı elemanı temin edemeyen merkezlerimiz bulunmaktadır. Yine ilimizde hastanelerdeki çalışma şartlarına dayanamadığı için aile hekimliğine geçmek isteyen personel, yasal hakkı olmasına rağmen bu hakkı gasp edilmekte ve muvafakat verilmemektedir. Doğurganlık ortalaması ülkemizin de üzerinde olan ilimizde kadın doğum doktoru 5’tir. Yine ilimiz genelinde 217 bin kadın nüfusu bulunmakta olup bir kadın doğum ve hastalıkları uzmanına düşen hasta sayısı 43 bin 700'dür. Ebe sayısı tabloda 88 görünüyor ise de bu rakam eş durumu ve eğitim durumundan dolayı 1 aya kadar 75'lere düşecektir. 1 ebeye en az 2 bin 893 tane kadın hasta düşmektedir" dedi.

Şırnak ve benzer iller için her sınıfa ayrı ayrı olmak üzere cazip bir bölge farkı tazminatı getirilmesi gerektiğini belirten Usal, 3 yıl zorunlu hizmetin ve rotasyon sisteminin getirilerek personel arasındaki adaletin sağlanması gerektiğini söyledi. Usal, "Kurumlara kendi öncelikleri olan değil, toplumsal ve kurumsal öncelikleri olan yöneticilerin atanarak, devletin sunmuş olduğu hizmeti alırken söven ve beddua eden vatandaş değil, Allah razı olsun diyen vatandaşa ulaşabilmek ve geçebilmek için bu sorunların acilen çözülmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler