İSTANBUL (İHA) - Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kemal Sarıca, son yıllarda dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek artan aşırı kilolu çocukların, böbrek ve idrar yollarında taş oluşumu açısından büyük risk taşıdığını söyledi.
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de şişman çocukların sayısı gittikçe artış gösteriyor. Hareketsizlik ve fastfood beslenme gibi etkenlerle artış gösteren şişmanlık, dikkat edilmesi gereken bir hastalık olmasının yanı sıra başka hastalıklara da davetiye çıkartıyor. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr.Kemal Sarıca, erken yaşlardaki şişmanlığın, çocuğun yetişkinliğinde olumsuz bir altyapı hazırladığını belirterek, "Ailelerin bu konuda bilinçli olmaları çok önemli. Çünkü şişman çocuklar daha geç gelişiyor, seksüel açıdan olgunlaşmaları da daha geç oluyor. Yapılan çalışmalara göre şişmanlık aynı zamanda idrar yollarında taş oluşum riskini de artırıyor" diyor.
Prof. Dr. Sarıca, yapılan bilimsel araştırmalarda aşırı kilonun idrar yolları taş hastalığının artmasında önemli bir etken olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Modern hayatın getirdiği ve giderek daha da yaygınlaşan beslenmedeki değişiklikler kapsamında son yıllarda hayvansal protein, rafine karbonhidrat ve tuz içeriği zengin olan besinlerin tüketimi artmış, alınan sıvı miktarı azalmış olup, bu tarz beslenme de idrar yollarında taş oluşum riskini artırmıştır. Taş hastaları arasında yapılan çalışmalar aşırı kilolu olanların sayısının her geçen yıl daha da artmakta olduğunu göstermektedir".
Çocuklardaki bu gizli tehlike karşısında anne ve babaların dikkatli olması gerektiğini anlatan Prof. Dr. Kemal Sarıca, son 5 yıl içinde takip ettikleri çocukluk çağındaki taş hastalarının aşırı kiloluluk durumunda arttığını belirterek "Öncelikle aileler çocuklarda şişmanlık durumunun önemli bir sorun olduğunun bilincinde olmalıdır. Ama pek çok aile 'tombul çocuğum, aslan çocuğum" diyerek daha çok yemesi için çocuğunu teşvik ediyor. Çocuğun okulda ve dışarıda yeme biçimini kontrol etmiyor. Çocuğun sıvı alması ve bunu alışkanlık haline getirmesi gerekir. Çocuk obez ise diyetisyen desteği alınması önemlidir. Bir diğer önemli konu da hareketsizlik. Hareketsiz vücutta oluşan bir takım kristal taşlar, taş oluşumuna neden olur. Ailelerin çocuklarını hareketli bir yaşam tarzına alıştırmaları gerekir. Ayrıca çocuklardaki obezitenin seksüel gelişim açısından son derece önemli olduğunu ailelerin de bilmeleri gerekir. Aşırı kilolu çocuklarda taş oluşum riskini azaltmak amacıyla beslenme biçimini değiştirmenin yanı sıra gerekiyorsa ilaçla tedavi şansı kullanılmalıdır. Anne babaların, çocuklarına su içmeyi alışkanlık haline getirmeleri, düzenli beslenmeleri, Fastfood beslenme şeklinden uzak durulmaları, özellikle bilgisayar ve televizyon başında çok kalan çocuklar şişmanlamaya çok meyilli olmalarından dolayı spora yönlendirilmeleri gerekir" dedi.