KONYA (İHA) - Hatalı beslemenin getirdiği risk olan şişmanlık, sosyo-ekonomik yapı, hazır gıda tüketimi, kalıtım, bazı ilaç kullanımları, psikolojik sebepler gibi nedenlerden de olabiliyor.
Hatalı ve aşırı beslenme sonucunda vücuttaki yağ dokusunun gerekenden fazla olmasını şişmanlık olarak tanımlayan uzmanlar, bu durumun sadece hatalı beslenmeden olmadığını da belirtiyor. Türkiye Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Bahattin Arslan, şişmanlığın hatalı beslenmenin yanı sıra başka nedenlerden dolayı da olabileceğini belirterek, "Hormonal etkiler, yaş, cinsiyet, sosyo-ekonomik yapı, kalıtım, psikolojik sebepler, fiziksel aktivite eksikliği, hazır gıda tüketimi ve bazı ilaç kullanımlarından dolayı şişmanlık olabiliyor. Sosyo-ekonomik yapısı gelişmiş ve zengin toplumların daha az kas gücü harcayarak daha fazla gıda tüketiminden dolayı şişman olduğu gözlenmekte. Diğer taraftan anne babası şişman olan kişinin gen aktarımlarına bağlı olarak diğer kişilere oranla şişman olma olasılığı daha fazladır" dedi.
ŞİŞMANLIK ÇEŞİTLİ SAĞLIK SORUNLARINI BERABERİNDE GETİRİYOR Şişmanlığın artışının organların daha fazla çalışmasına ve gereksiz bir ağırlığın taşınarak çabuk yorulmasına neden olduğu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Bahattin Arslan, "Bununla birlikte kişilerin bazı hastalıklara yakalanma riski artıyor. Şişmanlık, şeker hastalığı, kalp ve damar hastalıkları, kanser, kemik ve eklemlerde kireçlenme, bacaklarda ödem ve varis, ayaklarda düztabanlık ve topuk dikeni, belde fıtık, karaciğer yağlanması, bağırsaklarda tembelliğe ve çeşitli cilt problemlerine neden olurken, insan ömründe yüzde 25'lik bir kısalmaya da neden olabiliyor" şeklinde konuştu.
Gerektiği kadar yeme alışkanlığı kazanılması gerektiğini vurgulayan Bahattin Arslan, bu sayede sağlıklı bir yaşam sürdürülebileceğini ve şişmanlığın yol açabileceği sorunlardan korunulabileceğini söyledi.