ANKARA (İHA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, vergi sisteminin kolay, anlaşılabilir ve ödenebilir olmasını istediklerini söyledi.
2001 krizinden sonra hükümetlerden hiç bir popülist talepte bulunmadıklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de vergi sisteminin kayıtdışını teşvik ettiğini savundu. IMF Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni başkanlığındaki heyet, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nu ziyaret etti. 2 saati aşan görüşmeye, IMF Türkiye Temsilcisi Hugh Bredenkamp ve IMF uzmanları da katıldı. Görüşme sonrası Giorgianni ve Hisarcıklıoğlu, kameraların karşısına geçerken, Giorgianni açıklama yapmadan TOBB'dan ayrıldı. Görüşmeyi değerlendiren TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, kamudan herhangi bir kaynak talebinde bulunmadıklarını, sadece rakipleriyle rekabette şartların eşit hale getirilmesini istediklerini kaydetti. Vergi sisteminin kolay, anlaşılabilir ve ödenebilir olmasını isteyen Hisarcıklıoğlu, istihdam üzerindeki vergi yükünün azaltılması gerektiğini ifade etti. Enerji fiyatlarının rekabet güçlerini olumsuz etkilediğini anlatan Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin sürdürülebilir ekonomik büyümeyi gerçekleştirebilmek için yapısal reformlara devam etmesi gerektiğini vurguladı. Hisarcıklıoğlu, tüm bu konulara ilişkin görüşlerini Giorgianni ile paylaştıklarını belirtti. Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Hisarcıklıoğlu, IMF heyetinin bu görüşlerini nasıl değerlendirdiğine ilişkin bir açıklama yapmak istemediğini söyledi. 2001 yılından sonra 5 yıl da hiç bir popülist talepte bulunmadıklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, bu duruşlarının içeride ve dışarıda büyük beğeni gördüğünü kaydetti.
Sadece kendi söylediklerinden sorumlu olduklarının altını çizen Hisarcıklıoğlu, "IMF heyeti ile yaptığımız görüşmede gizli-saklı bir şey yok. Biz kendi fikirlerimizi aktardık, onlarda kendi fikirlerini aktarabilirler" dedi. Türkiye'de vergi oranlarının sürekli değişmesinden yakınan Hisarcıklıoğlu, bu durumun çelişkili durumlara yol açtığını savundu. Kurumlar Vergisi'nin yüzde 40'tan yüzde 30'a indirilmesi yönündeki girişimleri desteklediklerini anlatan Hisarcıklıoğlu, "Bugün asgari ücret üzerindeki yük yüzde 70'i buluyor. Kayıtdışı istihdamdan şikayet ediyoruz ama sistem kayıtdışını teşvik ediyor. Çocuklarımıza ve torunlarımıza kötü bir miras bırakıyoruz. Kayıtdışında çalışanlar 20 yıl sonra yaşlandığında bunlara kim bakacak? Bu durum bugün problem olarak görünmeyebilir ama gelecekte kesinlikle problem olarak karşımıza çıkacaktır. Türkiye'de 5 milyon işsiz var ve her yıl 700 bin kişi işgücü piyasasına giriyor. Sistem insan çalıştırmayı değil çalıştırmamayı teşvik ediyor. Herkes, 'haklısın' diyor ama kararı biz almıyoruz" diye konuştu.
Hisarcıklıoğlu, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Sosyal Güvenlik Reformu'nu veto etmesinin sorulması üzerine, "Sayın Cumhurbaşkanı anayasal hakkını kullanmıştır. Biz Sosyal Güvenlik Reformu yapılmasından yanayız. Çünkü sistem 16 milyar dolar açık veriyor" açıklamasında bulundu.