Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlığını Koruma Bölge Kurulu Mardin merkeze bağlı Dara köyünde izinsiz yapılan inşaatların yıkılması yönünde karar verdi. Köyün dışında yapılan eve yıkım kararı verirken, tarihi kalıntıların üzerinde yapılan evlere yıkım kararı çıkmaması ise tepkilere neden oldu.
Dara köyünde üç yıl önce 70 bin TL harcayarak yaptırdığı ev yıkılan Tahir Daraeli, Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlığını Koruma Bölge Kurulu'un verdiği yıkım kararına tepki gösterdi. Üç çocuğu ve eşyaları ile birlikte açıkta kaldığını belirten Daraeli, evi yaparken hiç kimsenin kendisini uyarmadığını söyledi. Daraeli, "Yıllarca inşaatlarda amelelik yapıp çalışarak çoluk çocuğumun başını sokacak bir ev yaptım. Evi bitirince gelip evimi yıktılar. 3 çocuğum ile birlikte açıkta kaldık. Dışarıda yatıyoruz. Köyde tarihi kalıntıların üzerinde yapılan binalar yıkılmadı. Onlara göz yumuluyor. Ben köyün dışında ev yaptım. Onu da yıktılar. Bu adalet midir?" diye sordu.
Kucağındaki 5 aylık bebeği ile eşyaların başında gözyaşı döken Daraeli’in eşi Azize Daraeli ise yaşadığı olaydan dolayı psikolojisinin bozulduğunu dile getirdi. Yıllardır eşinin inşaatlarda çalışarak biriktirdiği para ile başlarını sokacak bir ev yaptıklarını belirten Daraeli, "Evi yaparken kimse gelip 'burada ev yapamazsınız' demedi. Ev bitince 3 ay önce gelip evimizi yıkacaklarını söylediler. Şimdi evimizi yıktılar. Çocuklarımla birlikte açıkta kaldık. Yetkililerden yardım bekliyoruz." dedi.
"KÖYLÜLER MAĞDUR EDİLİYOR"
Mardin Dara köyü muhtarı İbrahim Bilgiç, Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlığını Koruma Bölge Kurulu'nun verdiği yıkım kararına tepki gösterdi. Yıkım kararı yüzünden ailenin durumunun perişan olduğunu belirten Bilgiç, "Dara köyü yaklaşık 40 yıldır birinci derece arkeolojik sit alanında bulunması sebebiyle köy halkı büyük sıkıntı yaşamakta. Kendi mülkiyetleri içinde esarete maruz kalmış eli ve ayakları bağlanmış durumdadır. Onurları ayaklar altına alınmış göç etmeye mecbur bırakılmıştır. Defalarca müracaat edilmesine rağmen, ilgili kurumlar bu halk için çözüm yolunda bir adım atmamıştır. Devletimiz ve Koruma Kurulu bu mağdur insanlar için hiçbir zaman insan onuru düşünülmemiş bir taş parçası insandan daha kıymetli olduğunu savunmuştur.” dedi
Köyde 200 hane bulunduğunu ifade eden Bilgiç, tarihin üzerinde ev yapmış yaklaşık 30–40 ev var. Sadece bu evin yıkılma kararı verildi. Şu anda çoluk çocukları ile birlikte açıkta kaldılar. Dara köyünün acilen kamulaştırarak, hak sahiplerine ihtiyacı karşılayacak bedel veya konutların yapılması gerekir. Dara arkeolojik sit alanında ilk defa yapılan koruma amaçlı imar planı sonuçlanıp, mağdur köy sakinlerine bir yol gösterilene kadar kurul kararıyla yıkımı istenen yapıların yıkılmasının ileriki bir tarihe alınması gerekir.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz