İnşaat sektörü son yıllardaki müşteriye konut beğendirmek için birçok yeni tasarım ve konforlu konutlar üretiyor. Bununla da yetinmeyen firmalar, sosyal donatıları fazla olan evler yaparak tercihte ilk sırada yer almayı amaçlıyor.
Kayseri’de bir inşaat firması projelerine bir yenilik daha ekledi. 900 konutluk sitenin elektrik enerjisi ihtiyacını yenilenebilir enerji ile karşılayacak. Firma, 900 konut ve ortak alanda kullanılacak elektriğin en az yüzde 50'sini güneş enerjisi kolektörleri ile rüzgar gülünden elde edeceği elektrik enerjisiyle karşılayacak. Kurulacak yenilenebilir enerji kaynaklarına bu siteden ev alan herkes ortak olacak. İşletilmesi de site yönetimine devredilecek. En az 700 bin liralık yatırım hedeflenen güneş panelleri ile rüzgar gülü için Almanya’daki sistemler örnek alınıyor.
Suat Altın İnşaat Genel Müdürü Sedat Kılınç, Kayseri’nin İldem bölgesinde hazırladıkları 900 konutluk site projesinde bir yeniliğe imza attıklarını ifade etti. Kılınç, sitenin elektrik enerjisini karşılama adına Avrupa’nın birçok ülkesi ile Japonya’da yaygın olarak kullanılan güneş panelleriyle, rüzgar gülü sistemlerini kurarak elektrik üreteceklerini belirtti. Bu konuda bir firma ile proje hazırlığında olduklarını belirterek, 700 bin liralık yatırım sonrasında sitenin yaklaşık yüzde 50’i aşkın elektrik ihtiyacının karşılanmasının hedeflendiğini söyledi.
Kılınç, İldem bölgesinde yaklaşık 70 bin metrekarelik alanda 900 konutluk sitenin inşa edileceğini, 5 dönümlük ormanlık alanla, 2 bin metrekarelik alanda kurulacak olan sosyal donatıların işletmesini site yönetimine vereceklerini anlattı. Sitede her kesime ve keseye uygun 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 konutların yer aldığını dile getirdi. Golden Center adını verdikleri sitede sosyal donatıların, ormanlık alanla ilgili sağlanacak gelirlerin de site yönetimi aracılıyla site sakinlerinin geliri olarak değerlendirileceğini anlattı.
Yenilenebilir enerji sistemlerinin kurulması adına ön çalışma başlatıldığını ifade eden Sedat Kılınç, “Şuan yenilenebilir enerji alanı ile ilgili çalışmalar yapan bir firma ile çalışıyoruz. İlk etapta buraya yapacağımız yatırım 700 bin lira civarında olduğunu öğrendik. Apartmanların çatılarına koyacağımız güneş panelleri ile bölgede hafif yükseklikte bulunan bir tepeye rüzgar güllerini dikeceğiz. Konutların inşa edileceği bölgede rüzgar akımının eksik olmadığını ve bu yatırım için uygun olduğunu biliyoruz.” dedi.
Sedat Kılınç, Beluras’ta sitelerin elektrik ihtiyacının karşılanması için küçük nükleer enerji santralleri olduğunu bildiklerini anlatarak, yıl içerisinde Türkiye’den daha az enerji alan Almanya’da birçok konutun güneş panelleri ile elektrik ihtiyacını karşıladıklarını hatırlattı. Almanya’da özellikle güneş panelleri ile gelişmiş sistemlerin bulunduğunu ve tercihlerini buradaki üretimden yana kullanacaklarını anlattı.
Japonya’da müstakil konutların elektriklerinin de güneş panelleri ile karşılandığını ancak Türkiye’de bunun yaygın olmadığını ifade etti. Projelerinin ilk olma adına önemine işaret eden Kılınç, yenilenebilir enerji yatırımı ile ilgili bilginin duyulmasıyla birlikte çok sayıda insanın bilgi almak amacıyla kendilerini başvurduğunu dile getirdi. Proje ile ilgili kısa zaman sonra tamamlanacak olan ön çalışma ile birlikte konut sahibi olmak isteyenlere tanıtımlar yapılacağını sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz