YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sivas, Erzurum modeliyle büyükşehir olmak istiyor

Büyükşehir olacak 11 il arasında Sivas’ın yer almaması, il genelinde sivil toplum kuruluşlarını ve yerel...

Sivas, Erzurum modeliyle büyükşehir olmak istiyor

Büyükşehir olacak 11 il arasında Sivas’ın yer almaması, il genelinde sivil toplum kuruluşlarını ve yerel yönetimleri harekete geçirdi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Sivas’ın nüfusu 642 bin. Nüfusun 750’bine ulaşmaması nedeniyle Sivas büyükşehir olma hakkı elde edemiyor. Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, şehrin, Erzurum gibi özel bir statü belirlenerek büyükşehir yapılması gerektiğini belirtti.
Belediye Sosyal Tesisleri'nde düzenlediği basın toplantısında açıklama yapan Ürgüp, Sivas’ın ekonomik, siyasi, tarihi, kültürel, dini ve jeopolitik durumu gibi konular gözönünde bulundurularak büyükşehir yapılması gerektiğini söyledi.
Büyükşehir olması düşünülen iller arasında Sivas’ın yer almamasının kendilerinde büyük bir üzüntü oluşturduğunu aktaran Ürgüp, “Kongre, termal turizm, maden, üniversite, kültür ve sanat şehri olma özelliklerini taşıyan Sivas’ın, büyükşehir olması bu manada büyük bir önem taşıyor. Sivas, Cumhuriyet'in temellerinin atıldığı il olması dolayısıyla tarihte farklı bir yere sahip. Sivas, tarihten gelen bu özelliğini harekete geçirebilecek tarihi zenginliklere, doğal güzelliklere, kaplıcalara, kara ve demiryolu ağına, havalimanına yeraltı kaynaklarına, üniversiteye sahip olması nedeniyle önemli bir cazibe merkezi olma şansına sahip. Termal turizm, sağlık turizmi, sıla turizmi, kış sporları turizmi, kültür ve tarih turizmi alanlarında Anadolu’da birçok ile nasip olmayan çok yüksek bir potansiyel bulunuyor. Erzurum örneğinde olduğu gibi Sivas’a özel bir statü belirlenerek, 28 bin 480 kilometrekarelik yüz ölçümüyle, Türkiye’nin ikinci coğrafi büyüklüğüne sahip olan Sivas’ın büyükşehir olması için gerekli yasal düzenlemenin yapılması gerekiyor.” dedi.
Sivas’ın büyükşehir statüsüne alınması hususunda, başta Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz olmak üzere milletvekilleri, iş adamları, yerel yöneticiler ve sivil topluk kuruluşlarının birlikte hareket etmesi gerektiğini dile getiren Ürgüp, Sivas’taki göçün durması için de büyükşehir olmasının şart olduğunu vurguladı. Sivas’ın, büyükşehir olmasıyla birlikte tarihi İpek Yolu’nun misyonuna tekrar kavuşacağını anlatan Ürgüp, bununla birlikte, “Kanunen merkez ilçeden en az üç ilçe oluşturulacağı için şehir merkezi rahatlayacak. İstihdamın artmasına, işsizliğin azalmasına ortam hazırlayacak. Böylece, Sivas'ın göç vermesinin önüne geçilecek. Türkiye'nin en büyük ikinci yüzölçümüne sahip Sivas’ın gelişme hızının artması ile birlikte ilçe belediyelerinin mücavir alanları şu andaki mevcut ilçelerin sınırlarına yaklaşacak, kopukluklar ortadan kalkacak, Sivas toprak büyüklüğünün gerektirdiği yönetim şekline kavuşacak. Büyükşehir olmak ile birlikte devam eden yeni üniversite çalışmaları da şehrin eğitim turizminden hak ettiği payı almasını sağlayacak. Ekonomik anlamda sıkıntılar yaşayan Avrupa'daki hemşehrilerimizin kesin dönüş yaparak şehrin ekonomik ve nüfus anlamında hareketlilik kazanacağı yönünde çalışmalar daha rahat yürütülecektir.” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler