HABER

Sivas'ta gergedan ve zürafa sürprizi

SİVAS (İHA) - Sivas'ın Yıldızeli İlçesi'ne bağlı Hayranlı Köyü civarında, 9 milyon yıl önce yaşamış gergedan ve zürafa fosilleri bulundu. Sivas Müze Müdürlüğü, MTA ve Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü'nün ortaklaşa yaptığı kazı çalışmalarında 9 milyon yıl önce yaşamış gergedan ve zürafa fosillerinin yanı sıra 900 yıllık yüzlerce at ve büyükbaş hayvan fosili bulundu.

Kazı çalışmaları hakkında İHA muhabirine açıklama yapan Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Cesur Pehlivan, Sivas'ın fosil açısından zengin bir bölge olduğunu belirterek, "Şu an yaptığımız çalışmalarda at ve büyükbaş hayvan fosillerini çıkardık. Bunları alçılara alarak laboratuarlarda tahlil yapacağız. Daha sonra da Sivas'ta kurulacak olan Tabiat Müzesi'nde sergileme imkanı bulacağız" dedi.

Kazı çalışmalarına 7 yıl önce başladıklarını ifade eden Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erksin Güleç de çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:

"Hayranlı mevkiinde yaptığımız kazı çalışmalarında ilk olarak toprağın üst düzeyinde kurtarma kazıları gerçekleştirerek, toprağın altına girdik. Burada 900 yıl önce Sivas ve çevresinde yaşamış hayvan fosillerine rastladık. Yüzey araştırma sonrasında derine inerek çok güzel fosiller bulduk. Sivas'ta insanların göremedikleri çok sayıda hayvan türünün yaşadığını tespit ettik. Burada çıkardığımız fosillerle Sivas'ın adını dünya literatürlerine geçireceğiz. Bu bölgede çok sayıda at, büyükbaş hayvan, zürafa, gergedan fosilleri bulunuyor. İnsanların göremediği bu hayvan fosillerini orijinallerine uygun olarak çıkaracağız. Şu an yapılan incelemelerde 9 milyon yıl önce yaşamış hayvanların iskeletleri bulunuyor. Gelecek sezon ise bütün bunları gün yüzüne çıkararak tabiat müzesinde sergileyeceğiz."

En Çok Aranan Haberler