HABER

Sivas'ta 'PKK mezarlığı' şaşkınlığı

Sivas'ta çatışmada ölen PKK'lıların mezarlıkta gömüldüğü alanın, aradan 8 yıl geçtikten sonra aile mezarlığı olarak satıldığı ve üzerine defin yapıldığı ortaya çıktı.

Sivas'ta 'PKK mezarlığı' şaşkınlığı

Sivas'ın Divriği İlçesi kırsalında 1996 yılının ekim ayında güvenlik güçleriyle çatışmaya giren 32 PKK'lı ölü ele geçti. Sivas'a getirilen PKK'lıların cesetleri bir süre yakınlarının alması için morgda bekletildikten sonra, alan olmayınca da gerekli işlemler tamamlanıp, kentin en büyük mezarlığı olan Yukarı Tekke Mezarlığı'nda iki ayrı bölgeye defnedildi.

Aradan yıllar geçtikten sonra ölen PKK'lılardan Diyarbakırlı terörist Nurkan Çam'ın kız kardeşi Ayten Öztürk, ablasının Divriği'deki çatışmada öldüğünü belirledi ve mezarının bulunması için savcılığa başvurdu.

Yapılan soruşturmada, Nurkan Çam'ın 1996 yılında Yukarı Tekke Mezarlığı'na defnedilen örgüt mensupları arasında olduğunu belirledi.

AİLE MEZARLIĞI OLARAK SATILMIŞ

Ayten Öztürk, ablasının mezarını nakletmek için işlem başlatınca, Divriği'de çatışmada ölen teröristlerin gömüldüğü bölümün, mezarlıktaki görevlilerin dikkatsizliği nedeniyle 2004 yılında aile mezarlığı olarak 4 aileye satıldığı ortaya çıktı. Aile Mezarlığı yapılan aynı yere 2004 yılında yaşamını yitiren Abdurrahman Keleş ile Fatma Akgül defnedildi.

Savcılığın başlattığı mezar nakli işleminde, PKK'lıların mezarlarının 2 metre derinlikte, sonradan defnedilen Abdurrahman Keleş ve Fatma Akgül'ün mezarlarının da 1.5 metre derinlikte olduğu belirlendi. Ardından da büyük bir gizlilik içinde mezar nakli işlemi başlatıldı.

PKK'lı teröristlerin kemiklerinin çıkartılması için önce üzerilerine defnedilen 2 vatandaşın mezarlarının altı kazılarak kalaslarla askıya alındı, ardından daha derindeki 16 PKK'lıya ait kemikler çıkartıldı. Bu arada PKK'lı Nurkan Çam ile aynı yerde defnedilen diğer teröristlerin ailelerine de haber verildi.

Yapılan DNA testiyle, 16 PKK'lıdan 14'ünün kemikleri ailelerine teslim edildi. Diğer 2 PKK'lının kemikleri ise ilerde yakınlarının ortaya çıkması halinde teslim edilmek üzere aynı bölgede ayrılan bölüme yeniden gömüldü.

Aynı çatışmada ölen diğer 16 PKK'lının gömüldüğü mezarlığı bir köşesindeki bölümün ise kimseye satılmayıp aynen durduğu belirtildi.

AİLELER ÖĞRENİNCE ŞAŞIRDI

2004 yılında babası Abdurrahman Keleş'in vefatı üzerine belediyeye başvuran TCDD çalışanı İrfan Keleş, 2 kişilik aile mezarlığı istedi. Belediye aileye bu yeri 500 lira karşılığında verdi. Bu şekilde 3 aileye daha mezar yeri satışı yapıldı.

Keleş ailesi, mezarlıkta yapılan çalışma ve aynı yerde PKK'lıların mezarlarının bulunduğunu öğrenince büyük şaşkınlık yaşadı. Mezarların bulunduğu yerde çalışma yapıldığının kendilerine haber verilmediğini söyleyen İrfan Keleş tepkisini dile getirirken şunları söyledi:

"Şu andaki yerden bize mezar yeri gösterildi. Biz de satın alarak aile mezarı olarak çevirdik. Çok vahim bir durum. Böyle bir şey varsa bu bize neden zamanında söylenmedi? Bize hiç bir türlü bilgi verilmedi. Kendimi şu anda çok kötü hissediyorum."

"KEMİKLER KARIŞMIŞ OLABİLİR"

Olayı öğrendikten sonra Mezarlıklar Müdürlüğü'ne giderek bilgi alan Keleş, yetkililerin mezar yerinin kendilerine neden satıldığını açıklayamayacaklarını söylediklerini belirterek şöyle konuştu:

"Biz 'Ailelere neden haber vermediniz, benim de orada babamın mezarı var' dedim. Biz babamızın mezarının da kazıldığını düşünüyoruz. Kemiklerinin karışmış olabileceğini düşünüyoruz. Halk galeyana gelmesin diye gizli tutuklarını söylediler. 'İlgili yerlerin haberi vardı' dediler. Belediye hakkında davacı olacağız."

Aynı yerde satın alınan aile mezarlığına 2004 yılında defnedilen Fatma Akgül'ün yakınları da gelişme üzerine Mezarlıklar Müdürlüğü'ne giderek bilgi istedi. Sivas Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü ise gelen talep doğrultusunda mezar nakli için çalışma yapıldığını belirtirken, aynı alanının neden aile mezarlığı olarak satıldığı konusunda ise herhangi açıklamada bulunmadı.

(DHA)

En Çok Aranan Haberler