DİYARBAKIR (İHA) - Diyarbakır'daki bazı sivil toplum kuruluşları, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmelerinin olumlu geçtiğini söyledi.
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sivil toplum örgülerinin temsilcileriyle valilik toplantı salonunda biraraya geldi. Toplantının ardından bir konuşma yapan Diyarbakır Ticaret Odası Başkanı Mehmet Kaya, görüşmelerin oldukça olumlu geçtiğini belirterek, "Sorunlarımızı daha detaylı ve başlıklar halinde doğru iletmek için bir gün önce tüm sivil toplum kuruluşlarını ticaret odasında topladık. 10'a yakın sivil toplum kuruluşu başkanımız sorunları dile getirdi. Cumhurbaşkanımıza, geçmişte ticaret bölgesi olan bölgemizin bugün de gerek sulanabilir verimli toprakları gerekse genç ve dinamik nüfusunun olduğunu ama yıllar boyu yapılan kalkınma politikalarının bölgesel kalkınma politikalarının bölgeye hiçbir katkı sağlamadığını ve bunun bir göstergesi olarak da sosyoekonomik bütün kriterlere baktığımız zaman bölgenin illerinin son 20 il içerisinde olduğunu ifade ettik. Kendisi de bunun farkında olduğunu söyledi. Cumhuriyet tarihinin en büyük bölgesel kalkınma projesi olan GAP'ın enerji gerçekleşme oranı yüzde 74'lerde ama sulama kanallarının yüzde 14'lerde olduğunu kendisine hatırlattık. Bunun 40 yıllık bir süreçte çok az bir yol alma olduğunu bölgenin gelişmesi için, bölgenin sanayileşmesi için sulama kanallarının önemini anlattık. Kendisi de bunu takip edeceğini bunun farkında olduğunu ifade etti. Bir de özellikle son dönemlerde tükenme noktasına gelen Irak dış ticareti ile ilgili Irak'a yapılan ihracatla ilgili iyi komşuluk çerçevesinde sayfa açılması gerektiğini söyledik" dedi.
Diyarbakır Baro Başkanı Av. Sezgin Tanrıkulu da, bölgenin kalkınmasına yönelik yeni bir devlet politikası oluşturulması gerektiği konusundaki önerilerini Cumhurbaşkanı Gül'e ilettiklerini belirterek, "Kendisi de 'yeni bir dönem yeni bir sayfa başlıyor hep birlikte katkı koyalım' diye ifade etti. Olumlu bir görüşme geçti. İfade özgürlüğünü sınırlandıran özellikle TCK'da Terörle Mücadele Yasası'nda ve Basın Yasası'ndaki düzenlemelerin bir paket halinde Meclis'e getirilmesi ve kaldırılması gerektiğini
ifade ettik. Cumhurbaşkanı da bunun farkında olduğunu herkese bir sorumluluk düştüğünü sorunların çözümünde ortak hareket edilmesi gerektiğini söyledi. Bu görüşmelerin başarılı geçtiğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.