HABER

Sivil uçaklara sigorta zorunluluğu

ANKARA (İHA) - Devlet, Türk hava sahasında uçuş yapan sivil hava araçlarının 3. şahıslara mali mesuliyet sigortası yaptırması için yönetmelik hazırlayarak, uçuşlardan dolayı 3. şahıslara verilebilecek zararlardan kaynaklanan sorumluluklarına karşı savaş, terör, uçak kaçırma, sabotaj, kanun dışı müsadere ve halk hareketleri risklerinin de teminat altına alacak şekilde mali mesuliyet sigortası yaptırmanı zorunluluğu getirdi.

Devlet Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından hazırlanan, "Türk Hava Sahasında Uçuş Yapan Türk ve Yabancı Sivil Hava Araçlarının Yaptırması Gereken Üçüncü Şahıs Mali Mesuliyet Sigortası Yönetmeliği" Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Türk hava sahasını kullanan Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde herhangi bir noktaya iniş yapan veya Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde herhangi bir noktadan kalkış yapan Türk Hava Aracı Siciline kayıtlı ve yabancı tescilli tüm hava araçları ile hava aracı işletenler bu yönetmelik hükümlerine tabi olacak. Şikago Uluslararası Sivil Havacılık Sözleşmesi'nin 3. maddesinin b bendinde yer alan devlet uçakları, ayak gücüyle iniş kalkış yapabilen hava araçları, savaş, terör rizikolarına ilişkin sigorta yükümlülükleriyle ilgili olarak uluslararası sınırlar ihlal edilmemek kaydıyla planörlerde dahil olmak üzere AKA 500 kilogramın altında olan hava araçlarına bu yönetmelik uygulanamayacak.

Yönetmeliğe göre, hava aracı işletenler, 2920 Sayılı Kanunun 138. maddesi gereğince faaliyetleri dolayısıyla 3. şahıslara verebilecekleri zararlardan kaynaklanan sorumluluklarına karşı, savaş, terör, uçak kaçırma, sabotaj, kanun dışı müsadere ve halk hareketleri risklerini de teminat altına alacak şekilde mali mesuliyet sigortası yaptırma zorunluluğu getirildi. Hava aracı işletenler, sigorta poliçesi ya da sözleşmesinin bir örneğini bakanlığa ibraz edecekler. Sivil hava araçları üçüncü şahıslara mali mesuliyet sigorta teminatı, her bir hava aracı itibarıyla olay başına, AKA 499 kilograma kadar 750 bin ile AKA 500 bin kilogram üstü 700 milyon SDR'den (Özel Çekme Hakkı) aşağı olamayacak. Sivil hava araçlarının üçüncü şahıs mali mesuliyet sigortasıyla sivil hava aracının veya sivil hava aracından düşen parçaların üçüncü şahısların ölümüne, yaralanmalarına, eşya ve mallarının zarar görmelerini de teminat altına alacaklar. Bu yönetmelikten kaynaklanan uyuşmazlıklarda Türkiye Cumhuriyeti mahkemeleri yetkili olacak.

Asgari sigorta teminatı, orman yangınlarıyla mücadele amaçlı uçuşlarda kullanılan araçlar, zirai mücadele amaçlı uçuşlarda kullanılan araçlar, ticari faaliyette bulunan şirket statüsünde olmayan kurumlar tarafından eğitim amaçlı kullanılan hava araçları için yüzde 30, Türkiye içerisinde bir noktadan Türkiye içerisinde bir başka noktaya uçuş yapacak Türk Sivil Hava Aracı Siciline kayıtlı hava araçları için yüzde 60 oranında uygulanacak. Türkiye içerisinde bir noktadan Türkiye içerisinde bir noktaya uçacak 2920 Sayılı Kanun kapsamında işletme ruhsatına sahip ticari hava taşıma işletmeleri adına işletilen ya da bunların işlettiği hava araçları için yüzde 100, Türkiye içerisinde bir noktadan Türkiye dışında bir noktaya uçuş yapacak Türk Sivil Hava Aracı Siciline kayıtlı hava araçları için yüzde 100, Türkiye'ye uçuş gerçekleştirecek olan ve yabancı sivil hava aracı siciline kayıtlı hava araçları için yüzde 100 uygulanacak. Sigorta poliçesi ve sözleşmesiyle ilgili yükümlülükleri yerine getirmeyen yabancı hava araçlarının Türk hava sahası ve Türk topraklarına inişine, uçuş halinde bulunmayan araçların da kalkışına izin verilmeyecek. Türk Sivil Hava Aracı siciline kayıtlı hava aracı işletmeleri sigorta şartlarını sağlayamaz ise uçuşuna müsaade edilmeyecek.

Söz konusu yönetmelik, 2. defa ihlal edilmesi durumunda işletme ruhsatı Bakanlık tarafından iptal edilecek.

En Çok Aranan Haberler