Denizli Devlet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Bahri Kasal, ayakkabı seçerken ekonomiklik, dayanıklılık ve şıklık kadar ayak yapısına uygunluğunun da gözönüne alınması gerektiğini söyledi. Kasal, insan sağlığına uygun üretilmeyen ayakkabıların ayak terlemesi ve kokusunun yanısıra ayak, topuk, baldır ve bel ağrısı, çabuk yorulma gibi işlevsel bozukluklara yol açtığını belirtti. Bu tür ayakkabıların basma bozukluğu, bilek burkulması, tırnak batması, mantar, nasır, deri çatlakları, damar hastalığı ve ayakta şekil bozukluğu gibi birçok rahatsızlığı beraberinde getirdiğini ifade etti.
Ayakkabının gündelik hayatın vazgeçilmez unsurlarından biri olduğunu vurgulayan Bahri Kasal, “Vücut ağırlığını taşımakta, kilolarca basınca maruz kalmaktadır. Bu durumda ayaklarımızı, sakatlanma ve incinmeye karşı ayakkabılar korur. Oysa ayakları korumak bir yana, bazı ayakkabıların kendisi sakatlıklara neden oluyor. Bu bakımdan çoğunlukla kapalı ve sert malzemeden yapılan kışlık ayakkabı, yazlık ayakkabıya göre daha önemlidir, alırken daha dikkatli olmak gerekir.” diye konuştu.
'SİVRİ BURUNLU AYAKKABI KALICI ŞEKİL BOZUKLUĞUNA SEBEP OLUYOR'
Şık ve gösterişli ayakkabıların genellikle pek sağlıklı olmadığını öne süren Dr. Kasal, bilinçli ayakkabı seçiminin bazı rahatsızlıkların oluşmasını engellediğini belirtti. Kasal, “Şıklık adına özellikle kadınlar için yapılan yüksek topuklu, dar ve sivri burunlu ayakkabılar, ayak sağlığı açısından pek çok sakıncayı da beraberinde getiriyor. Sivri burunlu ayakkabı, parmakları uca doğru toplayarak doğal duruşunu etkiliyor, ayak başparmağı bozukluğu, ayak başparmağında çıkıntı, ayak önü ağrıları, tırnak batmaları, nasırlar ve kalıcı şekil bozukluklarına neden oluyor. Ayaklarda oluşacak dengesizlikler de dizleri ve tüm omurga sistemini etkiliyor.” şeklinde konuştu.
Dr. Bahri Kasal, ayakkabı seçerken dikkat edilmesi gerekenler hakkında şunları söyledi: “Öncelikle ayağın şekline uygun ayakkabı seçmeye özen göstermek gerekir. Herkesin ayağının anatomisi farklıdır. Ayağın anatomik yapısına uymayan, bol ya da sıkı ayakkabı giymek sakıncalıdır. Bu nedenle ayağa tam uyan numara alınmalı, kesinlikle sonradan genişler düşüncesiyle dar ayakkabı alınmamalıdır. Ayakkabı, kan dolaşımını engellemeyecek rahatlıkta olmalı ve parmakla ucu arasında yarım santim boşluk kalmalıdır. Kişiye göre ayarlanabilir olması nedeniyle bağcıklı ayakkabılar tercih edilmelidir. Ortopedik ayakkabılar, taşıyıcı noktaları desteklediği için vücudun rahat taşınmasını sağlayarak omuriliğin duruşunu destekler, yürüyüşü rahatlatır ve kişinin yorulmasını geciktirir. Bu nedenle sadece ayak değil, vücut için de faydalıdır. Yüksek topuklu ve ince burunlu ayakkabı giyildiğinde ise dengede durmak için beden öne eğilir ve yürüyüş zorlaşır. Kişi çabuk yorulur. Ayakkabının ayakla temas eden kısımlarının doğal malzemelerden imal edilmiş olması çok önemlidir. Topuklu ayakkabılar mümkün olduğunca geniş tabanlı olmalı, topuk yüksekliği de 3 ile 3,5 santimetreden yüksek olmamalıdır.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz