HABER

Sivri cisimlerle kulak karıştırmayın

Denizli Devlet Hastanesi (DDH) Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Uğur Aktaş, şiş, tığ, kürdan veya bu gibi şeylerle kulak karıştırmanın kulak zarının yırtılmasına sebep olabildiğini söyledi.

Sivri cisimlerle kulak karıştırmayın

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Aktaş, kulak zarı yırtılmalarına genellikle yüksek basınçla oluşan travmaların yol açtığını, yüksek basıncın başlıca nedenlerinin ise tokat ve patlama yaralanmaları olduğunu belirtti. Çarpma yaralanmalarında genellikle kulak zarında üçgen veya çizgisel yırtılmalar oluştuğunu, bu yırtılmaların, hafif işitme kaybı, kulakta dolgunluk ve hafif kulak çınlamasına neden olduğunu kaydeden Dr. Uğur Aktaş, "Daha az yaygın olan patlama yaralanmaları potansiyel olarak çok daha ciddidir" dedi. Belirtilen nedenler haricinde başka etkenlerin de kulak zarı yırtılmalarına sebep olduğu açıklayan Dr. Aktaş, "Bunlar, genellikle toka, şiş, iğne, pamuklu çubuk, kibrit çöpü veya kürdan gibi bir cismin dış kulak yolundan içeri fazla sokulması, kaynak alevi veya asit gibi sıvıların dış kulaktan içeri girmesi gibi etkenlerdir" şeklinde konuştu. Uzman Dr. Aktaş, kulak zarındaki yırtığın boyutunun büyümesinin, işitme kaybının da artmasına neden olabildiğini kaydederek "Deliğin, kulak zarındaki yeri işitmeyi etkiler. Şayet kafatası kırığı orta kulakta birbiriyle bağlantılı olarak işitmeyi iç kulağa ileten kemikçiklerde de bir hasar meydana getirmişse, işitme kaybı oldukça ağır olabilir. Kulak zarı, ani bir darbe veya patlama sonucu delinmişse, işitme kaybı fazla olabilir ve kulak çınlaması da şikayetlere eklenebilir. Bu durumda işitme zamanla geri döner ve kulak çınlaması birkaç gün içerisinde azalır. Kulak zarı deliğine bağlı sürekli iltihap olması, ileri derecede işitme kaybına yol açabilir" diye konuştu.

Uzman Dr. Aktaş, kulak zarı yırtığının tedavisinin yapılabildiğini ifade ederek, "Bu tür travmatik kulak zarı yırtılmalarında erken tanı ve tedavinin önemi büyüktür. Geciktikçe tedavi daha fazla cerrahiye dayanır, maliyet ve zaman kaybına yol açar. Basit kulak zarı yırtılmalarında zarın kenarları aseptik şartlarda ve mikroskop altında karşılıklı getirilir. Antibiyotiğe başlanır. Daha büyük kulak zarı yırtılmalarında eğer bu teknik yeterli olmuyorsa 12 hafta boyunca spontan iyileşmeye bırakılır. Eğer iyileşme olmazsa 'timparoplasti' ameliyatı yapılır. Bu operasyon çoğunlukla deliğin tam olarak kapanmasını ve işitmenin düzelmesini sağlar" dedi.

En Çok Aranan Haberler