Sivil Dayanışma Platformu tarafından Gaziantep’teki Bülbülzade Vakfı Sosyal Tesisleri'nde Siyaset Müzakereleri düzenlendi.
Programda Ortadoğu’daki gelişmeler ve Suriye konusu masaya yatırıldı. Açılış konuşmasını yapan Bülbülzade Vakfı ve Anadolu Platformu Başkanı Turgay Aldemir, vakfın çalışma sistemini anlattı. Aldemir, “Biz adalet ve merhamet arayışının duasıyız. 1994 yılında kurulan Bülbülzade Vakfı 18 komisyondan oluşan bir çalışma sistematiğine sahip olup, arzın imarı, neslin ıslahına yönelik çalışmalar ortaya koymaktadır. Adalete ve özgürlüğe sadece Ortadoğu halklarının değil, tüm insanlığın ihtiyacı vardır. Bunun sağlanması için bir bilinç oluşturulması gerekiyor. Bu bilincin oluşmasında STK’ların yapacağı çalışmaların büyük katkısı olacaktır. Suriye’de yaşanan süreci başından bu yana yakinen takip ediyor ve bütün imkanlarımızla Suriyeli kardeşlerimizin yanında olmaya gayret ediyoruz ve bu meselede herkesi taşın altına elini koymaya davet ediyoruz” dedi.
Sivil Dayanışma Platformu Başkanı Ayhan Ogan ise, Siyaset Müzakereleri'nin işleyişi hakkında bilgi vererek, 4 yıldır Ankara ve İstanbul’da yaptıkları Siyaset Müzakereleri toplantılarının Anadolu açılımını ilk olarak Gaziantep’te yaptıklarını, Gaziantep’in Türkiye ve bölge açısından önemli dinamiklere sahip olduğunu söyledi. Ogan, Ortadoğu’daki gelişmeler ve Türkiye’nin bu gelişmeler karşısında alması gereken tutumları değerlendirirken gerek Türkiye’deki değişimler, gerekse de Müslüman coğrafyalardaki değişim çabalarının yeni bir siyaset anlayışını geliştirdiğini, bunun adının da toplum merkezli siyaset anlayışı olduğunu kaydetti.
Gaziantep Üniversitesi Rektörü M. Yavuz Coşkun ise, “Ortadoğu ve Türkiye’nin bin yıllık ortak medeniyetinin içine kapanık kalması anlamsız olacaktı. One minute çıkışı Ortadoğu toplumlarının kılcal damarlarında karşılık bulan bir hareketliliğe dönüştü. Ortadoğu'da söz sahibi olmak bizim için doğal bir roldür. Bu geçmişimizin bize kazandırdığı bir sorumluluktur" dedi.
Suriye konusunda ise Suriye halkı ile STK’ların ilişkilerinin daha da geliştirilerek pratik karşılık bulması gerektiğini aktaran Coşkun, "Bölgemizdeki öğrencilerin ülkemize kazandırılmasının ve Türkçe öğrenmelerinin süreç için bir araç olacağını düşünüyorum" dedi.
İstanbul Milletvekili Erol Kaya da, sivil toplum yapılanmalarının güçlü olduğu Ortadoğu ülkelerinde değişim sürecinin daha hızlı ve güçlü olduğunu, bundan dolayı siyaset olarak sivil toplumun önünden çekilmek için bu alanın sahipleri tarafından doldurulması gerektiğini söyledi. Gaziantep Milletvekili Ali Şahin de, Ortadoğu halkları ile Türk halkının uzun yıllara dayanan bir geçmişinin olduğunu ancak bu geçmişin araya konulan sınırlar ve nifaklarla baltalandığını, yeni süreçle birlikte bu halkların tekrar geçmişte olduğu gibi ortak değerler etrafında birleşmesine vesile olduğunu kaydetti.
Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar ise, "Türkiye’de olup bitenlerle uluslararası camiada yaşananların birbirinden çok farklı olmadığını düşünüyorum. Arap Baharı olarak tarif edilen olay da Türkiye’nin bir rol üstlenmesi kaçınılmazdı. Bu olaylarda batının bir payı var mı yok mu tartışılır ama herkesin buralarla ilgili hesapları olduğu da bir gerçektir ama bu hesabı yapanlardan en önemlisi ise Arap baharının yaşandığı ülke halklarıdır" dedi.
Malatya Milletvekili Öznur Çalık ise, "Bugün Suriye’de kendini yönetmek isteyen bir halk var ama bu talep bütün savaşlarda olduğu gibi en çok çocukları ve kadınları mağdur ediyor. Umut ediyorum ki bu çalışmaların bereketi, bu mağduriyetin de bir an önce kalkmasına vesile olacaktır" dedi.
Prof. Dr. İbrahim Gezer ise, "Tarihte yeni sorumluluklar yüklenmenin eşiğinde duruyoruz. Sadece kendimiz için değil bölgemiz, ülkemiz ve şehrimiz için de düşünmeli ve yaşamalıyız" dedi.
Kanal 5 sahibi Hayri Ünal, "İslam coğrafyasında uzun süredir devam eden kaosun sonundayız. Kırılma noktamız e-muhtıraya verilen cevaptır. Bunu one minute çıkışı devam ettirdi, bu çıkışın hareket merkezi Türkiye’dir. Bölge ülkelerinde yaşayanlara Türkiye ilham kaynağı olmuştur" dedi.
Gaziantep Milletvekilleri Şamil Tayyar, Ali Şahin, Halil Mazıcıoğlu, Gaziantep Üniversitesi Rektörü M. Yavuz Coşkun, İstanbul Milletvekili Erol Kaya, Malatya Milletvekilleri Öznur Çalık ve Mustafa Şahin, Batman Milletvekili Ziver Özdemir, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Gaziantep ve çevre illerden sivil toplum önderleri ve kanaat önderleri ile Suriyeli katılımcıların katılımıyla gerçekleşen programda katılımcılar konuyla ilgili görüşlerini belirtti. Müzakerenin değerlendirme raporunun hazırlanarak SDP ve Bülbülzade Vakfı'nın web sitelerinde yayınlanacağı, bundan sonraki dönemde belirli periyotlarla devam edeceği belirtildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz