HABER

Siyasette 'Gül' dönemi

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in hükümeti kurmakla görevlendirdiği AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili Abdullah Gül, kendisini Başbakanlığa kadar taşıyan siyaset maratonuna, Necmettin Erbakan'ın 'prensi' olarak başladı.

Siyasette 'Gül' dönemi

'Milli Görüş' tarihinde bir ilki gerçekleştirerek, iki adayla kongreye gidilmesini sağlayan Gül, Erbakan'a karşı ilk isyan bayrağını açan isim olarak biliniyor. Yenilikçilerin parti içindeki liderliğine soyunan Abdullah Gül, Fazilet Partisi'nin 14 Mayıs 2000 tarihinde gerçekleştirilen büyük kongresinde Genel Başkan Recai Kutan'a karşı yarıştı. Kongreyi sayısal olarak kaybeden Abdullah Gül, aldığı oy oranı ile parti içindeki potansiyelini Erbakan'a göstermiş oldu. Gül, Fazilet Partisi'nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmasının ardından, yola, Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte AK Parti'de devam etti. Siyaset dünyasının sürekli gündemdeki isimlerinden Abdullah Gül, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AK Parti) 'ikinci adam' konumunda oldu. Gül, bu süreçte de, önünde hukuki engeller bulunan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'halefi' olarak anılmaya başlandı. İsmi 'Başbakan adayı' olarak sıkça telaffuz edilen Gül, parti tabanında ve uluslararası camiada da kabul görüyor.

GÜL'ÜN ÖZGEÇMİŞ

    1. Hükümeti kurmakla görevlendirilen Abdullah Gül, 29 Ekim 1950'de Kayseri'de doğdu. Orta öğrenimini Kayseri Lisesi'nde tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne girdi. Aynı fakültede mezuniyet sonrası doktorasını aldı. Lisan ve doktora çalışmalarını yürütmek için burslu olarak iki sene Londra ve Exter'de kaldı. Türkiye dönüşünde Sakarya Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü'nün kuruluşunda çalıştı ve iktisat dersleri verdi.

Abdullah Gül, 1983-1991 yılları arasında, merkezi Cidde'de olan İslam Kalkınma Bankası'nda (IDB) iktisat uzmanı olarak çalıştı. 1991 yılında 'Uluslararası İktisat' dalında doçent oldu. Aynı yıl yapılan erken seçimle, Refah Partisi'nin Kayseri Milletvekili olarak Parlamento'ya girdi. 1991-1995 tarihleri arasında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyeliği yaptı. 1993 yılında, Refah Partisi'nin Dışişlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevine seçildi. Bu süre içinde Avrupa ve Amerika'daki birçok kuruluşlarda yaptığı konuşmalarla parti görüşünü anlattı. 1995'de yapılan genel seçimlerde, ikinci kez Refah Partisi Kayseri Milletvekili seçildi.

1995-2001 yılları arasında Dışişleri Komisyonu üyeliği görevini yürüttü. 54. Hükümette, Devlet Bakanlığı ve Hükümet Sözcülüğü görevlerinde bulundu. 1999 yılında Fazilet Partisi'nden milletvekili seçilmesi ile üçüncü dönem olarak Parlamento'ya girdi.
1992 yılında Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Üyesi olan Abdullah Gül, Konseyin Kültür, Tüzük, Siyasi ve Ekonomik Kalkınma komitelerinde çalıştı. 2001 yılına kadar yürüttüğü Avrupa Konseyi'ndeki çalışmalarından dolayı, kendisine "Pro merito" madalyası ve Konseyin sürekli "Onursal Üyesi" unvanı verildi.

Abdullah Gül, Ağustos 2001'de Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AK Parti) Kurucular Kurulu üyesi olarak partinin kuruluşunda aktif rol aldı. Halen, Kayseri Milletvekili, AKP Siyasi ve Hukuki İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyor.

Kaynak: İHA

En Çok Aranan Haberler