KOCAELİ (İHA) - Anadolu Eğitim ve Sosyal Yardım Vakfı tarafından Kocaeli'nin Gebze İlçesi'nde yaptırılan 24 derslikli İnönü İlköğretim Okulu'nun açılış törenine katılan TÜSİAD ve Anadolu Vakfı İktisadi İşletmesi İcra Başkanı Tuncay Özilhan, Avrupa Birliği ile ilgili son gelişmeleri değerlendirdi.
Dün açıklanan ve Türkiye'ye tarih verilmeyen AB ilerleme raporu hakkındaki düşünceleri ile ilgili olarak basın mensuplarından gelen bir soruyu cevaplandıran Özilhan, "Bu raporun beklentimiz paralelinde çıktığını düşünüyorum. Zira genellikle bu düzenleme raporu tekli bir rapordur. Kopenhag Zirvesi'nde siyasi irade belli oluyor. Esasında bu 10 ülkenin 2004 yılı üyelik başlamasıyla ilgili bildiri çıkacağı bizde vardı. Türkiye de 3 Ağustos'ta çıkan yasayla önemli bir adım attı. Bununla ilgili raporlara önemli bir destek var. AB'nin asıl görmek istediği uygulamalar önemli. Uygulamalarda herhangi bir yeterli zaman olmadığı için orada bir takım sıkıntılar oldu. Yine o paralelde din inancıyla ilgili bir takım tenkitler yapıldı. Ama ben inanıyorum ki, Türkiye önümüzdeki iki ay içinde bunları rahatlıkla geçebilir. Bunları yaptığı takdirde, AB, Türkiye'nin bu inancından dolayı Türkiye'ye pozitif ümit verecek bir takım kararlar alacaktır" dedi.
Türkiye'deki siyasi parti liderlerinin AB ile ilgili düşüncelerini açıkça kullanmaları gerektiğinin de altını çizen Özilhan, "Geçen hafta Atina ve Brüksel'deydim. Her 2 taraftan da aldığım mesajlar, siyasi parti liderlerinin bu görüşlerini açıkça ortaya koymaları gerektiği yönündeydi. Seçimden çıkacak iktidarın bunları açıkça ortaya koymaları gerekir. Türkiye için AB'den bir tarih almak, seçimden daha önemlidir" şeklinde konuştu.
ABD'nin AB'ye Türkiye konusundaki baskısını da değerlendiren Özilhan, "ABD, AB ile yakın ilişki içindedir. ABD'nin bu desteği çok faydalıdır. Karar mekanizması AB ülkelerinde, fakat faydası olabilir. Ancak ABD'nin daha fazla ileri gideceğini zannetmiyorum" diye konuştu.
Türkiye'ye özel statü verilmesine de karşı çıkan Tuncay Özilhan, "AB kriterleri için bir takım adımlar atılmıştır. Özel program kabul edilemez, diğerlerine ne uygulanıyorsa Türkiye'de de o uygulanmalıdır. Türkiye o güçten kopmamalıdır. Özel koşulları Türkiye hak etmiyor. Ekonomide de biraz adımlar attıktan sonra 2003 yılında müzakerelere başlanmalıdır" dedi.
AB'nin gelecek yıl başkanlığına gelecek olan Yunanistan'ın da Türkiye'ye açık açık destek verdiğini belirten Özilhan, Kıbrıs sorunun ise Türkiye ve AB arasında bir problem olmayacağını ifade etti.
Konuşmasında AK Parti Lideri Recep Tayyip Erdoğan'ı da eleştiren Tuncay Özilhan, Erdoğan'ın iç borçların yeniden yapılanması konusunda konuştuğu sırada daha dikkat etmesi gerektiğini, bu konuların ekonomi anlamında çok hassas olduğunu vurguladı.
Konuşmaların sonunda okulun yapımında emeği geçenlere okul yönetimi tarafından birer teşekkür plaketi takdim edildi. Anadolu Vakfı tarafından yaptırılan İnönü İlköğretim Okulu, Kocaeli Valisi Erdal Ata ile İsmet İnönü'nün kızı Özden Toker'in açılış kurdelesini kesmesiyle birlikte eğitim-öğretime açıldı. Protokol üyeleri ve davetliler bir süre okulu ve sınıfları gezerek öğrencilerle konuştu.
Eski pazar yerine 3 katlı olarak yaptırılan ve yaklaşık 1.5 trilyon liraya mal olan İnönü İlköğretim Okulu 3 bin 600 metrekarelik bir alanı kaplıyor. Açık ve kapalı spor alanlarının yanı sıra toplantı salonları, laboratuarlar ve iki de ana sınıfı bulunan okul toplam 24 derslikten oluşuyor.
Anadolu Eğitim ve Sosyal Yardım Vakfı tarafından Kocaeli'nin Gebze İlçesi'nde yaptırılan 24 derslikli İnönü İlköğretim Okulu'nun açılış törenine Gebze Kaymakamı Yıldırım Uçar, Gebze Belediye Başkanı Ahmet Penbegüllü, İl Milli Eğitim Müdürü Cemal Şişman, Anadolu Vakfı Genel Müdürü Hüseyin Topal ve çok sayıda davetli katıldı.
"RAPOR, KOPENHAG ZİRVESİ'NDE MÜZAKERE TARİHİ VERİLMESİNE ENGEL DEĞİL" TÜSİAD, İlerleme Raporu'nun Kopenhag Zirvesi'nde Türkiye'ye müzakere tarihi verilmesine engel olmadığını bildirdi.
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), AB Komisyonu'nun dün açıklanan İlerleme Raporu ile ilgili bir açıklama yaptı.
Açıklamada şu görüşlere yer verildi: "AB Komisyonu'nun 2002 Türkiye İlerleme Raporu, genel hatlarıyla, Türkiye'nin AB ile uyum sürecinde siyasi, ekonomik ve kurumsal açılardan kat ettiği mesafeyi incelemektedir. Komisyon, geçen yıllardan farklı olarak, bu yıl Türkiye'nin Kopenhag siyasi kıstaslarını karşılamakta büyük atılım gerçekleştirdiğini saptamaktadır.
Ancak Rapor'da, gerek uygulamadaki yetersizlikler gerek insan hakları ve demokratik standartlar açısından eksiklikler temelinde eleştiriler yer almaktadır. Ekonomik açıdan ise, özellikle devletin piyasalardaki ağırlığı, mali krizin makro-ekonomik dengesizlikleri daha da derinleştiren olumsuz etkileri ve girişimciliği caydıran mevzuat ortamının reformu gibi konularda önemli sorunların varlığı vurgulanmaktadır. Gümrük Birliği ve müktesebat uyumu konularında da bir dizi idari sorun veya yasal eksikliğin altı çizilmektedir.
TÜSİAD, AB Komisyonu'nun bu değerlendirmelerine genel olarak katılmakta ve Rapor'un, Kopenhag Zirvesi'nde Türkiye'ye müzakere tarihi verilmesine engel teşkil etmeyeceğini düşünmektedir.
Ancak, Rapor'un Türkiye-AB ilişkilerinin geleceği açısından ulaştığı sonucu ve önerileri kısıtlı bulmaktadır. AB Komisyonu'nun önerdiği yenilenmiş üyelik öncesi strateji, yapıcı bir düşünce olmakla birlikte, Türkiye'nin tam üyelik müzakerelerinin başlamasının bir alternatifi olmamalıdır. Genişlemeden Sorumlu Komiser Günter Verheugen'in "Türkiye'nin AB üyeliği hedefinde bir sapma olamayacağı ve Kopenhag siyasi kıstaslarına uyum ile birlikte müzakerelerin başlayacağı" yönündeki görüşlerinin, AB Komisyonu'nun gerçek resmi yaklaşımının bir yansıması olması gerektiğine inanmaktayız.
Türkiye gelecek günlerde, 13-14 Aralık tarihinde gerçekleşecek olan, AB Konseyi Kopenhag Zirvesi'ne yönelik olarak, tam üyelik müzakereleri talebini kuvvetle sürdürmeli ve bu yönde demokratik reformları uygulamaya geçirme ve Komisyon raporunda altı çizilen eksiklikleri giderme çalışmalarını sonuçlandırmalıdır."