BRÜKSEL (ANKA) - AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Türkiye'ye Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin, görüş sahibi olma ve bilgi ve görüşleri, kamu otoritesi müdahalesi olmadan edinip açıklama hakkını da içeren ifade özgürlüğünü şart koştuğunu hatırlattı. Füle, “demokratik” bir devletin yetkililerinin eleştiriye karşı, bu eleştiriler provokatif ya da saldırgan sayılsa bile hoşgörü göstermesi gerektiğini savundu.
Economist’i “arkası karanlık” diye niteleyenler arasında Avrupa Bakanı'nın da bulunduğu iddia edildi. Bu suçlamalar Avrupa Parlamentosu’nda soru önergesiyle gündeme geldi.
-"KARANLIK ELİTLERİN DERGİSİ"-
Avrupa Parlamentosu Üyesi Mara Bizzotto Haziran ayında, Economist’in genel seçimler öncesi “CHP’nin kazanması Türkiye için iyi olur” yorumuna adeta ateş püsküren Başbakan Erdoğan ve bakanların sözleriyle ilgili bir soru önergesi verdi. Bizzotto önergesinde “Bir Türk gazetesi Başbakan Erdoğan’ın haftalık ‘The Economist’ dergisini Türk hükümetini devirmeyi amaçlayan ve İsrail tarafından desteklenen Siyonist komplonun bir parçası olmakla suçladığını yazdı. Aynı gazete daha sonra Erdoğan hükümetinden üç bakanın İsrail’in aynı ‘küresel komplo’nun arkasında olduğuna ilişkin ek açıklamalarına yer verdi. Bunlar arasında yer alan Avrupa İşleri Bakanı Egemen Bağış’ın The Economist gibi uluslararası medya organlarının karanlık elitler tarafından kontrol edildiğine ilişkin açıklaması da yer aldı” ifadelerine yer verdi.
Türk gazetesinin Erdoğan hükümetinin Economist dergisine yönelik suçlamalarının, derginin yazılarından kaynaklandığını belirttiğini kaydeden Mara Bizzotto şu soruları yöneltti:
“-Komisyon, Erdoğan hükümeti eliyle son yıllarda gerçekleştirilen çok sayıdaki sansür vakası ışığında, Sayın Erdoğan ve bakanlarının açıklamalarının Türk hükümetinin siyasi muhalefete hoşgörü göstermeyi reddetmesinin bir kanıtı olduğu düşüncesinde mi?
-Komisyon bu gibi davranışların AB’nin Türkiye’nin katılımı bağlamında ısrarcı olduğu demokratik standartlar üzerindeki hükümlerle uyumlu bir tavır olduğunu düşünüyor mu?
-Komisyon Sayın Erdoğan’a İsrail ile ilgili iddialarıyla ilgili bir açıklama isteyecek mi?”
-"DEMOKRATİK" YANIT-
AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle ise 8 Eylül’de gönderdiği yanıtta, Komisyon’un Türk hükümet üyelerinin Economist dergisinde yayınlanan bir editoryal yorumla ilgili tepkilerinden haberdar olduğunu bildirdi. Füle şöyle devam etti:
“Komisyon, bu bağlamda, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin, görüş sahibi olma ve bilgi ve görüşleri, kamu otoritesi müdahalesi olmadan edinme ve açıklama hakkını da içeren ifade özgürlüğünü şart koştuğunu hatırlatır.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yargılamalarında da işaret edildiği gibi, ifade özgürlüğü aynı zamanda demokratik bir Devletin yetkililerinin eleştiriye karşı, bu eleştiriler provokatif ya da saldırgan sayılsa bile hoşgörü göstermesini gerektirmektedir.”
ANKA