HABER

Sizin alerjiniz neye? Alerji çeşitleri ve tedavileri

Bahar mevsimi, alerjilerden dolayı bir çok insan için korkulu rüya oluyor. Bahar alerjilerinin etkisi en çok, göz, burun, kulak ve boğaz da görülüyor.

Sizin alerjiniz neye? Alerji çeşitleri ve tedavileri

Alerjilerden bazıları aileden yani genetik olarak baş gösteriyor. Ancak en önemli detay ise alerjinizin neye karşı olduğunu bilmek. Çünkü farklı etkenlerden meydana gelen her alerji sadece mevsimsel olmuyor, bazı alerjiler yıl boyu etkisini kaybetmiyor. Yapılan araştırmalarda ortaya çıkan dikkat çekici nokta ise; 2015 yılında Avrupa'da yaşayan her iki kişiden birinde alerjik hastalık görülmesi beklemesi.

Çoğu zaman pek üstünde durulmasa, mevsimsel denilip tedavi askıya alınsa da alerji sanıldığı kadar masum bir hastalık olmuyor. Kalıtsal ve çevresel faktörler sonucunda gelişen, halk arasında saman nezlesi olarak bilinen alerji türü en yaygın olanıdır. Saman nezlesi; su gibi burun akıntısı, burun kaşıntısı, sık sık hapşırma, burun tıkanıklığı, göz yaşarması, baş ağrısı, koku alma bozukluğu ile seyreden, yaşam kalitesini düşüren bir hastalık olarak baş gösteriyor.

Saman nezlesine yakalanan kişilerin ebeveynlerinden biri alerjikse % 25, her ikisi de alerjikse % 50 oranında allerjik rinit görülebildiğini belirten İlgiGöz Hastanesi KBB Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Erkan Tarhan bu hastalığın kalıtsal yönün de ortaya koyuyor. Alerjik rinit mevsimsel veya yıl boyu olmak üzere 2 tipe ayrıldığını belirten Prof. Tarhan; “Genellikle ağaç, çim ve çayır polenleri mevsimsel alerjik rinite neden olurken, ev tozu (akar), küf, mantar ve hayvan tüyü gibi alerjenler ise daha çok yıl boyu süren şikayetlere neden olmaktadırlar. Alerjenlerden ağaçlar genellikle ilkbahar aylarında, çimler yazın ve yabani ot ve çayır polenleri ise yaz sonunda polen üretmekte ve saman nezlesine neden olmaktadır” dedi.

Saman nezlesi tanısı nasıl konur?

Halk arasında saman nezlesi olarak bilinen alerjinin tanısını koymak için öncelikle ayrıntılı bir Kulak Burun Boğaz muayenesi gerekli oluyor. Alerjik rinit tanısında en önemli aşama hastanın şikayetlerinin dinlenmesi olduğunu belirten Prof. Tarhan: “ Yapılan muayene, ardından burun içinin endoskopik olarak muayene edilmesi gerekmektedir. Ayrıntılı KBB muayenesi ardından yapılan alerii testleri alerjik rinit tanısında önemli bir yer tutmaktadır. Alerji testleri deriden ve kandan yapılabilmektedir” diyerek hastalığın teşhis edilme yöntemini anlattı.

Saman nezlesi gözleride etkiliyor !

Kişinin günlük hayatını zora sokan saman nezlesi hakkında ı bilgi veren Uzman Doktor Akın Akyurt, saman nezlesinden gözlerinde çok fazla etkilendiğini belirterek “Göz, çevreyle direkt teması nedeniyle allerjik hastalıklara daha sık meyil gösteren bir organımızdır. Her iki gözde yanma, batma, kaşıntı, çapaklanma, kızarıklık, sulanma, ışığa karşı hassasiyet ve bunların neticesinde oluşan görme bozukluğu göz alerjisinin başlıca semptomlarıdır. Oluşan rahatsızlık kişilerin günlük yaşamlarında performanslarını etkilediği gibi yaşam kalitesini düşürür ve enfeksiyonlara yatkınlığı artırır. Kişilerin kontakt lens kullanımını zorlaştırır “ dedi.

2015 yılında Avrupa'da yaşayan her iki kişiden birinde allerjik hastalık görülmesi Bekleniyor!

Çiçek polenleri, çimler, hayvanlara ait yün, tüy gibi maddeler, sigara dumanı, kozmetik maddeler, kokular, küf mantarları, ev tozu akarları bilinen en ünlü alerjen maddeler olarak sıralanıyor.

Alerjen maddelerin yanı sıra hava kirliliği, sigara dumanı, sıcak ve soğuk havalar da alerjik yakınmaları artırabiliyor. Prof. Dr. Erkan Tarhan, 2015 yılında Avrupa'da yaşayan her iki kişiden birinde alerjik hastalık görülmesi beklenmesine de dikkat çekiyor.

Çocuklarda okul başarılarında ciddi düşmeler meydana geliyor!

Alerjik riniti olan hastalar, tedavi olmadıkları takdirde, burun tıkanıklığı, baş ağrısı, konsantrasyon güçlüğü uyku bozuklukları, diş problemleri ve horlama gibi yaşam kalitesini oldukça bozan şikayetlerini sıklıkla yaşıyorlar. Çocuklarda okul başarılarında ciddi düşmeler meydana geldiğini belirten Prof. Tarhan “Bu şikayetler hastalarda iş gücü kayıpları, konsantrasyon bozuklukları ve toplumda ekonomik kayıplara neden olduğundan dolayı tedavi edilmesi gerekmektedir. İyi tedavi edilmeyen hastalarda astıma kadar giden solunum yolu problemleri görülmektedir. Ayrıca saman nezleli hastalarda çok daha sık sinüzit olmaktadır” dedi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler