Mersin Devlet Hastanesi bünyesinde hizmet veren Hüseyin Dağlı Toplum Destekli Ruh Sağlığı Merkezi’nde tedavi gören 50 şizofreni hastası, ahşap boyama ve ebru sergisi açtı. Yaklaşık 250 ürünün yer aldığı sergiden elde edilecek gelirlerin bir kısmı hastalara harçlık olarak verilecek.
Mersin Devlet Hastanesi’nde açılan sergide hastaları Hüseyin Dağlı Toplum Destekli Ruh Sağlığı Merkezi sorumlu hekimi Uzm. Dr. Hatice Kahraman da yalnız bırakmadı. Eğitmenler eşliğinde şizofreni hastalarının oluşturduğu ürünler görücüye çıkarken, bir yandan da satışları yapıldı. Uzm. Dr. Hatice Kahraman, sergideki ürünlerin hepsini şizofreni hastalarının yaptığını söyledi. Şizofreni hastalığının insanın hayatını giderek körelten ve birçok yetilerini kaybetmesine neden olan bir hastalık olduğunun altını çizen Kahraman, “Bizim merkezimizde böyle bir faaliyet yapmamızdaki asıl amaç hastaların güzel vakit geçirmeleri, resim yapmaları, boyama yapmaları değil. Asıl amaç hastalara sorumluluk vermek, bir işin sorumluluğunu alabilmeleri, onları sorumluluğunu başarıyla tamamlayabildiklerini kendilerinde görmesi ve kendilerine olan güvenlerinin artmasıdır. Böylece onları hayata hazırlamak bizim projemizin asıl amacıdır. Daha sonra ilerde bir işe girdiklerinde kendilerine daha güvenli ve bir işi başaran bireyler olarak topluma kazandırmayı istiyoruz” dedi.
Bu ürünleri yaklaşık 50 hastanın ortak çalışması sonucunda elde ettiklerini belirten Kahraman, “Hatta bir ürünü 10 kişi birlikte çıkardılar diyebiliriz. Biz bu sergide elde ettiğimiz gelirlerin bir kısmını da hastalara harçlık olarak dağıtıyoruz. Çünkü onların emekleri var. Hem onların motive olmasını sağlıyor bu harçlık hem de emeklerinin karşılığını alabildiklerini görmelerini istiyoruz. Burada yaklaşık 100 tane resim, 100 tane ebru, küçük el işleri var. Ürünler 1 TL ile 250 TL arasında değişen fiyatlarla satılıyor. Bu sergi açılışı ilk kez burada açıyoruz ki bir tanıtım olsun diye. Mersin’in değişik yerlerinde de sergiler açmayı planlıyoruz” diye konuştu.
Kahraman, Ruh Sağlığı Merkezi’nin yaklaşık bir yıldır hizmet verdiğini belirterek, şu an 120 tane şizofreni hastasına merkezlerinde hizmet verdiklerini sözlerine ekledi.
Şizofreni hastalarından Sadık Yılmaz ise, doktorlar ve hemşirelerle yaptıkları resimlerin kendilerine katkı sunduğunu ifade ederek, “Bu çalışmalarla daha çok etkinlik yapabiliyoruz, daha fazla çalışabiliyoruz. Bu şekilde rahatsızlığımızla ilgili konularda daha başarılı oluyoruz. Daha önce de fayans üzerinde resim çalışması yapmıştım. Ama bu çalışmada doktorlar nezaretinde daha mutlu, atik ve panik olmadan resimleri yapabildim” dedi.
Hasta Emel Fırat da kendileri için bu çalışmaların çok güzel uğraşlar olduğunu, kendilerini mutlu ettiğini dile getirerek, “Hem hasta hem doktor hem de ressamımız, hepimiz el birliği ile bu ürünleri yaptık. Çok memnunuz. İlk defa resim çalışmasına katıldım” diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz