HABER

Skandal Ankara'yı karıştırdı!

Doktorlar ilk kez ÖSYM'nin İngilizce sınavına katıldı. Sınavda çoğu doktor, 220 bin kişi başarısız oldu.

Skandal Ankara'yı karıştırdı!

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) bu sene ilk kez uyguladığı Yabancı Dil Sınavı (YDS), uzman doktor krizine dönüştü. Başta uzman doktor adayları olmak üzere, kamuda uzman olmak isteyen 300 bin 653 adayın katıldığı sınavda, 220 bin kişi 50'nin altında puan alarak başarısız oldu. İngilizce sınavında 100 tam puan alan çıkmadı, sadece 2-3 kişi 97 puan aldı, ortalama puan ise sadece 30 oldu.

UZMAN BULUNAMIYOR

Sonuçlar Ankara'yı karıştırırken Sağlık Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı ve YÖK konuyla ilgili ÖSYM'den bilgi istemeye hazırlanıyor. ÖSYM'nin Üniversite Dil Sınavı ve Kamu Personeli Dil Sınavı'nı birleştirerek bu sene ilk kez gerçekleştirdiği Yabancı Dil Sınavı adaylarda şok etkisi yaptı. Adayların yüzde 75'i başarısız oldu. Başarısız olanların çoğunluğunun Tıpta Uzmanlık Sınavı'na (TUS) girecek doktorlar olması sıkıntıya neden oldu. Uzman doktor adaylarının şikayetleri üzerine Sağlık Bakanlığı ve Türk Tabipler Birliği (TTB) harekete geçti. ÖSYM'den konuyla ilgili bilgi isteyen TTB, sınava giren kaç doktor adayın başarısız olduğunu sordu. Bakanlık yetkileri, dil sınavını kazanamayan adaylar nedeniyle uzman kadro planlamasının sıkıntıya girebileceğini kaydetti.

YÖK: BAZEN AYAR BOZULUYOR

YÖK yetkilileri ise, adaylar açısından son yılların en başarısız dil sınavı olduğunu belirterek, "Sonuçta sınav sorularını bu ülkenin İngilizce hocaları hazırladı. Bazen zor oluyor, ayar bozulabiliyor. Ancak hocanın ve hakimin işine karışmamak gerekir. Şu an itibarıyla sınav sonuçlarında değişiklik yapmak söz konusu olmayacağı için bir dahaki sınava hazırlanmak gerekir" diye konuştu.

PANİK YAŞANIYOR

TTB Genel Sekreteri Bayazıt İlhan, "Doktorlardan çok sayıda telefon ve mektup aldık. Sınavın zor olduğunu ve aldıkları puanlar ile Eylül'deki TUS'ta tercih yapamayacaklarını ilettiler. Konuyla ilgili olarak ÖSYM'ye başvuracağız. Sınava giren doktorların sayısı ve başarı durumlarına ilişkin bilgi isteyeceğiz" dedi. Devlet Personel Başkanlığı da, uzman olmak için dil sınavına giren adayların başarısızlığını değerlendirmeye aldı. Uzman adaylarına, 657 Sayılı Kanun Taslağı'nda yabancı dil şartının kaldırıldığını belirten bakanlık yetkilileri, sınavdan başarısız olanların uzmanlık hakkını kaybetmeyeceklerini bildirdi.

En Çok Aranan Haberler